«Θέλουμε απαντήσεις τώρα, όχι αύριο» είπαν οι κάτοικοι της Μάνδρας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

«Θέλουμε απαντήσεις τώρα, όχι αύριο» είπαν οι κάτοικοι της Μάνδρας

«Θέλουμε απαντήσεις τώρα, όχι αύριο» είπαν οι κάτοικοι της Μάνδρας«H τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε με τόσους νεκρούς και εκατοντάδες περιουσίες μιας ζωής, δεν είναι ευθύνη ούτε δικιά μας που ζούμε εδώ μια ζωή ούτε του κακού καιρού που τρελάθηκε. Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής».

Με τα λόγια αυτά η Αρτεμις Ρεντούμη, ζήτησε από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου «εδώ και τώρα» άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την φονική καταιγίδα που έπληξε την Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου. 
Η κυρία Ρεντούμη παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες της περιοχής αλλά δεν ήταν μόνη της .Μαζί της είχαν έρθει από την Μάνδρα περίπου 50 μαγαζάτορες που έχασαν την περιουσία τους από την καταστροφική πλημμύρα.

Η πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διεξήχθη σε πολύ τεταμένο κλίμα. Οι κάτοικοι που είχαν έρθει από τη Μάνδρα για να παρακολουθήσουν τα μέτρα ανακούφισής τους, που επρόκειτο να ψηφιστούν, είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε: «Φτάνει πια. Η αδιαφορία, η διαπλοκή και τα μνημόνια στερούν ανθρώπινες ζωές».

Στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι η Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει στη δέσμευση ποσού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στον Προϋπολογισμό της, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σχετικές με τον ηλεκτροφωτισμό και την αποκατάσταση ζημιών περιουσιακών στοιχείων.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων πήραν μεγαλύτερη έκταση, όταν άκουσαν ότι το μέτρο περί δέσμευσης των 15 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, για την αποζημίωση των πληγέντων, δεν θα ψηφιστεί τώρα αλλά την ερχόμενη Πέμπτη. Δύο κάτοικοι της Μάνδρας πετάχτηκαν φωνάζοντας « ντροπή» και ζήτησαν από την Ρένα Δούρου να τους πει τι θα κάνει αύριο το πρωί. «Θέλουμε απαντήσεις τώρα ,όχι αύριο», φώναζαν.

«Να μάθουμε θέλουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας. Από ποιον ζητάτε να σας βοηθήσει; Από τον Θεό;», φώναζε αγανακτισμένη μία γυναίκα στην κυρία Ρένα Δούρου. 
«Η συνεχής καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μια συνεχιζόμενη αναβολή της αποκατάστασής μας, την οποία δεν πρόκειται να την δεχθούμε» φώναζαν οι κάτοικοι της Μάνδρας που έφυγαν για δεύτερη φορά από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης υποσχέθηκε να δρομολογήσει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πλημμυροπαθείς, προκαλώντας συνεχώς τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών. 

Τα αιτήματα των πολιτών

Τα αιτήματα που έθεσαν οι πληγέντες στους εκπροσώπους της Περιφέρειας είναι τα εξής:
– Άμεση υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για έκτακτη ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων.
– Γενναία χρηματοδότηση για εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα.
– Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους άστεγους
– Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών με αποζημιώσεις σε ποσοστό 100%
– Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων της περιοχής χωρίς τόκους, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους τέλη κλπ.
Οι κάτοικοι αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δίνοντας ραντεβού ξανά στο ίδιο μέρος, το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιήσουν μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή στην Μάνδρα μέχρι την οριστική δικαίωση τους. 

Οι προτάσεις της περιφέρειας

Ανάμεσα στις προτάσεις που υπέβαλλε η διοίκηση της Περιφέρειας , για τους πληγέντες , περιλαμβάνεται και η πρόσληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των παιδιών των θυμάτων από τις πλημμύρες. 
Συγκεκριμένα: 
- Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).
- Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.
- Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά αποκατασταθούν , πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.
- Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.
- Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή ζητά, μεταξύ άλλων:
- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.
- Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ξεκινά από σήμερα το πρωί ( 29 Νοεμβρίου) η κατάθεση αιτήσεων, για την χορήγηση του επιδόματος των 5.000 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος για κατοικίες, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση που θα αφορά στις επιχειρήσεις. tovima.gr