Οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα για φοιτητές - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα για φοιτητές

post-feature-imageΜην ανησυχείς. Για αυτό υπάρχουν οι λίστες και αυτή εδώ έχει τα απαραίτητα life hacks, όχι μόνο για να τη βγάλεις καθαρή στην Αθήνα, αλλά και για να αποστομώσεις κάθε... «πρωτευουσιάνο» που θα σου κάνει τον ψαγμένο.

Δωρεάν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Καλό και το φοιτητικό πάσο, θα σου δώσει πολλά προνόμια, αλλά μπορείς κάλλιστα να εκμεταλλευτείς κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα [από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή)] όπου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο έχουν δωρεάν είσοδο. Ενημερώσου αναλυτικά εδώ.

Λογοτεχνία από 0,50 ευρώ

Στη διαδρομή από το σπίτι στη σχολή, θα χρειαστείς τη συντροφιά ενός βιβλίου και επειδή αυτό δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται πολυτέλεια σου έχουμε τα μέρη όπου μπορείς να βρεις βιβλία σε φοβερές τιμές:

Στην «Πρωτοπορία», Γραβιάς 3-5 & 9 στα Εξάρχεια, που –εκτός από εξαιρετικές τιμές στις νέες εκδόσεις– διαθέτει ένα χορταστικό τμήμα με μεταχειρισμένα βιβλία. Μπορείς να βρεις βιβλίο από μόλις 2 ευρώ.
Στην «Πολιτεία», Ασκληπιού 1-3, που θα γίνει το στέκι σου και δεν θα ξεκολλάς, θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές.
Στο βιβλιοπωλείο «Αλφειός», Χαρ. Τρικούπη 22, εντός στοάς, με τις σπάνιες εκδόσεις αλλά και τις φοβερές προσφορές στις προθήκες του έξω στο πεζοδρόμιο όπου θα βρεις βιβλία από 0,50 λεπτά!
Στο Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά. Το Παζάρι Βιβλίου είναι πλέον θεσμός και διοργανώνεται εδώ και 21 χρόνια, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ.
Ποτέ μην προσπερνάς έναν υπαίθριο πωλητή βιβλίων! Δεν ξέρεις ποιο διαμαντάκι που αναζητάς θα βρεις στην πραμάτεια του. Τέτοιους θα συναντήσεις στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγ. Μάρκου, στην Πλ. Συντάγματος, στον Σταθμό του Μετρό «Συγγρού - Φιξ» και αλλού.

Σινεμά

Ναι, θα δεις και το μπλοκμπάστερ σου στα multiplex της πόλης, ωστόσο η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη εκπληκτικές μονές αίθουσες και οι περισσότερες από αυτές μετρούν πολλά χρόνια ζωής, κάνουν ιδιαίτερες προβολές και αφιερώματα και όλα αυτά με χαμηλό αντίτιμο. Βάλε στη λίστα τα εξής: Άστορ, Odeon Οpera, Τριανόν, Έλλη, Αθήναιον, Μικρόκοσμος, Δαναός, Άστυ, Ιντεάλ και Αλκυονίς. Extra trivia: Ο χώρος προβολής ανεξάρτητων underground ταινιών και ντοκιμαντέρ Cinemarian στο Κουκάκι (Γ. Κολοκοτρώνη 42) με είσοδο μόλις 2,50 ευρώ, στον οποίο μπορείς να δεις πολύ σπάνια πράγματα όπως την πρώτη βουβή ελληνική ταινία.

Βιβλιοθήκες

Μπορεί να έρθει η στιγμή που η βιβλιοθήκη της σχολής σου δεν θα είναι αρκετή για να συμπληρώσεις τη βιβλιογραφία σου για μία εργασία. Μπορεί επίσης να θες να αναζητήσεις και να διαβάσεις κάτι που δεν άπτεται του πεδίου της σχολής σου. Αυτές είναι μερικές από τις ανοιχτές στο κοινό βιβλιοθήκες της πόλης (Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καθώς βρίσκεται στη φάση της μετάβασης από το παλιό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου στο ΚΠΙΣΝ στο Φαληρικό Δέλτα. Παρακολούθησε όλη τη φάση της μετάβασης εδώ)

Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1: Με υλικό που επικεντρώνεται στη δυτική μουσική, αλλά και υλικό από τις μουσικές παραδόσεις πολιτισμών ανά τον κόσμο, λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10.00 έως 16.45 και Τετάρτη από 10.00 έως 19.00. Το Σάββατο, την Κυριακή, τις επίσημες αργίες και κατά το μήνα Αύγουστο, η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή.
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Αθανασίου Διάκου 4, Κουκάκι: Μία πρωτότυπη στο είδος της βιβλιοθήκη, ό,τι πρέπει για βιβλιόφιλους, που αποτελεί τεράστιο πληροφοριακό εργαλείο γύρω από το βιβλίο, τις επιστήμες και τις τέχνες που το περιβάλλουν. Επίσης, στα πλαίσια της λειτουργίας της βιβλιοθήκης διοργανώνονται πολλές δράσεις που προωθούν την ανάγνωση. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από 10.00 έως 14.00.
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Κοινοβούλιο, Άνθιμου Γαζή 2 και Λένορμαν 218: Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στεγάζεται σε 3 διαφορετικά κτίρια και είναι ανοιχτή στο κοινό. Το μεγαλύτερο μέρος της στεγάζεται στο Καπνοεργοστάσιο. Η είσοδος γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Στη βιβλιοθήκη μπορείς να πληροφορηθείς για τη λειτουργία της Βουλής, τη νομοθετική διαδικασία, αλλά και να μελετήσεις τις συλλογές της. Για τις ώρες και μέρες λειτουργίας κάθε κτιρίου, μάθε περισσότερα εδώ. 
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, Κολωνάκι: Είναι ιδιωτική και προσφέρεται μονάχα για επιτόπια ανάγνωση. Η πρόσβαση στα βιβλιοστάσια στο κοινό δεν επιτρέπεται. Περιλαμβάνει συλλογές σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, αρχείων και έργων τέχνης. Πολλά από τα αποκτήματά της είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα. Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 09.00 - 17.00, Πέμπτη: 09.00 - 20.00, Σάββατο: 09.00-14.00.
Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης: Η Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Το υλικό της βιβλιοθήκης καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Εξαντλητικά αναπτύσσονται οι τομείς των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης απαρτίζεται από 65.000 τόμους βιβλίων και 419 τίτλους περιοδικών, εκ των οποίων οι 49 είναι τρέχουσες συνδρομές. Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 8.30 - 15.00.
Μπίρα και καλή και καρδιά

Αν τα φοιτητικά σου χρόνια χαρακτηριστούν από κάτι, αυτό θα είναι οι ατελείωτες συζητήσεις πάνω από αμέτρητα μπουκάλια μπίρας. Και για να είναι αμέτρητα, καλό θα είναι να είναι και φθηνά. Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές. Ειδικότερα στην περιοχή του Κεραμεικού θα βρεις πολλά ρακάδικα και μπαράκια. Sabir, Cabezon, Κανάρια, Korova, Λούης είναι τα must. Απαραίτητη στάση πρέπει να κάνεις και στην Αυλή, στην Αγ. Δημητρίου στου Ψυρρή. Φθηνή μπίρα θα βρεις επίσης στα Εξάρχεια, στην Μπίλια, στου Χασάν και όλα τα υπόλοιπα στέκια της οδού Μεσολογγίου.

Μετακίνηση μετά τα μεσάνυχτα

Ό,τι σου έχουν πει για τη φοιτητική dolce vita στην Αθήνα, είναι αλήθεια! Επειδή λοιπόν το πιο πιθανό είναι να γυρνάς σπίτι «τις μικρές ώρες», που θα έλεγε και η μαμά σου, φρόντισε για δύο πράγματα: α) να έχεις πάντα γυαλιά ηλίου στην τσάντα β) να μάθεις τα πάντα για τη μετακίνησή σου μετά τα μεσάνυχτα.

Δύο apps για μισθωμένη διαδρομή που θα σε σώσουν: το Beat app και φυσικά το Uber. Το μεν Beat έχει πολύ συχνά προσφορές που μειώνουν στο 50% το κόστος διαδρομής (μέρα και νύχτα), ενώ το Uber δεν έχει διπλή ταρίφα μετά τα μεσάνυχτα. Παράδεισος; Ναι.

Μάθε τα νυχτερινά δρομολόγια που σε εξυπηρετούν: Θα ακούσεις πολλά για τον ΟΑΣΑ όταν έρθεις στην Αθήνα, θα προλάβουμε να σου πούμε όμως και ένα καλό. Υπάρχουν νυχτερινά δρομολόγια (τα περισσότερα διέρχονται από την πλατεία Συντάγματος) που διασχίζουν πολλούς Δήμους. Σίγουρα κάποιο από αυτό θα σε εξυπηρετεί. Η ώρα της αναμονής ίσως να είναι δυσβάσταχτη, αλλά αν θες να κάνεις οικονομίες, πρέπει να κάνεις και θυσίες. Επίσης κατέβασε το OASA telematics, το app που σε πληροφορεί για την άφιξη και την αναχώρηση του δρομολογίου της προτίμησής σου, αλλά και για το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή!

