ΚΕΡΚΥΡΑ: Πράσινο το ποτάμι στη Ρόδα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ: Πράσινο το ποτάμι στη Ρόδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέρυσι τα ποτάμια της Γαλλίας είχαν βαφτεί πράσινα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μόλυνση στη χώρα.
Φέτος έγινε κάτι αντίστοιχο στον ποταμό Γκαρντόν, που διατρέχει τη νότια Γαλλία, ο οποίος βάφτηκε κόκκινος γιατί επιστήμονες  πέταξαν μέσα του μερικά κιλά κόκκινης χρωστικής, για να μελετήσουν την καρστική γεωμορφολογία της περιοχής.
Πράσινο είναι και το ποτάμι της Ρόδας στην Κέρκυρα, αλλά δεν πρόκειται για κάποια επιστημονική πρακτική. Επιχειρηματίες της περιοχής κατήγγειλαν ότι είναι βρώμικο και μολυσμένο. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς και αρκετά απορρίμματα μέσα στο ποτάμι.

Ο εκπρόσωπος περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κέρκυρας και προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της ΠΙΝ Σταμάτης Γκίνης, δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι πρόκειται για ευτροφισμό.
Ο ευτροφισμός είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους κάτω από ορισμένες συνθήκες. Στην ουσία δημιουργείται υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, που προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού των νερών και η μείωση της αισθητικής αξίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Γκίνης ανέφερε ότι τα λύματα πέφτουν μέσα στο ποτάμι και επειδή τα νερά είναι στάσιμα, δημιουργείται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μια από τις επιπτώσεις, είναι ότι ψάρια και χελώνες, αφανίζονται.
Το πρόβλημα όπως πρόσθεσε, είναι εντονότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές και πολλαπλασιάζονται τα λύματα στα ποτάμια. Εnimerosi.com