Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ – Στη Βουλή η ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ – Στη Βουλή η ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ, με απόφαση του Εκτελεστικού της οργάνου, διαχωρίζοντας τη θέση της από την ΠΟΠ – ΟΤΑ, η οποία προχώρησε στην αναστολή των κινητοποιήσεών της. Εν τω μεταξύ, στη βουλή κατατίθεται σήμερα η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δήμων. H ΠΟΕ – ΟΤΑ, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, απέρριψε ομόφωνα την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι «οδηγεί τους 10.000 εργαζόμενους στον δρόμο». Για σήμερα έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη των ωραρίου και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ) αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, κατόπιν των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Στην απόφαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις, λόγω του όγκου των απορριμμάτων στους κάδους και των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η ΠΟΠ-ΟΤΑ διασφάλισε τη συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, στις οποίες το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα, θα απολαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, από τη Δευτέρα ένα μικρός αριθμός απορριμματοφόρων αναμένεται να επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή , οι νυν συμβασιούχοι θα διασφαλίζονται με νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε χθες στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην ΚΕΔΕ , την νομοθετική ρύθμιση, με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ να δηλώνουν ότι η ρύθμιση «απέχει πολύ» από αυτά που διεκδικούν (μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου).

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι’ αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται στις 11:30 το πρωί.

Τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Σε αποκλειστική δήλωση, με σαφείς τοποθετήσεις για το θέμα των σκουπιδιών, προέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη Voria.gr. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η καθαριότητα των πόλεων είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση παγιδεύεται συνεχώς στον πελατειακό εμπαιγμό κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων.