6 κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού σας που πρέπει να γνωρίζετε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

6 κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού σας που πρέπει να γνωρίζετε

Η παιδική ηλικία είναι μια υπέροχη περίοδος και οι γονείς είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βλέπουν τα παιδιά τους να χαμογελάνε και να είναι ευτυχισμένα. 

Δείτε παρακάτω 6 πράγματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά σας.

6. Παιδικοί περιπατητές

Το αποδεδειγμένο κακό που προκαλούν είναι περισσότερο από τα πλεονεκτήματα. Οι παιδικοί περιπατητές έχουν ήδη απαγορευτεί στον Καναδά.
  • Ποσοστό τραυματισμών μωρών (πάνω από 8.000 περιπτώσεις το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ).
  • Άνιση μυϊκή ενδυνάμωση, παραμόρφωση των ποδιών.
  • Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης οφείλεται στο μεγάλο φορτίο (η σπονδυλική στήλη του παιδιού δεν παίρνει σχήμα και δεν διαθέτει τις απαραίτητες καμπύλες πριν την ηλικία του ενός).
  • Η ανεξάρτητη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων αναβάλλεται καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για να περπατήσουν μόνα τους. Η αίσθηση της ισορροπίας και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν εξελίσσονται.
Για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη, χρησιμοποιήστε αυτές τις συσκευές υπό επίβλεψη ενηλίκων για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα και μόνο όταν το μωρό θα είναι σε θέση να σηκώνεται μόνο του. Επίσης, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας για περαιτέρω προφυλάξεις.

5. Χυμός και γάλα

Ο παστεριωμένος χυμός φρούτων είναι χαμηλός σε βιταμίνες, αλλά πλούσιος σε ζάχαρη και προκαλεί οδοντικά προβλήματα και παχυσαρκία.
  • Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να δίνετε φρέσκο χυμό φρούτων σε παιδιά πάνω από 1 έτους.
Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, αλλά πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και περιττό για ένα μωρό. Μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να προκαλέσει αναιμία και αλλεργίες.
  • Το αγελαδινό γάλα μπορεί να δοθεί σε παιδιά άνω του ενός έτους, αλλά σε μικρή ημερήσια ποσότητα. Αντικαταστήστε το γάλα με πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.
4. Λαμπερά παιχνίδια

Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και υιοθετούν κοινωνικές συμπεριφορές μέσω των παιχνιδιών τους. Τα αφύσικα χρώματα, οι ηλεκτρονικοί ήχοι και οι πολλές λεπτομέρειες στα παιχνίδια έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας: η επιθετική συμπεριφορά, οι αβάσιμοι φόβοι και η εφηβική κατάθλιψη είναι πιθανά αποτελέσματα.

Επιλέξτε παιχνίδια σε ουδέτερα χρώματα και υλικά: ξύλο ή ύφασμα. Τα παιχνίδια είναι περισσότερο εκπαιδευτικά παρά διασκεδαστικά, οπότε πρέπει να είναι ρεαλιστικά.

3. Ζεστά ρούχα

Όσο μικρότερα είναι τα μωρά, τόσο δυσκολότερη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. Η υπερβολική ζέστη οδηγεί σε νευρωτισμό και μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Τα πολύ ζεστά ρούχα εμποδίζουν το σώμα να αναπτύξει άμυνες απέναντι στις καιρικές αλλαγές και αυτό μπορεί να προκαλέσει κρυώματα και χαμηλή ανοσία.
Τα ρούχα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά

2. Ηλεκτρονικές συσκευές

Το μπλε φως από τις οθόνες LED προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και τύφλωση.
Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί κινητά και τάμπλετ απομακρύνεται από τον πραγματικό κόσμο. Δεν αναπτύσσει καλές κινητικές και αισθητικές ικανότητες και δεν υπάρχει ζωντανή αλληλεπίδραση.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πάνω από μια ώρα την ημέρα.


1. Ζώνη ασφαλείας

Φορώντας την ζώνη ασφαλείας πάνω στην κοιλιά σας, όταν είστε έγκυος μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμούς στο μωρό σε περίπτωση ατυχήματος.

Τοποθετήστε την ζώνη όσο πιο χαμηλά στην κοιλιά σας και προσπαθήστε να κάθεστε όσο πιο ίσια γίνεται. Επίσης, μην οδηγείτε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο: το τιμόνι είναι πολύ κοντά στην κοιλιά και μπορεί να προκαλέσει προκαλέσει μεγάλο κακό ακόμα και σε ένα μικρό ατύχημα.