Τα νυχτερινά δρομολόγια είναι τα εξής:
040 Πειραιάς - Σύνταγμα
500 Πειραιάς - Κηφισιά
790 Γλυφάδα - Περιστέρι (Αγ. Αντώνιος)
Χ14 Σύνταγμα - Κηφισιά
11 Αν. Πατήσια - Παγκράτι - Ν. Ελβετία

Πάρκα

Κι αν σου πουν ότι η Αθήνα δεν έχει πάρκα να αράξεις, μη τους πιστέψεις. Πρώτη και κύρια επίσκεψή σου πρέπει να είναι στον Εθνικό Κήπο που αξίζει να ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή. Ιδανικό μέρος όχι μόνο για ένα καφέ στο χέρι και ανάγνωση βιβλίου, αλλά και για τρέξιμο, αν υποθέσουμε ότι ως φοιτητής θα επενδύσεις χρόνο στο well being. Αν και ίσως σου πέσει λίγο μακριά αν μένεις στο κέντρο, ρίξε την ιδέα για πικ-νικ στο πάρκο Τρίτση, θα εντυπωσιάσεις και τους νέους σου φίλους! Για την ίδια ιδέα και ίσως πιο κοντά κάνει και το Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής ή το Άλσος Συγγρού.

Αν δε σε φέρει κάποιο μουσικό φεστιβάλ στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδί, τότε πήγαινε εσύ, θα ξετρελαθείς. Κατάφυτο και δημοφιλές είναι και το Άλσος Βεΐκου. Και... μπορεί πάρκο να μη το λες ακριβώς, αλλά μη ξεχάσεις να επισκεφτείς το λόφο του Φιλοπάππου με την υπέροχη πλακόστρωτη διαδρομή του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη.

Μάθε να αναγνωριζεις τους street artists της πόλης

Ίσως και να το έχεις ακούσει, η Αθήνα είναι μία υπαίθρια γκαλερί. Μάθε να αναγνωρίζεις στο άψε σβήσε μερικούς από τους καλύτερους Αθηναίους street artists από τα χαρακτηριστικά των σχεδίων τους. Έτοιμοι; Πάμε!

Mεγάλα, ασπρόμαυρα murals (μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες) με έντονες σκιάσεις και χαρακτηριστικές τομές; Είναι INO. Ο διακεκριμένος στο εξωτερικό Αθηναίος street artist και απόφοιτος της ΑΣΚΤ έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο διάσημα graffiti της πόλης. Χαρακτριστικά το «Snowblind» στο parking της οδού Πειραιώς στο ύψος της Ομόνοιας, το «Wake Up» επίσης σε parking στην οδό Κωλλέτη, στα Εξάρχεια και το ανθρώπινο μάτι παγιδευμένο στο διαδικό σύστημα («Access Control») στην οδό Πειραιώς.

Όπου δεις προσωπογραφίες με μεγάλα εκφραστικά μάτια, μεγάλο στόμα, μαύρα μαλλιά, και στην παλέτα των χρωμάτων να κυριαρχεί το ροζ, είναι Vasmoulakis. Από την άλλη, τα κίτρινα ανθρωπάκια με τις έντονες μαύρες γραμμές είναι b. Αν δεις πιο αφηρημένα σχέδια με κυρίαρχο το άσπρο, μπλε, μαύρο και χρυσό χρώμα, είναι Cacao Rocks. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά graffiti της πόλης, τα έχει φιλοτεχνήσει ο WD με χαρακτηριστικότερο την κουκουβάγια σε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο.

Τα εντυπωσιακά σχέδια με καλοδουλεμένες λεπτομέρειες και συνήθως πολύ χρώμα είναι Billy Gee. Αν απ’ την άλλη συναντήσεις σε κάποιο τοίχο γραμμικά πρόσωπα, minimal σχέδια, όγκους και πυκνότητες τότε είναι N_Grams. Graffiti γεμάτα πράσινο με τροπικές απεικονίσεις ανήκουν σίγουρα στον Alex Martinez, με χαρακτηριστικότερο εκείνο στη συμβολή των οδών Σολωμού και Σουλτάνη στα Εξάρχεια. Μάλιστα οι τρεις αυτοί street artists δημιούργησαν μαζί το εξαιρετικό mural του Λουκάνικου, του λατρεμένου σκύλου της Αθήνας (και σύντροφο των διαδηλωτών στις πορείες), στου Ψυρρή.

