Κυβερνητική ρωγμή στη Βουλή λόγω φύλου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Κυβερνητική ρωγμή στη Βουλή λόγω φύλου

g_pol_b06Με απώλειες σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων και στο πεδίο των αριθμητικών συσχετισμών, καθώς και «τραυματισμένος» στο εσωτερικό του, εξήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που επίκεντρό της είχε τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Το νομοθέτημα πέρασε μεν, αλλά με πλειοψηφία κατώτερη του «ψυχολογικού» πήχεως των 151 βουλευτών (148 «ναι»), η οποία διαμορφώθηκε χάρις στις θετικές ψήφους από μικρό μέρος της αντιπολίτευσης (Ποτάμι, Αθ. Θεοχαρόπουλος και μόνο ο κ. Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ), σε συνδυασμό με την επιλογή της ΔΗΣΥ να δηλώσει «παρών». Δίχως αυτά τα άμεσα ή έμμεσα «στηρίγματα», οι μόνον 140 –αφού υπήρξαν και απουσίες– θετικές ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαρκούσαν για την έγκριση ενός νομοθετήματος στο οποίο ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος είχε «επενδύσει» πολλά και για λόγους επικοινωνιακούς.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις προφανείς αρνητικές εντυπώσεις, η κυβέρνηση επιλέγει, μέσω «πηγών», να αναδείξει το γεγονός ότι «επί της αρχής» ψήφισαν θετικά 171 βουλευτές, και υπό αυτό το πρίσμα κάνει λόγο για «νίκη της προόδου έναντι του σκοταδισμού». Ωστόσο, αυτός ο υπολογισμός παραγνωρίζει το γεγονός ότι σε αυτά τα 171 «ναι» συμπεριλαμβάνονται και εκείνα των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, οι οποίοι όμως κατεψήφισαν όλα τα άρθρα του «προοδευτικού νομοθετήματος».

«Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την ψηφοφορία. Tο νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός», σχολιάζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σύγκρουση στην αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ξέσπασε σε επίπεδο αρχηγών, όταν προσήλθε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να απαντήσει στα όσα νωρίτερα είχε αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επισημάνει τα προβλήματα του νομοσχεδίου και είχε αναδείξει τη «γαλάζια» πρόταση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρόταση νόμου που η Ν.Δ. κατέθεσε μία ημέρα νωρίτερα. Μια αποστροφή του λόγου του, ωστόσο, σύμφωνα με την οποία έχει καταγραφεί από ιατρό περίπτωση νέου που δήλωσε ότι κατόπιν προτροπής εξωγήινου επιθυμεί αλλαγή φύλου, έδωσε την αφορμή για την πρωθυπουργική επίθεση που ακολούθησε: «Είναι ντροπή» και «εξύβριση έναντι αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας.

«Θα σας συνιστούσα, κ. Τσίπρα, να είστε πιο ψύχραιμος», απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Είναι θλιβερό να ευτελίζετε με αυτόν τον τρόπο μια πραγματική ιστορία την οποία μου ανέφερε ένας άνθρωπος. Εγώ χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τέτοια παραδείγματα καταδεικνύουν την ορθότητα της επισήμανσης της Ν.Δ. για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «φίλτρα ασφαλείας και διάγνωση» στις υποθέσεις φυλομετάβασης.

Κάλυψη στον Καμμένο

«Ας είμαστε σοβαροί και ας κοιτάξουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων. Εθελοτυφλείτε αν πιστεύετε ότι δεν είναι ταυτόχρονα και ιατρικό ζήτημα», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης και ανέδειξε εκ νέου την παράπλευρη υπόθεση των διαφοροποιήσεων των ΑΝΕΛ σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Τσίπρας για πολλοστή φορά προσέφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Π. Καμμένο και στους ΑΝΕΛ οι οποίοι –όπως ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.– δεν είναι ακροδεξιοί. «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο περιθώριο αυτών, σφοδρές συγκρούσεις εκδηλώθηκαν και σε άλλα επίπεδα. Κυριότερη εξ αυτών είναι εκείνη που έχει ξεσπάει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ ενδεικτικά αναφέρονται και εκείνες ανάμεσα: πρώτον, στον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και τη Χρ. Αυγή· δεύτερον, ανάμεσα στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – με τον κ. Β. Λεβέντη να έχει και οξύτατο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.

