Bloomberg: Οι Έλληνες σύντομα θα νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Bloomberg: Οι Έλληνες σύντομα θα νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε

Bloomberg: Οι Έλληνες σύντομα θα νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε - Κεντρική Εικόνα/VideoΑυτοί που χαίρονται με την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο διάδοχός του μπορεί να μην είναι τόσο πεισματάρης, ωστόσο οι νοτιοευρωπαίοι -και ιδίως οι Έλληνες- δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση, σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα.

Ο Σόιμπλε έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από διάφορες θέσεις από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο το 1972. Έχει υπάρξει υπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής του προσωπικού της καγκελαρίου και αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, επικεφαλής της οποίας είναι σήμερα η Άγκελα Μέρκελ. Η επιρροή του σε όλα τα πόστα ήταν σημαντική, και το ίδιο θα συμβεί και στη νέα του θέση σαν πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η μεταπήδηση του Σόιμπλε στο κοινοβούλιο δεν είναι σίγουρα το τέλος της εποχής του στην πολιτική. Τώρα μάλιστα που η γερμανική βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους ακροδεξιούς του AfD και τους αποφασισμένους να εναντιωθούν στη Μέρκελ Σοσιαλδημοκράτες, ο Σόιμπλε από τη θέση που θα βρίσκεται θα μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την καγκελάριο και το CDU και όπως ανάφερε σε ένα tweet του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, θέλοντας να υποστηρίξει την μετακίνηση Σόιμπλε στην προεδρία του κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε αποπνέει «μια φυσική εξουσία»

Το γεγονός ότι η Μέρκελ είναι πρόθυμη να μετακινήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στο Κοινοβούλιο, δείχνει ότι η πρόθεσή της να οικοδομήσει μια σταθερή συμμαχία με το FDP και τους Πράσινους είναι σοβαρή. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα περάσει στο FDP, το οποίο κέρδισε περισσότερες ψήφους στις εκλογές από ό, τι οι Πράσινοι, και κατέστησε σαφή τη φιλοδοξία του να αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο πριν καν τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία. Οι πιθανοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι σχεδόν τόσο αυστηροί όσο ήταν ο Σόιμπλε. Και επιπλέον το FDP είναι εντελώς αντίθετο με παροχή δημοσιονομικών κινήτρων, με διαγραφές χρέους, με μεταφορές γερμανικών χρημάτων σε γείτονες χώρες και με δημοσιονομικά ελλείμματα. Και η εναντίωσή του αυτή δεν είναι συνέχεια της παρακαταθήκης Σόιμπλε, είναι θέμα αρχής». 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει σε κάποια θέματα όπως για παράδειγμα στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το FDP όμως δεν «συμπαθεί» τον ESM και για την ακρίβεια τον αντιμετωπίζει σαν «απατηλό τέχνασμα». Η πίστη των ηγετών του FDP στον καπιταλισμό είναι ισχυρότερη από αυτή του Σόιμπλε αλλά η πίστη τους στην αλληλεγγύη είναι ασθενέστερη. Οι φιλελεύθεροι θέλουν να κυνηγήσουν τις χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις, την ώρα που ο Σόιμπλε ήταν πιο διαλλακτικός.  Οι εταίροι του Σόιμπλε στο Eurogroup ήξεραν ότι ο Γερμανός δεν ικανοποιείται εύκολα, είχαν ωστόσο συνηθίσει το στιλ του και είχαν πια καταλάβει πώς να συνεργάζονται μαζί του. Κάτι που ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο με έναν υπουργό του FDP, που στην αρχή τουλάχιστον είναι πιθανό να είναι περισσότερο ζηλωτής παρά φύλακας της παρακαταθήκης του Σόιμπλε.   

«Είναι πιθανό ότι οι νοτιοευρωπαίοι πολύ σύντομα να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε», καταλήγει το άρθρο του Bloomberg. insider.gr