Γιατί πηγαίνει ο Τραμπ στην Πολωνία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Γιατί πηγαίνει ο Τραμπ στην Πολωνία


Γιατί πηγαίνει ο Τραμπ στην ΠολωνίαΗ σκληροπυρηνική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, το «κακό παιδί» της ΕΕ, δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου.
Μόνο την Πολωνία, μια χώρα που εμφανίζεται σαν το «κακό παιδί» της ΕΕ και εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα στην Ευρώπη, θα επισκεφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ καθ' οδόν προς τη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο. Τυχαίο; Κανείς δεν το νομίζει.

Ο δεξιός, φιλοκυβερνητικός Τύπος της Πολωνίας συγκρίνει ήδη το γεγονός με την ιστορική επίσκεψη του Τζον Φ. Κένεντι στο Δυτικό Βερολίνο το 1963. Αλλά στο σημερινό Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και αλλού στην ΕΕ, το ταξίδι του Τραμπ στη Βαρσοβία αυτήν την εβδομάδα πυροδοτεί ανησυχίες. Στα μάτια των περισσοτέρων επιβεβαιώνει ότι η νέα προεδρική στρατηγική των ΗΠΑ διχάζει όλο και πιο πολύ την Ευρώπη.

Ο Τραμπ αναμένεται στην Πολωνία το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουλίου και θα πραγματοποιήσει μια σημαντική ομιλία στη Βαρσοβία το απόγευμα της Πέμπτης. Θα συμμετάσχει επίσης σε συνάντηση ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής και των Βαλκανίων, προτού μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Αμβούργο.

Το δεξιό εθνολαϊκιστικό κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) δεν κρύβει τον τεράστιο ενθουσιασμό του για την επίσκεψη. Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι δείχνει «πόσο έχει αλλάξει, πόσο έχει αναβαθμιστεί η θέση της Πολωνίας στη γεωπολιτική και στην παγκόσμια πολιτική».

Κόρη ανθρακωρύχου, στιβαρά δεξιών φρονημάτων, εθνικίστρια, φανατική υπέρμαχος του ΝΑΤΟ, αντίπαλος της Ρωσίας και κυρίως ευρωσκεπτικίστρια μέχρι μυελού οστέων, έχει πει πως θα τα λέει πάντα «έξω από τα δόντια στους Γερμανούς και στους Γάλλους της ΕΕ».

Να γιατί υπάρχει τόσο έντονη αμηχανία στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η επίσκεψη Τραμπ μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως έγκριση μιας κυβέρνησης η οποία έχει επανειλημμένως συγκρουσθεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχει επιτεθεί σε ανεξάρτητα δημοκρατικά θεσμικά όργανα εντός Πολωνίας και αρνείται να αποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες με τις ποσοστώσεις της ΕΕ.

«Στους λίγους μήνες της προεδρίας του, ο Τραμπ έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και τώρα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ήδη πολύ εύθραυστη κατάσταση στην Πολωνία και στην Ανατολική Ευρώπη» δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής του μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τραμπ θα εκφωνήσει την ομιλία του μπροστά στο μνημείο της εξέγερσης της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής το 1944, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 200.000 Πολωνών.

«Θα επαινέσει το πολωνικό θάρρος στην πιο σκοτεινή ώρα της Ιστορίας και θα χαιρετίσει την άνοδο της Πολωνίας ως ευρωπαϊκής δύναμης. Και θα καλέσει όλες τις χώρες να εμπνευσθούν από το πνεύμα των Πολωνών καθώς αντιμετωπίζουμε τις σημερινές προκλήσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χέρμπερτ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ.

Εκτός από τους συμβατικούς διπλωματικούς στόχους που αφορούν στην πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία και στην επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Τραμπ είναι πιθανό να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Πολωνίας να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, αλλά και την απόρριψη της μουσουλμανικής μετανάστευσης.

Μετά τη βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ τον Μάιο, η Σίντλο αποκήρυξε την «τρέλα της ελίτ των Βρυξελλών» που θέλει να δημιουργήσει μια «ουτοπία ανοιχτών συνόρων». Και ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας συνέδεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στη Δυτική Ευρώπη με την «απομάκρυνση από τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου».

Αν και δεν αμφισβητεί επισήμως την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η πολωνική κυβέρνηση κατηγορεί ανοιχτά την ΕΕ ότι φέρεται σαν «γερμανική δικτατορία». Σε απάντηση, η καγκελάριος Μέρκελ ενθάρρυνε την ΕΕ να υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι της Πολωνίας για τις επιθέσεις της στις «κοινές αξίες μας».

Η πολωνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διεθνείς - και ειδικότερα στις αμερικανικές - επικρίσεις για αυταρχισμό, για τις προσπάθειές της να ελέγξει τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και το δικαστικό σύστημα της χώρας από τότε που ανήλθε στην εξουσία στο τέλος του 2015.

Ετσι, η επίσκεψη του Tραμπ είναι μια ευκαιρία να δείξει ότι η πολυσυζητημένη απομόνωση της Βαρσοβίας είναι ένας μύθος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, η κυβέρνηση εξασφάλισε την επίσκεψη του Tραμπ υποσχόμενη μια θριαμβευτική υποδοχή από το πολωνικό κοινό - σε αντίθεση με το εχθρικό κλίμα κατά του Τραμπ που επικρατεί στις δυτικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο εθνικιστής ηγέτης του PiS και πρώην πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι απέδωσε πάντως τις επικρίσεις στον «φθόνο των ξένων». «Εχουμε νέα επιτυχία, την επίσκεψη του Τραμπ. [Οι άλλοι] μας ζηλεύουν, μας επιτίθενται εξαιτίας αυτού» δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο.

Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για την ομιλία του Τραμπ. Σε κάθε βουλευτή του PiS δόθηκαν προσκλήσεις για 50 άτομα και το κόμμα σκοπεύει να μεταφέρει υποστηρικτές με λεωφορεία από περιοχές εκτός της πρωτεύουσας.

Πολωνοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν καλέσει, μέσω Facebook, τους ψηφοφόρους τους να λάβουν μέρος σε ένα «μεγάλο πατριωτικό πικνίκ, στην πρώτη ομιλία στην Ευρώπη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών... με λεωφορείο που θα σας μεταφέρει εντελώς δωρεάν».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις από το Pew Research Center, 23% των Πολωνών εξέφρασαν εμπιστοσύνη ότι ο Τραμπ «θα κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις», έναντι 11% στη Γερμανία, 22% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 25% στην Ιταλία και 53% Ρωσία. Αντίθετα, το 58% των Πολωνών εξέφρασε εμπιστοσύνη στον Μπαράκ Ομπάμα, στην ίδια ερώτηση, στο τέλος της προεδρίας του. tovima.gr