Γιατί δεν πρέπει να πίνετε κοκτέιλ σε χάλκινες κούπες; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε κοκτέιλ σε χάλκινες κούπες;

post-feature-imageΟι κούπες χαλκού που χρησιμοποιούνται συχνά για κοκτέιλ μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η προειδοποίηση προέρχεται από το τμήμα αλκοολούχων ποτών της Iowa, που δήλωσε ότι ο χαλκός και τα κράματα χαλκού μπορούν να είναι δηλητηριώδη, όταν καταναλώνονται. Το κράτος έχει προσαρμόσει τον Κώδικα Ηθικής Τροφίμων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος απαγορεύει ο χαλκός να έρχεται σε άμεση επαφή με τρόφιμα που έχουν pH κάτω από 6,0.

Από την άλλη, οι κούπες χαλκού που στο εσωτερικό δεν είναι επενδεδυμένες με χαλκό, αλλά έχουν άλλα υλικά, όπως νικέλιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, κρίθηκαν ασφαλείς στη χρήση και είναι ευρέως διαθέσιμες. «Οι υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού είναι δηλητηριώδεις και έχουν προκαλέσει τροφικές ασθένειες», εξηγούν οι ειδικοί.
«Όταν οι επιφάνειες χαλκού και κράματος χαλκού έρχονται σε επαφή με όξινα τρόφιμα, ο χαλκός μπορεί να εκχυλιστεί στο φαγητό», ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί σε δηλητηρίαση από χαλκό. Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από χαλκό περιλαμβάνουν εμετό, πόνο στο στομάχι, σύγχυση, υπνηλία και λιποθυμία.

Η τοξικότητα του χαλκού, που μερικές φορές αναφέρεται και ως υπερκαπνιμία ή χαλκοειδής, μπορεί επίσης να συμβεί από την κατανάλωση όξινων τροφών που έχουν μαγειρευτεί σε μη επιχρισμένα μαγειρικά σκεύη από χαλκό.

Πηγή: newsbomb.gr