It is a vintage world

Ένα από τα μεγαλύτερα βάσανά σου ως φοιτητής, και σίγουρα και των γονιών σου, είναι η επίπλωση του διαμερίσματός σου. Έχουμε τα εξής σημεία για σένα: Παλιοσυνήθειες (Πρωτογενούς 8, Μοναστηράκι), Granny’s House (Σερβίων 5, Βοτανικός), ΡΕΤΟ (Λεωφόρος Λαυρίου 21ο χλμ, Κορωπί), Παζάρι Ρακοσυλλεκτών στον Ελαιώνα (μόνο Κυριακή), Παζάρι Σχιστού (μόνο Κυριακή). Θα βρεις τα πάντα για το σπίτι σου σε τιμές που δεν θα πιστεύεις και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά θα δώσουν και μία vintage αύρα στη διακόσμηση. Και δεν μιλάμε μόνο για έπιπλα αλλά και για σερβίτσια, φωτιστικά και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου για να στήσεις το νέο σου νοικοκυριό.

Τα φοιτητικά χρόνια επίσης είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών. Θα ανακαλύψεις πολλά καινούρια πράγματα και δεν αποκλείεται να αλλάξεις και το στιλ σου με τον καιρό. Σκοπός της λίστας για ακόμη μία φορά, είναι αυτό να το κάνεις οικονομικά. Πού θα κάνεις στιλιστικό upgrade;  Στη Γουαδελούπη στην οδό Πρωτογένους 12, στο κλασικό πλέον Yesterday’s Bread (Καλλιδρομίου 87) στα Εξάρχεια, στο Vaso Voulgari’s Showroom (Πατριάρχου Ιερεμίου 56, Γκύζη), στο Lav Unused (Πραξιτέλους 33), στο Outlet της οδού Αθηνάς και στο Kilo Shop στο 120 της οδού Ερμού. Ναι, αυτό ήταν μονάχα ένα μικρό δείγμα. Η Αθήνα είναι γεμάτη βιντατζάδικα, σίγουρα θα βρεις εκείνο που σου ταιριάζει σε μπάτζετ και στιλ.  

Σημαντική σημείωση, μην υποτιμάς ποτέ τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου! Στους πάγκους της μπορείς να βρεις πολύ φθηνά και αξιόλογα ρούχα, φτάνει να έχεις όρεξη για ψάξιμο στους μεγάλους σορούς. Φθηνά ρούχα θα βρεις και στο παζάρι Ρακοσυλλεκτών του Ελαιώνα που αναφέρεται πιο πάνω.

Οι κουζίνες του κόσμου στο πιάτο σου

Πώς θα γευθείς έθνικ κουζίνες χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία στα fancy εστιατόρια του κέντρου; Ψωνίζοντας στα ασιατικά και ρώσικα deli της πόλης! Ο παράδεισος των συγκεκριμένων deli είναι η Αχαρνών, όπου μπορείς να ανακαλύψεις λιχουδιές από τη Μ. Ανατολή και τη Ρωσία σε απίστευτες τιμές. Αν πάλι είσαι fan του κινέζικου τότε πρέπει να κατευθυνθείς προς την άτυπη «China Town» της Αθήνας στην οδό Πειραιώς και τα παραπλήσια στενά της στο ύψος της Ομόνοιας.  

Free Wifi
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τελειώσουν τα δεδομένα, αυτά είναι τα public Wifi hotspots της πόλης:

Πλατείας Συντάγματος
Πλατεία Κοτζιά  
Πλατεία Μεταξουργείου 
Πλατεία Αγ. Ασωμάτων στο Θησείο
Πνευματικό κέντρο
Δημοτική Πινακοθήκη 
Τεχνόπολις Δήμου Αθηνών

Free Wifi διαθέτουν επίσης οι εξής σταθμοί Μετρό και ΗΣΑΠ:
Σύνταγμα
Πανεπιστήμιο
Ομόνοια
Ακρόπολη
Πειραιάς
Δουκίσσης 
Πλακεντίας
Νερατζιώτισσα

Πηγή: athensvoice.gr