Το μυστήριο με την Πυραμίδα του Χέοπα - Τι συμβαίνει και «σφάζονται» οι αρχαιολόγοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το μυστήριο με την Πυραμίδα του Χέοπα - Τι συμβαίνει και «σφάζονται» οι αρχαιολόγοι

post-feature-imageΕπιστήμονες του προγράμματος ScanPyramids αποκάλυψαν τη Πέμπτη σε μελέτη τους την παρουσία ενός κενού «μεγάλου όσο ένα αεροπλάνο 200 θέσεων στην καρδιά της Πυραμίδας του Χέοπα», γνωστής και ως Μεγάλης Πυραμίδας, ενός μνημείου ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων στην κοιλάδα της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου.

Ο αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχί Χάουας που εποπτεύει το διεθνές πρόγραμμα της μελέτης του εσωτερικού των Πυραμίδων επέκρινε την ανακοίνωση που έγινε αυτήν την εβδομάδα για την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού στο εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «ανακάλυψη», διότι αυτό το κενό ήταν ήδη γνωστό.
Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συναντήθηκε εδώ και δύο μήνες στο Κάιρο με τους υπεύθυνους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τότε για τα συμπεράσματά τους. «Τους πληροφορήσαμε τότε ότι δεν πρόκειται για ανακάλυψη».
«Η Πυραμίδα είναι γεμάτη κενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα κενά φιλοξενούν μυστικά δωμάτια ή ότι πρόκειται για νέα ανακάλυψη», διαβεβαιώνει ο Ζαχί Χάουας, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που εποπτεύει το πρόγραμμα ScanPyramids.
Κατά τη γνώμη δε του γενικού γραμματέα της κυβερνητικής επιτροπής αρχαιοτήτων Μούσταφα Ουαζίρι, «η επιστημονική επιτροπή δεν έπρεπε να βιαστεί ...χρησιμοποιώντας αβανταδόρικους χαρακτηρισμούς όπως "ανακάλυψη" ή "κενό μεγέθους αεροπλάνου"».
«Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί ακολουθώντας τα στάδια της επιστημονικής έρευνας και πρέπει να συζητείται πριν από κάθε δημοσίευση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.
Ο Κουνίχιρο Μορισίμα, του ιαπωνικού πανεπιστημίου της Ναγκόγια και εκ των συγγραφέων της μελέτης του ScanPyramids που δημοσιεύθηκε στο Nature, ανακοίνωσε ότι «το κενό δεν ήταν γνωστό σε κανέναν μέχρι σήμερα, από την κατασκευή της Πυραμίδας εδώ και 4.500 χρόνια».
Ονομάστηκε «το μεγάλο κενό» από ορισμένους ερευνητές, έχει μήκος 30 μέτρα και χαρακτηριστικά παρόμοια με τη μεγάλη γαλαρία, την μεγαλύτερη γνωστή αίθουσα της Πυραμίδας του Χέοπα.