Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει για τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει για τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα

AP Photo/Koji SasaharaΤο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) επί του σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, απόφασης, καθώς απαιτούνται εννέα ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου το ψήφισμα να εγκριθεί.
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν το αναφερόμενο σχέδιο απόφασης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τετάρτη, ενώ χθες Κυριακή διένειμαν στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.
Το κείμενο αυτό προβλέπει να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Για να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του.
Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί την Ουάσιγκτον ότι θα της προκαλέσει «τον μεγαλύτερο πόνο»
Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε χθες την Ουάσιγκτον ότι θα της προκαλέσει «τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους» που έχει ποτέ βιώσει, εάν επιμείνει να αξιώνει ο ΟΗΕ να σκληρύνει τη στάση του επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, μετά την έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της.
Σε ένα δελτίο τύπου που αναπαρήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι εάν η Ουάσιγκτον «καταθέσει αυτό το παράνομο "ψήφισμα" που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να καταστεί απόλυτα βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα».
«Τα μέτρα που θα ληφθούν θα προκαλέσουν στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους (που έχουν βιώσει) σε ολόκληρη την ιστορία τους» τονίζει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας.
«Η υφήλιος θα γίνει μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η Βόρεια Κορέα υποτάσσει τους Αμερικανούς γκάνγκστερ μέσω μιας σειράς ενεργειών που θα είναι οι σκληρότερες που έχουν ποτέ φανταστεί» σημειώνεται. iefimerida.gr