Η κακοκαιρία χτυπά ξανά τη Δυτική Αττική. Ποτάμια πάλι οι δρόμοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η κακοκαιρία χτυπά ξανά τη Δυτική Αττική. Ποτάμια πάλι οι δρόμοι

Η κακοκαιρία χτυπά ξανά τη Δυτική Αττική. Ποτάμια πάλι οι δρόμοιΕπιμένει η κακοκαιρία στις περιοχές της δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ο τρόμος στους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Πριν από λίγα λεπτά μάλιστα ξεκίνησε και πάλι να βρέχει στην περιοχή της Νέας Περάμου που χθες επλήγη από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που αυτές προκάλεσαν.
Η καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το πρωί στην Μάνδρα είχε σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να πλημμυρίσει και πάλι η οδός Κοτοπούλη.
Στην περιοχή βρέχει τις τελευταίες ώρες και τα νερά κατεβαίνουν πάλι από κεντρικούς δρόμους. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει σταδιακά.
Τα νερά άρχισαν να σχηματίζουν και πάλι “ποτάμια”. Τα φερτά υλικά έχουν μπλοκάρει τα πάντα και οι κάτοικοι πριν προλάβουν τα απομακρύνουν βλέπουν ξανά τα λασπόνερα να εισβάλουν στα σπίτια τους.
Πρόκειται για τον δρόμο που χθες ήταν ένα λασπωμένο ποτάμι, που εισέβαλε σε σπίτια και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν μπόρεσε να βγει από το σπίτι της. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και διαλύθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κάτοικοι, πριν προλάβουν να πάρουν μια ανάσα είναι και πάλι αντιμέτωποι με τον φόβο πως δεν θα κατορθώσουν να σώσουν τις περιουσίες τους, ακόμα και τις ζωές τους.
Οι κλήσεις που έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική, από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων ξεπερνούν τις 660. Η Πυροσβεστική επίσης έχει προχωρήσει στον απεγκλωβισμό 88 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τα διασωστικά συνεργεία της έχουν ανασυρθεί έως αυτή την ώρα 12 νεκρά άτομα.
Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τη συνδρομή πυροσβεστών από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά επχειρούν 117 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Αττικής.
Η κακοκαιρία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν στα σπίτια τους. Πολλοί μάλιστα αναγκάστηκαν να βρουν άλλα μέρη για να διανυκτερεύσουν. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι αρκετά σημεία των παραπάνω περιοχών παραμένουν μέχρι σήμερα το πρωί χωρίς ρεύμα και νερό.
Δυστυχώς στην περιοχή, ειδικά στη Μάνδρα τα περισσότερα σπίτια και τα καταστήματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Υπάρχουν σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνα και οι κάτοικοι τα έχουν εγκαταλείψει.
Δυστυχώς ο καιρός έφερε και πάλι μπόρα και δεν μπορούν ούτε να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ τα νερά φέρνουν και πάλι λάσπη.
Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό είναι τουλάχιστον 200 οι επιχειρήσεις, όλων των κατηγοριών, που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περισσότερα από 300 σπίτια έχουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Περισσότερα από 300 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή από τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο μέχρι και την εθνική οδό.
Μισή ώρα καταρρακτώδους βροχής αρκούσε για να μετατρέψει και πάλι σε ποτάμι τον δρόμο που είχε καθαριστεί στη διασταύρωση των οδών Ρόκκα και Αγαμέμνονος.
Τα συνεργεία αποκατάστασης πραγματοποιούν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των υδάτων.
Το κύμα κακοκαιρίας με πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, φαίνεται ότι δεν φεύγει σύντομα από τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που κινείται και στροβιλίζεται στην νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά προς την Ελλάδα προκαλώντας καταιγίδες.
Το βαρομετρικό επεκτείνεται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας δίνοντας σφοδρότατες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους. Δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.
Η κακοκαιρία θα χτυπήσει και την Αττική, καθώς και τις περιοχές που έχουν πληγεί.
Φαίνεται ότι τα έντονα φαινόμενα θα μείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου.
ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες και ημέρες
Το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα μας, με πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, φαίνεται ότι δεν λέει να μας εγκαταλείψει.
Δυστυχώς, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες και μέρες δεν είναι καλά. Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που κινείται και στροβιλίζεται στην νότια Ιταλία, θα κινηθεί τις επόμενες ώρες ανατολικά προς την Ελλάδα φέροντας μαζί του… πολύ νερό!
Ήδη, ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από το απόγευμα της Τετάρτης στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιουνίου, τα οποία αναμένεται να ενταθούν.
Το βαρομετρικό επεκτείνεται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας δίνοντας σφοδρότατες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους. Δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα.
Η κακοκαιρία θα χτυπήσει και την Αττική, καθώς και τις περιοχές που έχουν πληγεί.
Φαίνεται ότι τα έντονα φαινόμενα θα μείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου. Μετά το Σάββατο θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με αυτό, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:
Την Πέμπτη (16-11-2017) κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.
Την Παρασκευή (17-11-2017) πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).
Το Σάββατο (18-11-2017) αρχικά όλη η χώρα, εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη).
Την Κυριακή (19-11-2017) πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά για σήμερα  Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα πελάγη 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στην Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στα δυτικά θαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές τη νύχτα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Παρασκευή στο Ιόνιο κυρίως στα νότια, τα Ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.