Τέλος εποχής στο Eurogroup με την αποχώρηση Σόιμπλε - Τσακαλώτος: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Τέλος εποχής στο Eurogroup με την αποχώρηση Σόιμπλε - Τσακαλώτος: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Τέλος εποχής στο Eurogroup με την αποχώρηση Σόιμπλε - Τσακαλώτος: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιοΓαλλικά κρασιά και κιτς χαρτονόμισμα με... κεφαλή Σόιμπλε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου - Απέφυγε τις κορώνες ο Έλληνας υπ. Οικονομικών ο οποίος, όπως και ο Βενιζέλος το 2011, έχει δει με τα μάτια του τον Γερμανό κυρίαρχο του Eurogroup να ζητάει Grexit

Κάτω από το χαλί «κρύφτηκαν» όλα τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος στο αποχαιρετιστήριο «πάρτι» για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 


Απέναντι στους ύμνους των συναδέλφων του για την αποχώρηση Σόιμπλε, ο οποίος θα αναλάβει σε λίγες μέρες την προεδρία της Γερμανικής Βουλής, ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησε μετρημένη στάση αποφεύγοντας τις κορώνες. «Τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο» έγραψε σιβυλλικά ο Τσακαλώτος στη σημαία της ΕΕ με τις ιδιόχειρες αφιερώσεις που δώρισαν στον χερ Σόιμπλε οι συνάδελφοί του Υπουργοί. 


Ίσως και γιατί πέρα από τα επαινετικά σχόλια του Γερμανού Υπουργού φέτος το καλοκαίρι, όταν προέτρεπε τον Αλέξη Τσίπρα να ακούει περισσότερο τον Τσακαλώτο, ο Έλληνας ομόλογός του έχει βιώσει τις κρίσιμες ώρες του Ιουλίου του 2015 όταν ο Σόιμπλε πρότεινε το Grexit.

Νωρίτερα, οι πρώτοι που δοκίμασαν το σοκ της προτροπής Σόιμπλε για την έξοδο από την Ευρωζώνη, ήταν το 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος και ο τότε επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς. Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου Monopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Σόιμπλε, έχοντας δίπλα του τον Γεργκ Ασμουσεν, έβγαλε στο άτυπο δείπνο με τους δύο Έλληνες ένα χαρτί με το περίγραμμα του σχεδίου για το Grexit και το ακούμπησε στο τραπέζι. Οι δύο Έλληνες δεν δέχτηκαν να το πάρουν στα χέρια τους και, ευτυχώς, η Ιστορία γράφτηκε αλλιώς.

Μετά από 8 χρόνια παρουσίας (ή καλύτερα κυριαρχίας) του Σόιμπλε στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον αποχαιρέτησαν χθες με αναμνηστικά δώρα και διθυραμβικές δηλώσεις για την «πολύτιμη συνεισφορά» του.

Ήταν η 113η και τελευταία φορά που ήταν παρών σε συνεδρίαση του Eurogroup και περισσότερα από τα μισά ήταν κρίσιμα για την Ελλάδα.

Το παράκανε ο Σλοβάκος 

Πέρα από τα θερμά λόγια υπήρξαν και προσωπικά δώρα όπως ένα κρασί Μπορντώ του 2004 από τον Γάλλο υπουργο Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Αυτός που το παράκανε ήταν ο Σλοβάκος υπουργού Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ ο οποίος υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις η "φωνή του Σόιμπλε" στις συνεδρίασεις του Eurogroup καθώς προσπαθούσε να υπερθεματίσει με σκληρές αναφορές για την Ελλάδα μέσα και έξω από τις συνεδριάσεις.

Μην μπορώντας ίσως να χαλιναγωγήσει τον θαυμασμό του, χάρισε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το πορτρέτο του Γερμανού Υπουργού εκτυπωμένο στη μια του πλευρά, κυλώντας έτσι στο γκροτέσκο.



Έξυπνος ο Ευκλείδης 

Ο ίδιος ο Σόιμπλε δήλωσε ότι το Eurogroup κατάφερε να διατηρήσει το ευρώ σταθερό παρά την οικονομική κρίση, στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Οκτώ χρόνια είναι μια καλή χρονική στιγμή για να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η οικοδόμηση της ευρωζώνης. Διατηρήσαμε σταθερό το ευρώ στη διάρκεια αυτών των οκτώ χρόνων»

Για τη χώρα μας, κληθείς από τους Financial Times να σχολιάσει τη «δαιμονοποίησή» του δήλωσε πως μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για εκείνον. «Πρέπει να ρωτήσετε τους Έλληνες τη γνώμη έχουν για τους δικούς τους πολιτικούς» σημείωσε με νόημα. 
Μιλώντας για τις προτροπές του γύρω από το Grexit δεν προσπάθησε να κρύψει τι πραγματικά συνέβη: «Ηγήθηκα της ιδέας να κάνει η Ελλάδα ένα διάλειμμα για μερικά χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε. Οπότε δεν έμενε τίποτα άλλο πέρα από το να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας».

Πρόσθεσε δε ότι το 2015 η πλειοψηφία του Eurogroup ήταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και όχι μόνον ο ίδιος. «Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν (σ.σ.: ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) το έκανε γνωστό αυτό, όχι εγώ. Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Eurogroup συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Ωστόσο  όλοι ξέραμε πως μόνο η Ελλάδα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Και οι αρχηγοί των κυβερνήσεων είχαν άλλη άποψη και είχαν τους λόγους τους».

Για τον κ. Τσακαλώτο είπε ότι είναι ένας «ιδιαίτερα έξυπνος υπουργός Οικονομικών» και ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «δήλωσε πολύ φιλικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλές και λιγότερο καλές ιδέες για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έμοιαζε πολλές φορές να λειτουργεί σε απόλυτο συντονισμό με τον Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε «σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό που έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης».

«Ήταν συγκινητική στιγμή για όλους. Του εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας. Η Γερμανία και η Ευρώπη τον έχουν πάντα ανάγκη» ανέφερε, τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνεδρίαση.