Η διατριβή Χόκινγκ δωρεάν για όλους - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η διατριβή Χόκινγκ δωρεάν για όλους

24s10xogΟποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να κατεβάσει και να διαβάσει τη διδακτορική εργασία ενός 24χρονου φοιτητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που γράφτηκε το 1966. Πόσοι, ωστόσο, θα καταφέρουν να κατανοήσουν πλήρως τις Ιδιότητες των Επεκτεινόμενων Συμπάντων είναι ένα άλλο θέμα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ ελπίζει ότι η ανοικτή πρόσβαση προς την εργασία των νιάτων του θα εμπνεύσει πολλούς, όχι μόνο να σκεφθούν, αλλά και να μοιραστούν την έρευνά τους. Οπως τόνισε, «υπάρχει ανοικτή πρόσβαση προς τη διδακτορική μου διατριβή και ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να κοιτάξουν τα αστέρια και να σταματήσουν να κοιτούν τα πόδια τους. Οτι θα αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και θα μπορέσουν να εξαγάγουν νόημα από τον κόσμο. Οποιοσδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να βρίσκεται, πρέπει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά και στην έρευνα κάθε μεγάλου σκεπτόμενου νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης».

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ χαρακτηρίζει την έρευνα «ιστορική και συγκλονιστική» και όπως ανακοίνωσε παραμένει το αντικείμενο που ζητούν οι περισσότεροι από το αρχείο ανοικτής πρόσβασης «Απόλλων». «Μέσα στους τελευταίους μήνες, το πανεπιστήμιο δέχθηκε εκατοντάδες αιτήματα από χρήστες που ζητούν να κατεβάσουν τη διδακτορική εργασία του καθηγητή Χόκινγκ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η εργασία διαπραγματεύεται τις συνέπειες της επέκτασης του σύμπαντος και τα συμπεράσματα της περιλαμβάνουν ότι οι γαλαξίες δεν μπορούν να σχηματιστούν από διαταραχές που αρχικά ήταν μικρές. Η διδακτορική διατριβή σήμερα είναι προσβάσιμη από όλους χάρη στην Eβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2017. Οπως επισήμανε ο Χόκινγκ, «κάθε νέα γενιά στέκεται στους ώμους αυτών που προηγήθηκαν όπως έκανα και εγώ ως νεαρός μεταπτυχιακός φοιτητής στο Κέμπριτζ, που εμπνεύστηκα από την εργασία των Ισαάκ Νεύτωνα, Τζέιμς Κλερκ Μάξουελ και Αλβέρτου Αϊνστάιν. Είναι θαυμάσιο να μαθαίνω ότι τόσοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν να κατεβάσουν την εργασία μου και ελπίζω ότι δεν θα απογοητευτούν τώρα που επιτέλους απέκτησαν πρόσβαση σε αυτήν».

Η διατριβή του καθηγητή Χόκινγκ, με έντυπη αφιέρωση στον επιμελητή του, φέρει και μία ιδιόγραφη σημείωση στην οποία αναφέρεται ότι «αυτή η εργασία είναι η πρωτότυπη διατριβή μου», τον έκανε να γίνει ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο. Εξακολουθεί να είναι ένας από τους διαπρεπέστερους ερευνητές παρότι πάσχει από νόσο των κινητικών νευρώνων, με την οποία διαγνώστηκε στα εικοστά πρώτα του γενέθλια. Η ασθένεια τoν καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ αναγκάζεται να μιλάει με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το βιβλίο του «Μία σύντομη ιστορία του Χρόνου» έγινε από τα πιο επιτυχημένα επιστημονικά βιβλία που τυπώθηκαν ποτέ και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στην Οξφόρδη ο καθηγητής Χόκινγκ μελέτησε φυσική και αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια πήγε στο Κέμπριτζ, όπου μελέτησε κοσμολογία. Το πανεπιστήμιο πιστεύει ότι η διατριβή του καθηγητή Χόκινγκ θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλους, ώστε να ανοίξουν την πρόσβαση στις εργασίες τους. kathimerini.gr