'Ζεστό' χρήμα 7 δισ. για μεγάλες επενδύσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

'Ζεστό' χρήμα 7 δισ. για μεγάλες επενδύσεις

Το ποσό θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στην κατάταξη των χωρών με βάση τις επενδύσεις που κινητοποίησε από το πακέτο Γιούνκερ. Ποια είναι τα 12 υπό έγκριση μεγάλα έργα.
«Φρέσκο» χρήμα ύψους 7 δισ. Ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στην ελληνική οικονομία εντός της επόμενης τριετίας, χάρη στην συνεργασία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ ήδη βρίσκονται προς έγκριση 12 μεγάλα έργα.

Στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, προετοιμάζεται μια σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων και δράσεων που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Οι αναμενόμενοι πόροι των 7 δισ. Ευρώ έρχονται να προστεθούν στους υπάρχοντες πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) καθιστώντας έτσι δυνατή την υλοποίηση έργων και επενδύσεων που αλλιώς δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΤΕπ είναι ιδιαίτερα στενή τα τελευταία δύο χρόνια και έχει αποδώσει ήδη σημαντικούς καρπούς.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕπ, το 2016 υπογράφηκαν συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 1,516 δισ. ευρώ εκ ευρώ ενώ εκταμιεύτηκαν 1,42 δισ. Ευρώ.
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, οι υπογραφές και οι εκταμιεύσεις έργων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα οι υπογραφές για τη φετινή χρονιά ανέρχονται σε 1,274 δισ. Ευρώ, ενώ οι επιβεβαιωμένες εκταμιεύσεις ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Με αυτούς τους ρυθμούς θεωρείται απολύτως εφικτός ο στόχος για επιπλέον 7 δισ. ευρώ ευρώ το επόμενο διάστημα των 2-3 ετών. Τα έργα που προετοιμάζονται χρηματοδοτούνται είτε μέσω του πακέτου Γιούνκερ είτε μέσω άλλων γραμμών χρηματοδότησης της ΕΤΕπ. Ήδη πάντως η παρουσία της χώρας μας στο πακέτο Γιούνκερ είναι εντυπωσιακή, καθώς οι μέχρι τώρα επιδόσεις της Ελλάδας την καθιστούν μεταξύ των κορυφαίων χωρών της ΕΕ ως προς την προσέλκυση επενδύσεων με βάση το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέρα από τα ταξίδια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή στην έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο, το «επιχειρησιακό» και συντονιστικό κέντρο μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και στελεχών της τράπεζας είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα.
Οι συναντήσεις είναι τακτικές (σχεδόν δύο φορές το μήνα) και σε αυτές συμμετέχουν στελέχη της ΕΤΕπ από το πολυπληθές ελληνικό γραφείο και από το Λουξεμβούργο, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης είναι φυσικά παρόντα τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη από τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία.
Φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΤΕπ έχει δώσει μεγάλη σημασία στην στελέχωση του γραφείου της στην Ελλάδα καθώς αυτό συνεχώς ενισχύεται με έμπειρους ειδικούς επιστήμονες κυρίως οικονομολόγους και μηχανικούς. Δεν είναι τυχαίο πως, αύριο αναμένεται να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί λίγους μήνες πριν την Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με το ελληνικό δημόσιο και με ιδιωτικούς φορείς.