Μόνο 140 οι θετικές «κυβερνητικές» ψήφοι στο επίμαχο άρθρο 3

Ζητήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης πολιτικής σημασίας, για ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, ανέδειξε η ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια. Αντικειμενικά, ως σοβαρότερα θεωρούνται εκείνα τα οποία αφορούν την κυβερνώσα πλειοψηφία, με χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι μόνο 140 ήταν οι θετικές «κυβερνητικές» ψήφοι στο επίμαχο άρθρο 3 – το σχετικό και με την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα ανηλίκων για φυλομετάβαση. Τα συνολικά 148 «ναι» προέκυψαν από τις θετικές ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού και εκείνες των κ. Αθ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗΣΥ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ).

Τα κυβερνοπροβλήματα γενικότερα έχουν καταγραφεί σε τρία επίπεδα: α) Η αρνητική ψήφος της κ. Γεωργίας Γεννιά στο άρθρο 3 και τεσσάρων βουλευτών στην τροπολογία που ερμηνεύθηκε ότι αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Θράκης», β) Οι απουσίες των Ι. Μιχελογιαννάκη και Μ. Μπόλαρη (του κ. Αν. Κουράκη θεωρείται δικαιολογημένη για λόγους υγείας), γ) Η επιλογή των περισσοτέρων βουλευτών των ΑΝΕΛ να αρνηθούν ψήφο σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για τη φυλομετάβαση. Οι συγκυβερνώντες εμφανίστηκαν με ποικιλία προσεγγίσεων: Πέραν της περίπτωσης του κ. Ζουράρι, ο κ. Π. Καμμένος (με επιστολική ψήφο) είπε «παρών» στα άρθρα, «όχι» στο 3, ενώ καθαρό «όχι» σε όλα τα άρθρα είπαν οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ, προκαλώντας εύλογη απορία αναφορικά με το πώς μια τέτοια πλήρως απορριπτική στάση συμβιβάζεται με το «ναι» τους επί της αρχής.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, στελέχη της διεύθυνσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που δήλωναν μη ενοχλημένοι από τις διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ, φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι το θέμα με τους δικούς τους «αντάρτες» βουλευτές παραμένει «ανοικτό»: ανέφεραν ότι το ζήτημα των διαφοροποιήσεων (αρνητικές ψήφοι - απουσίες) θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την Κ.Ο. Είπαν, βέβαια, ότι δεν τίθεται ζήτημα «κυρώσεων» για όσους κινήθηκαν εκτός γραμμής, αφού δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, πλην όμως θα αναζητηθούν τρόποι να επιτευχθεί στο μέλλον μεγαλύτερη «ομοιογένεια» στην εικόνα και λειτουργία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν ήταν το «ναι» του κ. Αθ. Θεοχαρόπουλου στο άρθρο 3, και του κ. Αχμέτ Ιλχάν στην τροπολογία, ενώ υπήρξαν και επτά απουσίες (Φώφη Γεννηματά, Δ. Κωνσταντόπουλος, Ι. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δημ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου, Μιχ. Τζελέπης) με την επίκληση της ανάγκης να βρίσκονται σε προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις. Από την Εν. Κεντρώων απόντες ήταν οι Μ. Γεωργιάδης, Αρ. Φωκάς, Γ. Κατσιαντώνης και Αν. Μεγαλομύστακας. Από τη Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράς και ο κ. Γ. Καρασμένης – ο δεύτερος έστειλε επιστολή με πρόθεση ψήφου, ίδια με του κόμματος.

Για την ιστορία καταγράφονται τα ακόλουθα: Στη διαδικασία συμμετείχαν 284 βουλευτές. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν 171, «όχι» 113. Επί του άρθρου 3, «ναι» ψήφισαν 148, «όχι» 123, ενώ «παρών» δήλωσαν 13. Επί της τροπολογίας καταγράφηκαν 247 «ναι» και 37 «όχι». kathimerini.gr