Τι οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο εσπευσμένο διάγγελμα για το μέρισμα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τι οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο εσπευσμένο διάγγελμα για το μέρισμα

Τι οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο εσπευσμένο διάγγελμα για το μέρισμαΤο άνοιγμα στη μεσαία τάξη, η παροχολογία και η σκανδαλολογία που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός - Πλειστηριασμοί, οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το συνεχές προβάδισμα της ΝΔ στην «σκέψη» του Μαξίμου

Εβδομαδιαία τείνουν να γίνουν τον τελευταίο καιρό τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε μία προσπάθειά του να διαμορφώσει ο ίδιος την πολιτική ατζέντα, αλλά και να ρίξει το προσωπικό του επικοινωνιακό βάρος στην πολιτική σύγκρουση, σε μία κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων.


Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM
Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι εμφανής: Η τρίτη αξιολόγηση επιβάλλει επώδυνες πολιτικές, όπως η πύκνωση των πλειστηριασμών, ακόμη και πρώτης κατοικίας άνευ ορίου, η πίεση στους συνταξιούχους συνεχίζεται, η «γενιά των 300 ευρώ» σαρώνει, η υπερφορολόγηση έχει διαρρήξει τις σχέσεις με τη μεσαία τάξη, ενώ απειλεί και τους ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που όχι μόνο οι συσχετισμοί στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ανατρέπονται, αλλά εμφανίζονται τάσεις ανάκαμψης της κεντροαριστεράς στη βάση μίας αδυσώπητης αντικυβερνητικής ρητορικής.

Είναι σαφές στο Μαξίμου, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σερνόμενη στις κάλπες, όποτε αυτές γίνουν – από την άνοιξη του 2018 έως και την άνοιξη του 2019 – πρέπει να δώσει σκληρή πολιτική μάχη. Ίσως την πιο κρίσιμη μάχη για την πολιτική της επιβίωση.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος έγινε εσπευσμένα, χωρίς καν να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές συνεννοήσεις με τους Θεσμούς. Και παρότι αποδεικνύεται κατώτερη του αναμενομένου η εξαγγελία (έστω κι αν το ποσό που θα δοθεί φτάνει τελικά το 1,4 δισ. ευρώ), διανθίστηκε με κορώνες για την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα στη μεσαία τάξη, αλλά και με νέες έμμεσες αναφορές στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με καταφυγή στη σκανδαλολογία και επίκληση της μάχης κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε πολύ χρόνο για να πείσει ότι η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά, ενώ επικαλούμενος το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαφέρει από τις προηγούμενες γιατί είναι… φιλολαϊκή: «Αυτό είναι λοιπόν το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της. Αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό για τις προθέσεις, την βούληση και τη στρατηγική μας. Όταν οι υπόλοιποι καταστροφολογούν και υπονομεύουν, η δική μας σκέψη είναι στον λαϊκό κόσμο. Με αυτό το γνώμονα στο μυαλό μας, τη στήριξη του λαϊκού κόσμου, του κόσμου που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και προκοπή θα διανεμηθεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους» ήταν η σχετική αποστροφή στο πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Παράλληλα και διαβλέποντας προφανώς το ρήγμα του ΣΥΡΙΖΑ με τα μεσαία στρώματα που δεινοπαθούν από την υπερφορολόγηση, ήταν εμφανής η προσπάθειά του να δικαιολογήσει αυτή την πίεση, αποδίδοντάς τη στις συμπεριφορές των «ελίτ» τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας επιδίωξε έτσι να κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη, φέρνοντάς της δίπλα στα λαϊκά στρώματα και απέναντι στις ελίτ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας, ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη. Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα, όσο όμως και η μεσαία τάξη, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση» είχε χαρακτηριστικά. 

Η αγωνία του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης για τα μεσαία στρώματα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι οι διεργασίες στην κεντροαριστερά εμφανίζουν μία ιδιαίτερη δυναμική, με επίκεντρο τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού για το νέο φορέα, καθώς διαφαίνεται ότι ο χώρος αυτός θα είναι ανταγωνιστικός του ΣΥΡΙΖΑ στη διεκδίκηση αυτών των κοινωνικών δυνάμεων.

Προκειμένου επίσης ο κ. Τσίπρας να συντηρήσει τη σκανδαλολογία με στόχο την ηγεσία της ΝΔ και ειδικά τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, ως ένα έσχατο πολιτικό σωσίβιο, μίλησε και πάλι για φορολογικούς παραδείσους – μία συζήτηση πάντως που έχει ατονήσει και διεθνώς: «Η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Και σήμερα ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στο τόπο μας, έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Γιατί κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με το κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο  που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» επέμεινε ο κ. Τσίπρας. protothema.gr