Τρίτη η η Ελλάδα στο Πακέτο Γιούνκερ

Η Ελλάδα έχει ανέβει στην τρίτη θέση (από την 8η που ήταν τον Ιούλιο) στην κατάταξη των χωρών με βάση τις επενδύσεις που κινητοποίησε μέχρι τώρα από το πακέτο Γιούνκερ αναλογικά με το ΑΕΠ, πίσω μόνο από την Εσθονία και την Πορτογαλία.
Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) ανέρχεται πλέον σε 1,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να κινητοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 4,9 δισ. Ευρώ.
Στους τομείς των Υποδομών και της Καινοτομίας χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) – με την υποστήριξη του EFSI – 8 projects με κεφάλαια 979 εκατ. ευρώ με στόχο να ολοκληρωθούν επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. Ευρώ.
Παράλληλα, στο νευραλγικό τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) έχουν ήδη εγκριθεί 9 συμφωνίες με ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα λάβουν χρηματοδότηση 260 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) – υπό την «ομπρέλα» του EFSI πάλι – προκειμένου να κινητοποιηθούν επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ. Ωφελημένες από το project αυτό – σε ό,τι αφορά στη βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση - εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 8.000 ελληνικές μικρομεσαίες (SMEs) και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Όλα αυτά τα έργα τα οποία προωθούνται τάχιστα χάρη στην αγαστή σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις, αναμένεται να παράγουν αλυσίδες αξίας σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, κινητοποιώντας κλάδους εργασίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας.
Πιο αναλυτικά, εκτός από τα projects στα οποία θα χρηματοδοτηθούν ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) για να βοηθήσουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το πρόγραμμα Fonds Infragreen, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) έχει ήδη εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για τις ακόλουθες επενδύσεις:
- 24 εκατ. ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να κατασκευάσει τρία αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, ένα project στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων.
-150 εκατ. ευρώ στην Cosmote προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυο ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
-15 εκατ. ευρώ στην Creta Farms για να αναπτύξει νέες γραμμές παραγωγής και να επεκτείνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό, ένα συνολικό πλάνο επένδυσης της τάξης των 31 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Creta Farms ξοδεύει 5 φορές περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές της σε καινοτομία προκειμένου να παράγει πιο υγιεινά κρέατα, ενώ χάρη στη νέα χρηματοδότηση προσλήφθηκαν 100 νέα άτομα.
-280 εκατ. ευρώ στη Fraport Greece, προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ έως το 2021, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
-25 εκατ. ευρώ στην Upstream για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και επέκταση σε νέες αγορές.
-20 εκατ. ευρώ στη Diorama Hellenic Growth Fund, προκειμένου να βοηθήσει μικρές και μεσαίες ελληνικές τράπεζες να αναπτυχθούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Αττικό Μετρό – Γραμμή 4 (1,4 δισ. Ευρώ, ΕΤΕπ 1 δισ.)
Πρόκειται για την χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό της Αθήνας από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, μήκους 14,9 χλμ με 14 σταθμούς. Συνολικά η γραμμή 4 (Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός-Φάρος-Μαρούσι) μαζί με τις επεκτάσεις της προς Βύρωνα/Άνω Ηλιούπολη και προς Περισσό και Εθνική Οδό, έχει μήκος 33,5 χλμ και περιλαμβάνει 30 σταθμούς.
Αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης (850 εκατ. ευρώ ΕΤΕπ 231 εκατ.)
Το Αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων, ένα τροχόδρομο παράλληλο με το διάδρομο κατηγορίας Ε πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του Αεροδρομίου και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
ΑΔΜΗΕ – Διασύνδεση Κρήτης (362 εκατ. ευρώ, ΕΤΕπ 250 εκατ.)
Το έργο αφορά τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς και συγκεκριμένα τη σύνδεση με την Πελοπόννησο μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου, ένα έργο εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού και να μεγιστοποιηθεί η τοπική διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα.
Παράκαμψη Χαλκίδας (220 εκατ. ευρώ)
Το έργο αφορά στην πλήρη κατασκευή της Οδού Παράκαμψης Χαλκίδας, τμήμα Α.Κ. Ν. Λάμψακος-Ψαχνά, μήκους 16,7 χιλιομέτρων περίπου με τα συνοδά της έργα (δευτερεύουσες οδοί, τις απαραίτητες ανισόπεδες διασταυρώσεις, παράπλευρες οδοί, ανισόπεδους κόμβους και ισόπεδους κόμβους για δευτερεύοντα έργα)
Αστική Ανάπτυξη Δήμου Θεσσαλονίκης (38 εκατ. ευρώ)
Αφορά σε αστικά έργα υποδομών (σχολεία κλπ) που θα συμβάλουν στην ανανέωση και τον μετασχηματισμό της πόλης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των δημογραφικών αλλαγών. Το έργο θα επιφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης και θα υποστηρίξει τη στρατηγική ανάπτυξης του δήμου.

Οι 12 επενδύσεις που έρχονται

Αττικό Μετρό – Γραμμή 4 (1,4 δισ. Ευρώ εκ των οποίων ΕΤΕπ 1 δισ. ευρώ)
Ταμείο Υποδομών (1 δισ. Ευρώ, ΕΤΕπ 200 εκατ. ευρώ)
Αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης (850 εκατ. ευρώ, ΕΤΕπ 231 εκατ. ευρώ)
Οδική Ασφάλεια (470 εκατ. ευρώ)
ΑΔΜΗΕ – Διασύνδεση Κρήτης (362 εκατ. ευρώ, ΕΤΕπ 250 εκατ. ευρώ)
Αναπτυξιακός νόμος (320 εκατ. ευρώ)
Παράκαμψη Χαλκίδας (220 εκατ. ευρώ)
ΑΔΜΗΕ – Δάνειο πλαίσιο για επενδύσεις σε ΑΠΕ (ΕΤΕπ 85 εκατ. ευρώ)
ΔΕΔΑ – Ανάπτυξη Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΤΕπ 48 εκατ. ευρώ)
Αστική Ανάπτυξη Δήμου Θεσσαλονίκης (38 εκατ. ευρώ)
Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων
Χωρικός Σχεδιασμός
Πηγή: Έθνος