Σαουδική Αραβία: Σκάνδαλο υπεξαίρεσης 100 δισ. δολαρίων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Σαουδική Αραβία: Σκάνδαλο υπεξαίρεσης 100 δισ. δολαρίων

Σαουδική Αραβία: Σκάνδαλο υπεξαίρεσης 100 δισ. δολαρίωνΑντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της χώρας η σκοτεινή αυτή υπόθεση αφορά ποσά της τάξης των 100 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 200 συλλήψεις.

Οι εξελίξεις αυτές φτάνουν ενώ σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στη Σαουδική Αραβία. Αντιδράσεις στους κόλπους των πιο φανατικών υποστηρικτών του Ουαχαμπισμού προκαλεί η ανακοίνωση του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ για επιστροφή στο μετριοπαθές Ισλάμ. 

Οι διώξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς ξεκίνησαν πρόσφατα στο βασίλειο, με τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρό τους πρίγκιπες και υπουργούς.

«Βάσει της έρευνάς μας, τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν μέσω συστηματικής διαφθοράς και κατάχρησης για αρκετές δεκαετίες» τόνισε ο σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει επηρεαστεί η εμπορική δραστηριότητα της χώρας και ότι μόνο τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν παγώσει.  

Σύμφωνα με τον σεϊχη, οι έρευνες που διεξάγονται από την νεοσυσταθείσα επιτροπή κατά της διαφθοράς, της οποίας ηγείται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. 

Όπως ανακοίνωσε, 208 άτομα έχουν περάσει, μέχρι στιγμής, από τη διαδικασία της ανάκρισης, ενώ επτά από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς κατηγορία. 

«Με βάση τις έρευνες των τελευταίων τριών χρόνων, εκτιμούμε ότι τουλάχιστον 100 δισ. έχουν υπεξαιρεθεί» δήλωσε ο Σαούντ αλ Μοτζέμπ και πρόσθεσε ότι η αρμόδια επιτροπή έχει λάβει καθαρή εντολή να προχωρήσει τις έρευνες για την υπόθεση διαφθοράς.

«Δεν θα αποκαλύψουμε τη δεδομένη στιγμή περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που ερευνώνται για διαφθορά ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα αυτά απολαμβάνουν τα δικαιώματα που προβλέπονται από τον νόμο της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε ο σεΐχης. 

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκονται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρίγκιπας Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ και ο γιος του τελευταίου βασιλιά.

Οι προφυλακίσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από συλλήψεις κληρικών, ακτιβιστών και διανοουμένων, για τις οποίες οι αρχές δεν έχουν δώσει σαφείς εξηγήσεις, στοιχείο που έχει επισημάνει το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καλεί τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας να προβούν σε διευκρινίσεις.