Φοβούνται νέες επιθέσεις μετά το χτύπημα κατά αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Φοβούνται νέες επιθέσεις μετά το χτύπημα κατά αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Φοβούνται νέες επιθέσεις μετά το χτύπημα κατά αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚΟι αστυνομικοί μιλούν για το φαινόμενο της «λερναίας ύδρας» λόγω του άβατου των Εξαρχείων που ανέχεται η πολιτεία - Αναζητούν τον 30αρη σκοπευτή - Γεννηματά: Ήταν δολοφονική επίθεση - Για προβοκάτσια και παρακράτος μιλά η κυβέρνηση

Το εφιαλτικό σενάριο  η επίθεση στην κλούβα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ να αποτελεί την αρχή ενός νέου αιματηρού κύκλου επιθέσεων από  τη «λερναία ύδρα» της εγχώριας τρομοκρατίας εξετάζει η Αστυνομία. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη του 29χρονου «βομβιστή με τα τρομοδέματα»  η επίθεση με καλάσνικοφ σε βάρος αστυνομικών και μάλιστα η διαπίστωση ότι οι δράστες ήθελαν νεκρό δημιουργεί έντονη ανησυχία στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο. Η περιγραφή του αστυνομικού των ΜΑΤ, ότι είδε τρεις λάμψεις και ένιωσε μια σφαίρα να περνά ξυστά από το αυτί του και να καρφώνεται στη κολόνα πίσω του, συγκλονίζει και αποκαλύπτει τα σχέδια των κρανοφόρων δραστών.  Εν αναμονή των βαλλιστικών εξετάσεων που θα  δείξουν ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από τη χθεσινοβραδινή επίθεση,  στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επαναπροσδιορίζουν τα πλάνα τους στόχοι επανακαθορίζονται, ύποπτοι μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο των ερευνών και είναι διάχυτη πλέον η πεποίθηση στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ ότι «το αντάρτικο πόλης στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Έναν συλλαμβάνεις, δέκα εμφανίζονται και αναλαμβάνουν δράση...».  Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Αντιτρομοκρατικής συγκλίνουν στην άποψη ότι το φαινόμενο της «λερναίας ύδρας» οφείλεται σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της πλατείας Εξαρχείων που η πολιτεία ανέχεται. 

Οι πρώτες ενδείξεις λένε πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που στο παρελθόν είχε χτυπήσει δυο φορές τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Η προηγούμενη επίθεση ήταν στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου όταν «γάζωσαν» με καλάσνικοφ την κλούβα των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί ενώ στις 25 Μαΐου του 2014 παραμονή των ευρωεκλογών πυροβόλησαν πάλι με καλάσνικοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τότε, στόχος δεν ήταν οι αστυνομικοί, αλλά τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπως οι ίδιοι ανέφεραν στην προκήρυξη που είχαν στείλει. Η ίδια οργάνωση είχε πυροβολήσει κατά της πρεσβείας του Μεξικού στις 31 Ιανουαρίου του 2016 ενώ πριν από ένα χρόνο παραμονές της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά του φρουρού της γαλλικής πρεσβείας απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τον ελαφρά στο πόδι.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
 

 

Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται - σύμφωνα και με τις  προηγούμενες μαρτυρίες -  σ΄ έναν  ψηλόλιγνο 30άρη που με τη βοήθεια τουλάχιστον ενός ακόμη ατόμου πυροβόλησε τρεις  φορές το λεωφορείο των ΜΑΤ. Οι  πληροφορίες λένε  ότι αποτελεί τον «σκοπευτή με το καλάσνικοφ» που έχει εκπαιδευτεί και μπορεί μετά από τρία χρόνια να έχει μεταμορφωθεί σε εκτελεστή της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Δίπλα του, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που οι αρχές λένε ότι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την εμπλοκή τους τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της συγκεκριμένης ομάδας. Πρόκειται για θαμώνες των Εξαρχείων που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και έχουν περάσει κατά καιρούς από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Το διαμέρισμα – γιάφκα με τον οπλισμό εκτιμάται πως βρίσκεται στην «αποστειρωμένη» από αστυνομικούς περιοχή των Εξαρχείων. Έτσι, όταν χτύπησαν την κλούβα στη Χαριλάου Τρικούπη έφυγαν με τα πόδια και κρύφτηκαν στην «καβάντζα» που διαθέτουν στην πλατεία. 

