Αλβανία: Πύρινος εφιάλτης για ελληνικά χωριά -Εστειλε βοήθεια η Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Αλβανία: Πύρινος εφιάλτης για ελληνικά χωριά -Εστειλε βοήθεια η Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι 10 ελληνικών μειονοτικών χωριών στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία.
Αλβανία: Πύρινος εφιάλτης για ελληνικά χωριά -Εστειλε βοήθεια η Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]
Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των τοπικών Αρχών, έστειλε ήδη βοήθεια και έτσι δύο καναντέρ συμμετέχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα ελληνικά μειονοτικά χωριά. Τα καναντέρ ρίχνουν νερό στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βουλιαράτι και Δρόβιανη, ενώ η φωτιά έσβησε στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Έντονα είναι τα μέτωπα πυρκαγιών και στην περιοχή της Μουζίνας και του Καρδικακιού στο Δήμο της Φοινίκης.

Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων, Δρόπολης και Φοινίκης, κάνουν για τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να έχουν μια σαφή εικόνα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η ετοιμότητα των κατοίκων στις περιοχές αυτές που έδωσαν πραγματικές μάχες με την πύρινη λαίλαπα για να σώσουν τα χωριά τους.

Το χρονικό των πυρκαγιών

Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων, ενώ ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.

Οι πυρκαγιές έφτασαν την Πέμπτη στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι με τη εστία της να απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.

«Η φωτιά στο χωριό Ζερβάτες απειλεί κατοικίες» σημειώνει σε βίντεο που δημοσίευσε το himara.gr.


Την ίδια στιγμή στις φλόγες παραδόθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι» στο δήμο Φοινίκης και απειλούνταν άμεσα τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι, ενώ το μέτωπο κατευθύνονταν προς τη Δρόβιανη.

Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα, ενώ και ο δήμαρχος Λεωνίδας Χρίστος ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα. Όπως σημείωνε μάλιστα την Τρίτη το himara.gr, η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης ήταν ελλιπής καθώς έστειλε μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι φωτιές επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου κ. Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου.
Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια
Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε από την πλευρά της στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας.
Με κυβερνητική απόφαση, αναχώρησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL-415, τα οποία συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω από τα ελληνικά χωριά.
Όπως έγινε γνωστό, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη Δρόβιανη, και Φρουστάνη.
Φωτογραφίες: Facebook /himara.gr
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε:
«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της μεινότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».
Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως με τη διάθεση των δύο αεροπλάνων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη ανακοίνωσε την απόφασή της να συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη γενναιόδωρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης προς την πληττόμενη Αλβανία.iefimerida.gr