Σε «κόκκινο» συναγερμό οι ελληνικές αρχές: Ανθρωποκυνηγητό για την ασφάλεια του Ερντογάν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Σε «κόκκινο» συναγερμό οι ελληνικές αρχές: Ανθρωποκυνηγητό για την ασφάλεια του Ερντογάν

Σε «κόκκινο» συναγερμό οι ελληνικές αρχές: Ανθρωποκυνηγητό για την ασφάλεια του ΕρντογάνΣτις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Αθήνα

Και ενώ οι ημερομηνίες της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα «κλείδωσαν» για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό. 


Πιο συγκεκριμένα έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό με συντονισμένες επιχειρήσεις για την ασφάλεια του Τούρκου ηγέτη, αλλά και την ομαλή διαμονή του στην Αθήνα. Κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε, δεν κρύβει ότι πρόκειται για μία επίσκεψη με ιδιαίτερα υψηλό διακύβευμα σε αυτό το τόσο ρευστό γεωπολιτικό πεδίο. Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η Άγκυρα, η οποία έχει συμφωνήσει στην «ατζέντα» της επικείμενης συνάντησης, στην οποία περιλαμβάνεται το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, το Κυπριακό, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η απειλή της τρομοκρατίας, οι εμπορικές συναλλαγές και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και πολλά ακόμα.
Στο πλαίσιο αυτών των «προπαρασκευαστικών εκκαθαρίσεων», όπως τις χαρακτήρισε αξιωματικός ασφαλείας και στις οποίες έχουν επιδοθεί διαφορετικές μονάδες και τμήματα ασφαλείας ανήκουν και οι χθεσινές εννέα συλλήψεις ατόμων που εμφανίζονται ως μέλη της ακροαριστερής τουρκικής ένοπλης οργάνωσης DHKP-C ((Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) που δρα στην Τουρκία. 

Εξάλλου, η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, στα οποία και έγινε έφοδος χθες το πρωί, βρίσκεται ακόμα στην αρχή και δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Το σενάριο που εξετάζεται είναι αν, πόσοι και ποιοι προσήλθαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα -κυρίως μέσω της Βορείου Ελλάδας, με στόχο να πλήξουν τον Τούρκο ηγέτη, καθώς η επίσκεψή του είχε προαναγγελθεί από τον Οκτώβρη ακόμη. Αυτό θα έδινε περιθώρια χρόνου για μία πιο διευρυμένη επιχείρηση. Η σύλληψη των οκτώ ανδρών και της μίας γυναίκας δεν έχει καθησυχάσει τις αρχές που βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς ερευνάται αν υπάρχει και άλλος πυρήνας των ενόπλων, αλλά και οπλισμός που δεν έχει εντοπισθεί. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν και νέα στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους. Πηγή της ασφάλειας, μάλιστα, δεν έκρυψε την πίεση χρόνου που υπάρχει, καθώς τα ψηφιακά στοιχεία είναι πολλά και πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή παράλειψης.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, καθώς η είδηση της σύλληψης έγινε πρώτη είδηση και στη γείτονα χώρα. Διακόπτοντας την ροή του προγράμματός τους τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση την επιχείρηση εναντίον του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων βρέθηκε και κατασχέθηκε και μια ουσία που δεν είναι γνωστή και στάλθηκε για εξετάσεις στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Αναφέρεται ακόμη ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν Κούρδοι και Αφγανοί.

Σε μία ένδειξη έλλειψης μέτρου, όμως, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak προχωράει σε μία εξωφρενική καταγγελία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνοντας ότι το μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών δεν μοιάζει ευοίωνο. Κατηγορεί τους Αμερικάνους ότι είχαν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Το μακροσκελές άρθρο υπογράφει ο İbrahm Karagül, γνωστός για την αφοσίωσή του στον Ερντογάν. Υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό η Άγκυρα γνωρίζει την ύπαρξη ενός σχεδίου εξόντωσης του Ερντογάν με την καθοδήγηση του «εξορισμένου ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν». Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το σχέδιο καταστρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών και προέβλεπε εκτός απ την ανατροπή του Ερντογάν, την προώθηση των Κούρδων στον λεγόμενο Βόρειο Διάδρομο στη Συρία με την συνεργασία των Αμερικανών και των κουρδικών οργανώσεων PKK και PYD.

Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τη χθεσινή επιχείρηση και σύλληψη των εννέα ατόμων, οι αξιωματικοί ασφαλείας τη συνδέουν και με παλαιότερες υποθέσεις που είχαν χειριστεί με Κούρδους εξτρεμιστές και για τις οποίες, μάλιστα, είχαν συνεργαστεί στενά οι υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών ανήκει η ανακάλυψη μίας γιάφκας της ίδιας οργάνωσης στου Γκύζη, αλλά και τέσσερις συλλήψεις, μία εκ των οποίων του φερόμενου ως «δολοφόνου» του διευθυντή της Toyota την Τουρκία πριν από 21 χρόνια. Επιπλέον, η σύλληψη  μιας γυναίκας της ίδιας οργάνωσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, και ακόμη δυο μελών στη Θεσσαλονίκη και τρεις συλλήψεις στα Εξάρχεια το καλοκαίρι του 2014. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τη δράση των Κούρδων εξτρεμιστών στην Ελλάδα.