Για την Αστυνομία ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν, όπως λένε, ένα νέο χτύπημα είναι να ξεκινήσουν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην πλατεία και την ευρύτερη «στεγανοποιημένη» ζώνη των Εξαρχείων έτσι ώστε να τους αναγκάσουν να λουφάξουν και να κερδίσουν χρόνο μέχρι να καταφέρουν να τους τυλίξουν, με στοιχεία, σε μια κόλλα χαρτί. 
Το χρονικό της επίθεσης 
Η επίθεση με καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε 15 λεπτά πριν λεπτά πριν τις 8. Δυο άγνωστα άτομα  με μαύρα ρούχα που κινούνταν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής και ο συνοδηγός με καλάσνικοφ έριξε τρεις πυροβολισμούς.  Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός και τα πρώτα στοιχεία λένε πως πιθανότατα στόχος της τυφλής επίθεσης ήταν ο σκοπός που βρισκόταν έξω από την κλούβα των ΜΑΤ και ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε μια λάμψη σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν. Εκεί, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν και περισυνέλεξαν  3 κάλυκες από πολεμικό όπλο Παρά την γιγαντιαία κινητοποίηση, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και να σβήσουν τα ίχνη τους στα στενά των Εξαρχείων.  


Τι συμβαίνει στις ένοπλες οργανώσεις
Μια οργάνωση η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που κλιμακώνει τη δράση της και πλέον αναζητά αίμα, τουλάχιστον τέσσερα «καθαρά» και άγνωστα μέλη της ομάδας Ρούπα που διαθέτουν τον οπλισμό, τα χρήματα και την τεχνογνωσία να «αναστήσουν» τον «Επαναστατικό Αγώνα» και μια περίεργη σύμπραξη αντιεξουσιαστών με την ονομασία «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» με ένα μέχρι στιγμής δολοφονικό χτύπημα με θύμα τον Αιγύπτιο ντήλερ ναρκωτικών στα Εξάρχεια, συνθέτουν τη λερναία ύδρα της εγχώριας τρομοκρατίας. Αν σε αυτό το πάζλ προστεθούν τα κομμάτια της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που είναι πάντα ενεργή παρά τη σύλληψη του 29χρονου αλλά και της Σέχτας που ψάχνει αιματηρό χτύπημα για να επανέλθει τότε η κατάσταση δείχνει να είναι πλέον μη διαχειρίσιμη.  
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση
Πολιτική αντιπαράθεση «πυροδότησε» η επίθεση με καλάσνικοφ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση με αιχμές κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις τοποθετήσεις τους επί της επίθεσης. «Θα συνιστούσαμε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και της ομαλότητας δεν χωράνε παιχνίδια εντυπώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και την ικανότητά της να συλλάβει σύντομα και αυτούς τους δράστες».

«Οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του» ήταν η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter, λίγα λεπτά μετά από την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη.




Στον ίδιο τόνο και με βαρύτατες αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε αμέσως η εξής ανακοίνωση: «Τρεις μόλις μέρες αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα της ανομίας, άγνωστοι με καλάσνικοφ πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. 

Τα υβριστικά και συκοφαντικά σόου του κ. Τσίπρα στην Βουλή δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος που ο ίδιος έχει προκαλέσει. 

Η αποψινή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι fake news, αλλά σφαίρες κατά της Δημοκρατίας».

Με μήνυμα στο twitter τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης: «Φοβούμαι πραγματικά πλέον ότι όπως κάθεται αναγκαστικά εκεί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ η διμοιρία των ΜΑΤ, κάποια μέρα θα θρηνήσουμε θύμα».



Ο Τόσκας στο στόχαστρο

Την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα ζήτησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού και εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης: «Ζητάμε την απομάκρυνση του κ. Τόσκα. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα ανίκανος. Πρέπει να φύγει σήμερα, τώρα».

Την απομάκρυνση Τόσκα ζήτησε και ο Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ενώ σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού χρησιμοποίησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτήσει αμέσως τον κύριο Τόσκα. λίγες ημέρες πριν από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, οι πυροβολισμοί εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, που έρχονται ως συνέχεια των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη της χώρας. 

