Πως θα είναι ο καιρός τον Νοέμβριο - Μια εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Πως θα είναι ο καιρός τον Νοέμβριο - Μια εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου

Φίλες και φίλοι σας παραθέτω το αποτέλεσμα της εργασίας μου πάνω στην ΠΙΘΑΝΗ εξέλιξη του καιρού για τον φετινό ΝΟΕΜΒΡΗ 2017 βάσει της αναλογικής μεθόδου η οποία αποτελεί ΕΚΤΙΜΗΣΗ και βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης ΝΑΟ, (των συσχετισμών δηλαδή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών), καθώς και τη σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια (αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων των ετών με Ελ Νίνιο) στην Ευρώπη προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και την ΠΙΘΑΝΗ απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την συγκεκριμένη περίοδο επίπεδα
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η παρακάτω προσπάθεια δεν αποτελεί πρόγνωση όπως αυτή γίνεται με την βοήθεια των παγκόσμιων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης για τις επόμενες 5-7 ημέρες.
Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και καλό θα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!
Οι χάρτες με τίτλο "Sea Level Pressure (mb) Composite mean" αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της ισοβαρικής επιφάνειας των 500mb της συγκεκριμένης προγνωστικής περιόδου και αφορά κυρίως επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους! Για τους υπόλοιπους φίλους πολύ πολύ γενικά: όσο πιο κιτρινοπορτοκαλί είναι τα χρώματα στους συγκεκριμένους χάρτες τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα για καλύτερο καιρό. Τα υπόλοιπα χρώματα δείχνουν γενικά άστατο και συχνά ψυχρό για την συγκεκριμένη προγνωστική περίοδο καιρό!
Οι χάρτες με τίτλο "Surface Air Temperature Composite Anomaly" Οι χάρτες αυτοί αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια και με απλά λόγια εκτός από το άσπρο χρώμα που υποδηλώνει κανονικές ή κοντά στο μέσο όρο θερμοκρασίες, τα μωβ χρώματα υποδηλώνουν πολύ χαμηλότερες, τα μπλε χαμηλότερες, τα πράσινα υψηλότερες και τα κιτρινοπορτοκαλί πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες για την εκάστοτε περίοδο εκτίμησης !
Πιθανή διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τον Νοέμβριο 2017:
Σε γενικές γραμμές δύο θα πρέπει να είναι οι βασικοί "μετεο-πρωταγωνιστές" τον φετινό Νοέμβριο, ένα πεδίο χαμηλών πιέσεων στα βορειανατολικά του Ατλαντικού (L) και ένα πεδίο υψηλών πιέσεων στην στη Ρωσία (H) ενώ από πλευράς βροχών δείχνουν να ευνοούνται περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας!
Λίγο πιο αναλυτικά:
Για την περίοδο 5-10 Νοεμβρίου οι χαμηλές πιέσεις (L) που πιθανόν να "εγκατασταθούν" στα δυτικά-βορειοδυτικά της χώρας δεν αποκλείεται να "στέλνουν" βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, διατηρώντας τους ανέμους κυρίως από δυτικές- νοτιοδυτικές διευθύνσεις και τον καιρό από πλευράς θερμοκρασίας ελαφρώς πιο ψυχρό στα δυτικά αλλά αρκετά μαλακό έως και σχετικά ζεστό στην υπόλοιπη χώρα και στην ανατολική Ελλάδα αντίστοιχα.
Για την περίοδο 10-20 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανόν το πεδίο χαμηλών πιέσεων) στα βορειοανατολικά του Ατλαντικού (μωβ και μπλε χρωματισμοί ) να επεκταθεί νοτιοανατολικότερα, μεταφέροντας στη Μεσόγειο μικρότερες-δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά) ένα ή δύο εκ των οποίων δεν αποκλείεται να περάσουν και πάνω από τη χώρας μας δίνοντας αξιόλογες βροχές κατά τόπους κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με επικρατέστερους ανέμους ισχυρούς νοτιάδες να εναλλάσσονται όμως και σε βοριάδες πρόσκαιρα στα ανατολικά και βόρεια με τη θερμοκρασία πιθανώς ελαφρώς σε πιο χαμηλά για εκείνη την περίοδο επίπεδα κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια!
Για την περίοδο 20-30 Νοεμβρίου είναι πιθανή μια πρόσκαιρη ψυχρή εισβολή στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα καθώς οι υψηλές πιέσεις της Ρωσίας δεν αποκλείεται να "απλώσουν τα πλοκάμια τους " και νοτιότερα. Εάν δεν υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος συνδυασμός με χαμηλές πιέσεις απο τα δυτικά οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες θα πρέπει να φέρουν τοπικά φαινόμενα ακόμα και με τη μορφή χιονιού ακόμα και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ οι ψυχροί βοριάδες θα πρέπει να ρίξουν και αισθητά τη θερμοκρασία στην βόρεια και την ανατολική Ελλάδα.
Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει κι αυτή τη φορά!
Για ότι νεότερο σχετικά με τον καιρο καθημερινά, φυσικά και σας περιμένω στην μεγαλύτερη μετεο-παρέα του διαδικτύου, εδώ: https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου kalabakacity.gr