Τελική επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τελική επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας

RaqqaΟι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την «τελική» επίθεση στη Ράκα της Συρίας την Κυριακή, αφού άφησαν ένα κονβόι μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την πόλη, αφήνοντας μόνο ένα σκληρό τζιχαντικό πυρήνα να αντιστέκεται.

«Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι ότου ολόκληρη η πόλη να είναι καθαρή», αναφέρει μια δήλωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), μιας συμμαχίας των κουρδικών και των αραβικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του SDF, Ταλάλ Σελό, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «δεν είναι πάνω από 200-300″ οι ξένοι μαχητές που έχουν απομείνει στην πόλη μετά την αποχώρηση του μεγάλου γκρουπ των τζιχαντιστών. «Αυτή είναι η τελευταία μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων του SDF, οι τζιχάντες θα άφηναν όλους τους παγιδευμένους αμάχους στη Ράκα να διαφύγουν ασφαλώς εκτός πόλης.

Η πτώση της Ράκα στα χέρια του SDF φαίνεται τώρα να είναι θέμα χρόνου μετά από τέσσερις μήνες μάχης με τους τζιχαντιστές του ΙΚ σε ένα μικρό, πολυ-βομβαρδισμένο σημείο της πόλης.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν δύσκολες συγκρούσεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού με επεικεφαλής τις ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει το SDF στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με αεροπορικές επιθέσεις και ειδικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση την παραδοχή ότι ακόμη και τώρα παράμενουν άμαχοι στη Ράκα.

Να αναφερθεί ότι η Ράκα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Συρίας που κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος όταν ανακήρυσσε το περίφημο χαλιφάτο του και λυμαινόταν τη Συρία και το Ιράκ το 2014, καθιστώντας το κέντρο επιχειρήσεων για επιθέσεις στο εξωτερικό και σκηνή για μερικές από τις σκοτεινότερες φρικαλεότητες που διέπραξε.

Εντούτοις, παρά τα γεγονότα αυτά, το Ισλαμικό Κράτος έχει υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια, χάνοντας έδαφος και στις δύο χώρες και αναγκάζεται να επιστρέψει σε μια συνεχώς μειούμενη βάση στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.

Αυτό που είναι σημαντικό να διαπιστωθεί είναι το εάν η διαφαινόμενη εξάλειψη του Isis από τα τελευταία του προπύργια σε Συρία και Ιράκ συνοδευτεί και από εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής εκ μέρους του. .rizopoulospost.com