Τα «γυρνάει» η σύζυγος του κατηγορούμενου τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τα «γυρνάει» η σύζυγος του κατηγορούμενου τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης

ta-gurnaei-i-suzugos-tou-katigoroumenou-tzixantisti-tis-aleksandroupolis«Οι αστυνομικοί μου είπαν πες μας ότι ο σύζυγός σου είναι ISIS και θα σε αφήσουμε ελεύθερη. Εάν ο άντρας μου ήταν τζιχαντιστης δεν θα έδινε στο παιδί του το  χριστιανικό όνομα Λυδία», είπε στον  «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»  η Ταγκρίντ Μούσα, σύζυγος του Σάντι  Αλμούσα,  συλληφθέντα και κατηγορούμενο για συμμετοχή στον ISIS, η οποία αρνείται  τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η 20χρονη γυναίκα, που παντρεύτηκε με τον φερόμενο ως τζιχαντιστή το 2012, όταν ήταν 15 ετών και απέκτησαν δύο παιδιά- τη Λυδία και τον Σουτζάκ- περιγράφει τις στιγμές που αποφάσισαν να φύγουν από τη Συρία για να ζήσουν σε μία ελεύθερη χώρα, όπου δεν γίνεται πόλεμος. «Παντρεύτηκα τον άντρα μου το 2012 ήμουν 15 χρόνων μετά έφυγα στην Τουρκία να γλιτώσω από τον πόλεμο εκεί ήρθε και με βρήκε ο άντρας μου το 2014 και ήρθαμε στην Ελλάδα το 2016. Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο κατά του Άσαντ. Ο άντρας μου δε θα έκανε ποτέ κακό σε κανένα πολύ περισσότερο σε παιδιά”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, καθώς ήθελαν μία χώρα σαν την Ελλάδα για να αισθάνονται ασφαλείς.

«Στην Ελλάδα ήρθαμε με βάρκες από τη Σμύρνη που μας πέρασαν στη Λέρο , μέχρι να φτάσουμε φοβόμασταν πιο πολύ για τα παιδί μας τη Λυδία τότε δεν είχαμε ακόμη το δεύτερο παιδί μας το Σουτζακ. Ο άντρας μου είναι αθώος. Σχετικά με τον Isis και την Αλ Νούσρα εγώ όταν με ρώτησαν οι αστυνομικοί εάν ο άντρας μου πολεμούσε στη Συρία τους είπα ναι δεν εννοούσα τον ΙΣΙΣ ούτε την Αλ Νουσρα. Μου είπαν πες μας ότι είναι Isis και εμείς θα σε αφήσουμε ελεύθερη» , ανέφερε στον  «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Δεν δίστασε ακόμη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως φοβήθηκε πολύ με την σύλληψη του συζύγου της, για τον οποίο διέψευσε πως κατήγγειλε ότι ήταν βίαιος. «Ποτέ δεν κατήγγειλα εγώ τον άντρα μου για ενδοοικογενειακή βία σε εμένα ή στα παιδιά μας. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Μάλιστα το είπα και στο δικαστήριο που έγινε στις 7-9-2017, όταν μία υπάλληλος της ΜΚΟ τον κατήγγειλε ψευδώς πως χτύπησε την κόρη μας.  Όταν ο άντρας μου διαμαρτυρήθηκε για τα χρήματα που δικαιούμασταν από τον ΟΗΕ δεν μας τα έδινε», μας είπε Ταγκρίντ Μούσα. 

