Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί και άλλα κρησφύγετα της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί και άλλα κρησφύγετα της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C

29s9epixΣε συλλήψεις εννέα υπόπτων για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας DHKP-C προχώρησε χθες το πρωί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πρόκειται για οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε τρία διαμερίσματα, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα. Εις βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη μεταφορά οπλισμού με φουσκωτό ταχύπλοο, το καλοκαίρι του 2013, στη Χίο. Στα τρία σπίτια βρέθηκαν πρώτες ύλες για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποσυνέδεαν τα δύο γεγονότα, ωστόσο πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν ενέργεια κατά τουρκικού στόχου επί ελληνικού εδάφους ή ακόμη και κατά του Τούρκου προέδρου. Πάντως, ο κ. Τόσκας μιλώντας χθες το βράδυ στην τηλεόραση του ANT1 διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα». Οι συλλήψεις των 9 υπόπτων θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως ένδειξη αυξημένης ετοιμότητας των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενόψει της άφιξης στην Αθήνα του κ. Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν την επιχείρηση «μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών» και απένειμαν τα εύσημα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική, ενώ αποκάλυψαν ότι σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Η χθεσινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρία διαμερίσματα, δύο στην περιοχή του Νέου Κόσμου και ένα στην Καλλιθέα. Σε καθένα απ’ αυτά εντοπίστηκαν τρία άτομα. Πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες βρίσκονταν στη χώρα για διάστημα μικρότερο του ενός έτους και ότι τα τρία σπίτια είχαν νοικιαστεί πριν από μερικές εβδομάδες, κάποια μέσω Διαδικτύου. Στο πλαίσιο των κανόνων συνωμοτικότητας οι ένοικοί τους άλλαζαν σε τακτά διαστήματα καταλύματα, ώστε να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Γι’ αυτό υπάρχει η πεποίθηση στην ΕΛ.ΑΣ. ότι οι εννέα κατηγορούμενοι διατηρούν και άλλα σπίτια στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, τα οποία δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων βρέθηκαν χημικές ουσίες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών, όπως για παράδειγμα νιτρική αμμωνία. Ακόμα, εντοπίστηκαν ένα πιστόλι CZ, μασούρια δυναμίτιδας, καλώδια και ρολόγια για την κατασκευή αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών, καθώς και μεγάλος αριθμός ψηφιακών πειστηρίων, όπως laptops και USB. Το περιεχόμενό τους εκτιμάται ότι θα ρίξει φως στη δράση και στα σχέδια των συλληφθέντων. «Είναι σαφές ότι επρόκειτο να φτιάξουν εκρηκτικό μηχανισμό. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να προσδιορίσουμε ακόμα με ασφάλεια εάν σκόπευαν να δράσουν επί ελληνικού εδάφους ή εάν θα μετέφεραν τα εκρηκτικά στην Τουρκία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», δήλωσε σχετικά αρμόδια αστυνομική πηγή.

Η δικογραφία που μέχρι αργά χθες το βράδυ σχηματιζόταν εις βάρος των συλληφθέντων θα αφορά –πιθανότατα– τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις του νόμου για όπλα και εκρηκτικά. Εξάλλου, εις βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κίνημα ή DHKP-C. Είχαν προκύψει ενδείξεις ανάμειξής του στην απόπειρα μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών από τη Χίο στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2013. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης είχαν συσχετιστεί και με τον πυρήνα μελών της ίδιας οργάνωσης που, ένα χρόνο αργότερα, είχε εξαρθρωθεί σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στου Γκύζη. kathimerini.gr