Κοινωνικό μέρισμα και στήριξη πλημμυροπαθών στο επίκεντρο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα και στήριξη πλημμυροπαθών στο επίκεντρο

Κοινωνικό μέρισμα και στήριξη πλημμυροπαθών στο επίκεντροTη «μάχη του κοινωνικού μερίσματος» θα δώσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή ενώ, κατά τον σχεδιασμό, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος (που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους) αναμένεται να αρχίσει νωρίς το μεσημέρι, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, με μία ομιλία που θα αναδείξει δύο στοιχεία:

* Ότι «αυτή η κυβέρνηση και πιάνει τους στόχους του προγράμματος και διανέμει κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι προηγούμενες ούτε τους στόχους έπιαναν ούτε, ως εκ τούτου, υπερπλεόνασμα μοίραζαν».

* Ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν δίνεται ως «φιλανθρωπία», αλλά σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έφερε η ασφυκτική λιτότητα αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί που θα πάρουν τον λόγο (κυρίως του οικονομικού επιτελείου) θα αναφερθούν εκτενώς στο «γιατί» είχαμε τόσο θεαματική υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος – πόσο μάλλον που οι πληροφορίες φέρουν αυτό το υπερπλεόνασμα να προσεγγίζει ακόμα και τα 1,8 δισ. ευρώ.

Το σημείο αυτό θεωρείται από τα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει (επικοινωνιακά και πολιτικά) η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή η υπεραπόδοση ταυτίζεται με την... υπερφορολόγηση που έχει φτάσει στα όρια τους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, βασικό κυβερνητικό επιχείρημα θα είναι η υπεράνω όλων προτεραιότητα «να βγούμε από τα μνημόνια» (τον ερχόμενο Αύγουστο) με τους καλύτερους δυνατούς όρους έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, να αρχίσουν οι «διορθώσεις» σε μια σειρά τομείς – με πρώτη τη φορολόγηση.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα προχωρούν κι ένα βήμα παραπάνω λέγοντας (όλο και λιγότερο ψιθυριστά) πως εάν δεν υπάρξει, τελικά, απόφαση για το χρέος, τότε τα περίφημα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 «δεν θα εφαρμοστούν».

Άλλο μέρισμα, άλλο αποζημιώσεις
Ως προς το κοινωνικό μέρισμα, υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν σήμερα στη Βουλή, παρά την κριτική που θα ασκήσουν στον τρόπο με τον οποίον αποκτήθηκε (υπερφορολόγηση) και στο πώς θα διατεθεί. Για παράδειγμα η ΝΔ έχει προτείνει να κατευθυνθεί και προς όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ η ΔΗΣΥ ζήτησε να διατεθεί μέρος του στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

Επί του αιτήματος αυτού, η κυβέρνηση απαντά ότι για πληγέντες από φυσικές καταστροφές υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης (κυρίως κοινοτικές) και, επομένως, δεν έχει νόημα να χαθεί τμήμα του κοινωνικού μερίσματος.

Συμπληρώνουν δε, ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε ήδη στους εταίρους θέμα επιτάχυνσης των ρυθμών για τις εν λόγω αποζημιώσεις, επικαλούμενος την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στον πρόσφατο σεισμό στην Ιταλία.

Σε δύο στάδια η στήριξη των πλημμυροπαθών
Όσο για τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε χθες για δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος. Όπως είπε:

* Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων, «διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι».

* Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας. euro2day.gr