Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ αν τεθεί θέμα ασφάλειας για την Τουρκία, "θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα"
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται newsσήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Άρχισε η ψηφοφορία

Την ίδια ώρα, άρχισε κανονικά η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν' ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες. Πριν τις 9 π.μ. ώρα Ελλάδας, ψήφισε και ο τοπικός ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί. Η διαδικασία ξεκίνησε και στην πόλη Μαχμούρ που μέχρι πρότινος ήταν υπό τον έλεγχο των ανδρών του ISIS.

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του "ναι" για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Κάλεσμα της Βαγδάτης σε άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Αρμπίλ

Υπενθυμίζεται ότι η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που γίνεται σήμερα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι "θα προκαλέσει χάος στην περιοχή", όπως επεσήμανε χθες, το γραφείο του Ερντογάν.

news247.gr