 «Είπαν ψέματα πως χτύπαγε την κόρη μου»

Κατήγγειλε ακόμη πως η υπάλληλος από τη ΜΚΟ που ανέφερε πως ο άντρας της είχε χτυπήσει τη Λυδία είπε ψέματα . «Ο άντρας μου μας λατρεύει και ειδικά τη Λυδία. Έκανε τόσο κόπο να μας φέρει στην Ελλάδα. Μια υπάλληλος που δεν ξέρω ποιος είναι ο Ρόλος της στη ΜΚΟ ονόματι Ντότα- εγώ έτσι την ξέρω- είπε ψέματα ότι ο άντρας μου πήρε ένα τηγάνι μέσα στο γραφείο της και χτύπησε τη Λυδία. Εγώ πήγα στο δικαστήριο και όταν με ρώτησαν είπα ότι δεν έχει χτυπήσει δεν ήταν βίαιος ποτέ ούτε σε μένα ούτε στα παιδιά», ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν έφτασαν στην Ελλάδα τους προσέγγισαν άτομα από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και τους έδωσαν σπίτι στην Σταυρούπολη, αφού πρώτα πέρασαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας. «Ο άντρας μου πολεμούσε για εμάς στη Συρία και δεν θα με άφηνε να φύγω για να σωθώ αν δεν υπήρχε πόλεμο. Στην Ελλάδα μέναμε στη Λέρο στην αρχή μετά μας πήγανε στον Πειραιά μετά στην Ειδομένη από εκεί στο Ωραιόκαστρο μαζί με άλλους πρόσφυγες Μετά ήρθαν άτομα από ΜΚΟ και μας δώσανε σπίτι να μένουνε στη Σταυρουπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ταγκρίντ Μούσα. «Ο άντρας μου είναι στο νοσοκομείο. Τον τρέλαναν. Μου διέλυσαν την οικογένεια ο άντρας μου τρελάθηκε κρατείται στο ψυχιατρικό κατάστημα Κορυδαλλού.  Δεν μπορεί να πιστέψει πως τον κατηγορούν ότι είναι τζιχαντιστής. Πριν τον συλλάβουν έψαχνε για δουλειά σαν εργάτης γιατί ο πατέρας του ήταν εργολάβος στη Συρία. Τώρα δεν ξέρω τι θα απογίνω με κατέστρεψαν με τα ψέματα ότι ο άντρας μου είναι  Isis», πρόσθεσε η 20χρονη κοπέλα.

Τι κατέθεσε η υπάλληλος της ΜΚΟ για το βίαιο περιστατικό με το τηγάνι

Το περιστατικό που καταγγέλθηκε σχετικά με τη βιαιότητα του κατηγορουμένου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία για την υπόθεση, που αποκαλύπτει σήμερα ο  «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», συνέβη στις 5 Σεπτεμβρίου. «Ο κατηγορούμενος διαμένει σε δομή φιλοξενίας. Εγώ εργάζομαι στο γραφείο του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Ήμουν στο Κέντρο πληροφοριών και συζητούσαμε από τις 12:30-13:00 ως τις 14:00. Ήμασταν εγώ με ένα συνάδελφό μου αραβόφωνο και του εξηγούσαμε ότι η χρηματική βοήθεια θα καθυστερήσει κάποιες μέρες και ότι θα καθυστερήσει κάποιες μέρες και ότι θα τη λάβει εντός των επόμενων ημερών και ότι δε θα καλύψουμε εμείς το κενό των ημερών.», ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή της η υπάλληλος της ΜΚΟ.

«Την ώρα που μιλούσαμε ενώ ήταν ήρεμος, είχε τη μικρή, πήρε ένα τηγάνι και έκανε ότι θα τη χτυπήσει. Όχι ως αστείο, ήταν κάποια προειδοποίηση. Μετά τη χαστούκισε και το παιδί έκλαιγε. Είναι παιδί δύο ετών. Εγώ βγήκα έξω γιατί αναστατώθηκα. Ο κατηγορούμενος ήταν ήρεμος. Έμεινε με το συνάδελφό μου. Εγώ μίλησα με μία κοινωνική λειτουργό. Αφού κλιμακώθηκε η κατάσταση κρατούσε τη μικρή και την πέταξε με δύναμη πάνω στο τραπέζι. Με δύναμη την πέταξε. Αυτό έγινε. Το παιδί άρχιζε να κλαίει, εγώ τσίριζα. Ήταν σεκιούριτι εκεί και εγώ κάλεσα το 100. Δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω αν ήταν διαταραγμένος. Δεν θεωρώ ότι είναι διαταραγμένος. Γι' αυτό κάλεσα το 100», πρόσθεσε στην κατάθεσή της η υπάλληλος της ΜΚΟ.

