Καύσωνας: Διήμερο «φωτιά» με 41 βαθμούς Κελσίου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Καύσωνας: Διήμερο «φωτιά» με 41 βαθμούς Κελσίου

Καύσωνας: Διήμερο «φωτιά» με 41 βαθμούς ΚελσίουΟι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν την Πέμπτη στο εσωτερικό της ημειρωτικής χώρας, ενώ την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια - Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας - Έκτακτα μέτρα για το νέο καύσωνα από το δήμο Αθηναίων

Στον... φούρνο μπαίνει και πάλι η χώρα για τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς το νέο κύμα καύσωνα που ξεκίνησε την Τρίτη θα φέρει θερμοκρασίες που θα φτάσουν στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν την Πέμπτη στο εσωτερικό της ημειρωτικής χώρας, ενώ την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Σάββατο σε όλη την χώρα.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων υπάρχει στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, στο κεντρικό Αιγαίο από 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο από 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 39 και πιθανόν κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος. 
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα ακόλουθα βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό:
 
Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.
Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.
 
Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον, όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, κ.α.

Έκτακτα μέτρα για το νέο καύσωνα από το δήμο Αθηναίων 

Εννέα κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει από την Τρίτη 11 Ιουλίου ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου, εννέα  Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν ως σημεία δροσιάς, με διευρυμένο ωράριο από τις 08:00 το πρωί έως τις 08:00 το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.  
     

Σε αυτό το δεύτερο κύμα καύσωνα, οι διαθέσιμες αίθουσες είναι:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044

3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

4. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160

5. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

6. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877

7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

8. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

9. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Ο δήμος Αθηναίων ζητεί επίσης από τους πολίτες να φροντίσουν ώστε να μείνουν καθαρές και δροσερές οι ποτίστρες που έχει τοποθετήσει ο δήμος Αθηναίων σε 35 σημεία για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.