Ρυθμίσεις - εξπρές των χρεών από τον Οκτώβριο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ρυθμίσεις - εξπρές των χρεών από τον Οκτώβριο

Ρυθμίσεις - εξπρές των χρεών από τον ΟκτώβριοΠώς θα «κουρεύουν» χρέη σε εφορία, ταμεία, τράπεζες μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες» - Ποιοι θα δικαιούνται «κούρεμα» χρεών - Οι τελικές συζητήσεις με τους θεσμούς για τις «αυτόματες» διαγραφές χρέους προς το δημόσιο

Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να είναι όλα έτοιμα πλέον ώστε να φτάσουν «στην πηγή για να πιουν νερό» -δηλαδή να δουν «κούρεμα» και ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις- οι επιχειρήσεις που χρωστούν σε εφορία, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες. Για τις αιτήσεις που θα υποβάλουν από τότε και μετά για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο υπολογισμός των κριτηρίων θα γίνεται αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο διαδίκτυο.

Εδώ και τρεις ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο Χίλτον για να καθορίσουν τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών προς το δημόσιο. Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τα χρέη στην εφορία και μία για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία για το πώς θα λειτουργήσουν οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με βασικό ποσό οφειλής έως 50.000 ευρώ). 

Τους κανόνες που θα δεχθεί το δημόσιο για χρέη από φόρους και εισφορές, αναμένεται να υιοθετήσουν στη συνέχεια και οι τράπεζες, για τα χρέη των δανειοληπτών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του protohema.gr διαπιστώνεται καλή συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιακών παραγόντων με τους θεσμούς καθώς από τις πρώτες συναντήσεις λύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες που θα εφαρμόζονται για χρέη στο δημόσιο. 

Συγκεκριμένα:
 
1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική θέση του οφειλέτη  με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, Ε2,Ε3, Ε7 και Ε9.

2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, αναγνωρίζεται ότι πρέπει να τους απομένει τουλάχιστον ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Δηλαδή εκτός από τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, θα αφαιρούνται από τα κέρδη και ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης κάθε οφειλέτη. Η δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.

3ον) Το ποσό που θα απομένει για λόγους διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να την ενοικιάσει ή να πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.
 
4ον) Το δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή αλλά μόνο τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται όμως και «κούρεμα» αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
 
5ον) Για τον υπολογισμό της δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μιρκότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα. Για χρέη έως 3.000 ευρώ μπορεί να δοθεί ρύθμιση σε μέχρι 36 δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές και 120 δόσεις. Πάνω από 20.000 ευρώ  βασικής οφειλής, μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.
 
Εφόσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, μισό μήνα μετά (από τις αρχές Οκτωβρίου το νωρίτερο) θα μπορούν να είναι διαθέσιμα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο Taxisnet τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροφειλέτη –ενώ για τους μεγαλοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχος βιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.
 
Στη συνέχεια των διαβουλεύσεων και μετά την συμφωνία στις συζητήσεις αυτές για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα τεθεί επί τάπητος και για το ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες» που χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά ούτε στον εξωδικαστικό ούτε στο νόμο Κατσέλη. Η προωθούμενη ρύθμιση θα καλύπτει και εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκι οι οποίοι χρωστούν πχ ΦΠΑ στην εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΑΕΕ κλπ. protothema.gr