«Δεν στηρίζονται οι καταγγελίες για τη βία ούτε οι κατηγορίες πως είναι τζιχαντιστής»

Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως Τζιχαντιστή, Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, μιλώντας στον  «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ανέφερε πως γεννώνται αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι καταγγελίες εις βάρος του πελάτη της. «Ξεκινώντας με την ενδοοικογενειακή βία και τις καταγγελίες που έγιναν για τον πελάτη μου, πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της υπαλλήλου που κατήγγειλε το συμβάν στις αρχές.  Πως είναι δυνατόν μέσα στο γραφείο του κέντρου πληροφοριών της ΜΚΟ να βρέθηκε ένα τηγάνι; Γιατί δεν αντέδρασε κανείς ούτε οι υπάλληλοι της εταιρείας φύλαξης που ήταν παρόντες; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν στη δικη οι αραβόφωνες συνάδελφοι της που ήταν παρόντες στο περιστατικό και πως είναι δυνατόν να μην βρέθηκε το τηγάνι που τον κατηγορούν πως προσπάθησε να πετάξει στη μικρή Λυδία;» διερωτήθηκε αρχικά.

Πρόσθεσε ακόμη πως πρόκειται να υποβάλλει μήνυση εις βάρος της υπαλλήλου της ΜΚΟ για ψευδορκία, επειδή διαμαρτυρήθηκε που την ρώτησε ο πελάτης μου γιατί δεν τους έδιναν τα χρήματα που δικαιούταν από τον Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκαθάρισε επίσης πως από κανέναν στοιχείο δεν προκύπτει η ανάμιξη του πελάτη της με τον Isis ή την Αλ Νούσρα. «Ασκήθηκε η ποινική δίωξη από την εισαγγελέα σε βάρος του αρχικώς και διατάχθηκε η προφυλάκιση του με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας κατά της διάταξης της οποίας ασκήσαμε προσφυγή για κακή εκτίμηση του προανακριτικού υλικού. Διότι από πουθενά δεν προκύπτει καμία ανάμειξη του κατηγορουμένου με τον Isis ή την al nousra. Μάλιστα στηρίχθηκαν σε μια πρώτη απολογία του κατηγορουμένου ενώπιον των αρμοδίων αστυνομικών χωρίς να των ενημερώσουν για το λόγο που κατηγορείται και με διερμηνέα της τουρκικής που είναι γνώστης της αραβικής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιούλπα.

«Σε κάθε περίπτωση προσβάλαμε την αξιοπιστία της πρώτης διερμηνείας καθώς ο διερμηνέας δεν είναι στους επισήμους διερμηνείς του βουλεύματος του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ούτε για την τουρκική ούτε για την αραβική. Επιπλέον θεωρώ πως ήταν αναρμόδια η εισαγγελέας πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για να ασκήσει την ποινική δίωξη καθώς ο κατηγορούμενος είχε μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη και επίσημα έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητα του ( κάρτα ασύλου ). Και επομένως της υποθέσεως  έπρεπε να επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Τέλος, η κ. Τσιούλπα αναφέρθηκε ι στη διαρροή που έγινε στον Τύπο πως ο Σάντι Αλμούσα είχε δηλώσει ότι ήταν τζιχαντιστής όταν ήρθε στη χώρα μας. «Ο εντολέας μου δηλώνει Αθώος,  θεωρεί πως η εισαγγελέας και η ανακρίτρια εκτίμησαν εσφαλμένα το προανακριτικό υλικό που τους υπέβαλαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης ως υλικό ενός μέλους του ISIS ή της Al nusra. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του ως τρομοκράτη όπως αποδεικνύεται από το Υπηρεσιακό σημείωμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και από το έγγραφο της υπηρεσίας Ασύλου!», ανέφερε χαρακτηριστικά η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Σάντι Αλμούσα.