'Πρεμιέρα' Τραμπ στον ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

'Πρεμιέρα' Τραμπ στον ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα

Tα "Κράτη παρίες" αποτελούν απειλή "για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους" δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ομιλία του να επικεντρώνεται στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα και στο μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ ότι ο αμερικανικός στρατός "σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ".
Ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Πιονγκγιάνγκ, κάνοντας λόγο για ένα "διεστραμμένο καθεστώς" και προειδοποιώντας ότι «θα καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα εάν δεν κάνει πίσω. Αναφερόμενος στον ηγέτη της χώρς Κιμ Γιονγκ Ουν ότι είναι ένας «πυραυλάνθρωπος» (Rocket man) σε αποστολή αυτοκτονίας.
"Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά εάν αναγκασθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα" είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. "Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του", πρόσθεσε.
Ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε "Απαράδεκτη" την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν "περαιτέρω δράση" εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίωσε την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα.
 
Αναφορικά με το Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία που συνάφθηκε με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι "μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ" και αποτελεί "όνειδος" για την χώρα του.
"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος" τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν "διεφθαρμένη δημοκρατία".

Αντιδράσεις στην αίθουσα

Η ομιλία Τραμπ προκάλεσε τεράστια αίσθηση στο ακροατήριο. Ένας άνδρας από το ακροατήριο κάλυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του λίγο αφότου ο Αμερικανός ηγέτης προέβη στη δήλωση περί 'πλήρους καταστροφής". Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ σταύρωσε τα χέρια της.
"Ήταν η λάθος ομιλία τη λάθος στιγμή, ενώπιον του λάθος ακροατηρίου" δήλωσε η Σουηδή υπουργός αργότερα στο BBC.
Η πολεμική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής του που έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.
Στη θυελλώδη ομιλία του, διάρκειας 41 λεπτών, ο Τραμπ καταφέρθηκε και εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν αλλά και της Βενεζουέλας. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση της Κούβας κι επισήμανε επίσης την απειλή των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Πρώτα η Αμερική...

Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί την τελευταία απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να εκθέσει το όραμά του με κεντρικό σύνθημα "πρώτα η Αμερική" σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης, που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα πριν από 8 μήνες, είπε ενώπιον του σώματος των 193 κρατών μελών ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε άλλα κράτη και θα σεβαστούν την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών.
"Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Αμερικής περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο" υπογράμμισε.
"Ωστόσο τηρώντας τις υποχρεώσεις μας προς τα άλλα κράτη συνειδητοποιούμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιδιώξουν ένα μέλλον όπου όλα τα κράτη μπορούν να είναι κυρίαρχα, επιτυχημένα και ασφαλή".
Καθώς διάβαζε την ομιλία του προσεκτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός σύντομα θα είναι ισχυρότερος όσο ποτέ.
Φωτό: AP Photo/Seth Wenig  news247.gr