Κοτζιάς για Κυπριακό: Σε ετοιμότητα η Αθήνα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες (BINTEO) - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κοτζιάς για Κυπριακό: Σε ετοιμότητα η Αθήνα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες (BINTEO)

Την ετοιμότητα της Αθήνας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ με δηλώσεις του κατήγγειλε για πρώτη φορά δημοσίως το ρόλο της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις του Κράν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο.

Η συνάντηση με το γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ και διήρκεσε 15 λεπτά .Την συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία ξεκινά αύριο, απασχόλησαν το Κυπριακό, η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ (σσ: παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάθιου Νίμιτς) και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ. 




Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι “είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον γ.γ του ΟΗΕ που εξέφρασε για άλλη μια φορά για την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσα και την δικιά μας επιπλέον πρόταση για την δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών”. 

Για το Κυπριακό ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι “εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διαρκεί της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κ.ο.κ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο Γ.Γ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας”. 

Σε ερώτηση πως εκλαμβάνει την “περισυλλογή” που έχει κυρήξει ο ΟΗΕ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Γκραν Μοντανά ο κ.Κοτζιάς απάντησε : “Nα κρατήσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από την αρχή των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι είναι μια ανοιχτή διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει τέλος. Αυτό που ονομάζουμε εμείς τα open ended. Και κατά την συνέπεια το τι συνέβηκε μετά τη Γενεύη 1 και πήγαμε στο Μοντανά 2, την Γενεύη 2 δηλαδή, θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές. Αυτή την στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων και όχι προς όφελος τρίτης χώρας”. 

Αναφορικά για το Σκοπιανό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε στις δηλώσεις του ότι “μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζήσουμε κι για τα ζητήματα του ονόματος”. 

Από τον Νίκο Κοτζιά ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την μεταφορά των S-300 απο την Κύπρο στην Ελλάδα το 2007 όπου ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τότε δεν είχαν αντιδράσει . “Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα αλλά θα το κάνουμε”. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της Συνόδου, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στη υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον παρελθόντα Απρίλιο.

Στο πρόγραμμα του Έλληνα Υπουργού περιλαμβάνεται ακόμα, η Τετραμερής Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας, καθώς και η Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στο επίπεδο των διμερών συναντήσεων θα έχει επαφές με τους ομολόγους του της Αλβανία και των Σκοπίων και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ.Κοτζιάς θα παραστεί σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο (World Jewish Congress) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη ειρηνικής προοπτικής στη Μέση Ανατολή και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα προσφωνήσει την 72Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής. 
real.gr