'Πάγωμα' του δημοψηφίσματος στο Ιράκ ζητούν οι Κούρδοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

'Πάγωμα' του δημοψηφίσματος στο Ιράκ ζητούν οι Κούρδοι

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προσφέρθηκε να βάλει στον «πάγο» το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μπει τέλος στη στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ιρακινές δυνάμεις και να επιλυθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, μέσω του διαλόγου.
«Η μάχη μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα φέρει νίκη για κανέναν, θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη καταστροφή», αναφέρει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Κάνουμε την παρακάτω πρόταση στην κυβέρνηση και στην ιρακινή και διεθνή γνώμη: 1. Άμεση εκεχειρία (..) 2. Πάγωμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος (..) 3. Έναρξη ανοικτού διαλόγου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με βάση το ιρακινό Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι Κούρδοι είχαν διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους στις 25 Σεπτεμβρίου. Η Βαγδάτη έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως παράνομο και ως απάντηση ανακατέλαβε το Κιρκούκ, τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές γύρω από την πόλη αυτή καθώς και άλλα εδάφη που είχαν καταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) οι Κούρδοι.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό του να ανακαταλάβει όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές και έχει απαιτήσει κεντρικό έλεγχο των συνοριακών περασμάτων Ιράκ-Τουρκίας, που βρίσκονται εντός της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων. news247.gr