Είναι μία επίθεση καταδικαστέα, που για μία ακόμα φορά θέτει το ζήτημα των λίγων που επιδιώκουν να επιβληθούν με τη βία τους στους πολλούς. Δεν θα τα καταφέρουν γιατί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Είναι χρέος των αρχών, το συντομότερο δυνατό να συλληφθούν και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένας εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς δήλωσε για την επίθεση: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια η οποία έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου η προοδευτική παράταξη γίνεται ενιαία, δυναμώνει, απευθύνεται σε όλο και περισσότερους Έλληνες.

Το φαινόμενο των επιθέσεων σε βάρος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά περιστατικά ανομίας που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τόσο οι τρομοκράτες θα κλιμακώνουν τις επιθέσεις και οι μολότοφ θα μετατρέπονται σε Καλάσνικοφ».

Εκ μέρους του ΚΚΕ η επίθεση σχολίαστηκε ως εξής: «Πρόκειται για ύποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν».


Η αντίδραση Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε άμεση επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και έδωσε εντολή για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης» ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Παρόμοια -αλλά ακόμη πιο λακωνική- ήταν η δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και βρίσκουν όλους τους πολίτες απέναντι».

«Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει ως στόχο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα της χώρας και να ενσπείρει τον φόβο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού μας είναι ισχυρά και οι δημοκρατικές διαδικασίες απρόσβλητες από τέτοιου είδους ενέργειες.


«Ύποπτη» η επίθεση για τους ΑΝΕΛ

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να διαλευκανθεί».

Ο δε αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για παρακράτος: «Την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη ασχολείται με τα έγγραφα των οικονομικών παραδείσων, έχουμε τρομοκρατική ενέργεια. Κάτι θυμίζει... ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ».

Ανακοίνωση και από τη ΔΗΜΑΡ

«H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με αυτόματα όπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αστυνομικοί και περίπου 30 εργαζόμενοι στα γραφεία βρέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας του κράτους να τους προστατέψει από ένοπλες ομάδες. 

Η δημιουργία όμως ενός 'οικοσυστήματος ζούγκλας' δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αδιαφορεί για τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις βίας που αν συνεχιστούν σύντομα θα γίνουν και δολοφονικές. Οφείλει να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της. Η ασφάλεια είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών και προτεραιότητα για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου. 

Η εμφατική αδυναμία να αντιμετωπιστεί το γαϊτανάκι των επιθέσεων πλήττει ξεκάθαρα τη δημοκρατία. Επιτέλους δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην βία! Η επίθεση έγινε μάλιστα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το debate της κεντροαριστεράς. Για αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι οι σφαίρες στην Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν δημοκρατική και προοδευτική απάντηση στις επερχόμενες διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Ένωση Κεντρώων: Μέτρα τώρα για να μη θρηνήσουμε θύματα

Την επιθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, καταδίκασε και η Ένωση Κεντρώων. 

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμματος, «Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με Καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα».  

«Τα κόμματα πρέπει να φυλάσσονται, όπως και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και να μην ερχόμαστε κατόπιν εορτής, να κάνουμε  απλά διαπιστώσεις», σημειώνει.       

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν αρκεί η καταδίκη 

«Η καταδίκη της σημερινής εγκληματικής ενέργειας, δεν αρκεί» επισημαίνει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη σημερινή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν τον ρόλο του «Πιλάτου» σε ό,τι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και τη διαρκή απειλή εναντίον ενός πολιτικού κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ αναφέρει:
«Οι επιθέσεις εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, των αστυνομικών που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη, των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής, των εργαζομένων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήταν αναμενόμενο πως θα κλιμακωθούν, αφού ουδείς ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

Η καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας, της σημερινής εγκληματικής ενέργειας, δεν αρκεί.

Ως πότε ο κ. Τόσκας και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν σε ρόλο «Πιλάτου» σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και τη διαρκή απειλή εναντίον ενός πολιτικού κόμματος και όποιου πολίτη έχει την ατυχία να βρίσκεται στην περιοχή δράσης των κακοποιών στοιχείων που λυμαίνονται την περιοχή; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να υπάρξει αντίδραση; Για να κάνουν τη δουλειά τους;

Η με κάθε τρόπο απαξίωση της πολιτικής, η βία, ο φόβος και η σύγχυση, δεν είναι αποδεκτά από κανέναν δημοκράτη πολίτη». 
protothema.gr