Κινητήρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ICBM δοκίμασε η Βόρεια Κορέα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κινητήρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ICBM δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

AP Photo/Lee Jin-manΚινητήρα που θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) δοκίμασε η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και το BBC, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους.

Η δοκιμή πιστεύεται ότι έλαβε χώρα το τελευταίο 24ωρο, και κατά πάσα πιθανότητα αφορούσε το πρώτο στάδιο πτήσης ενός σχεδιαζόμενου ICBM.

Λόγω της μυστικότητας υπό την οποία εκτυλίσσονται τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Βορρά, δεν είναι σαφές το κατά πόσον η δοκιμή ήταν πετυχημένη και πόσο κοντά βρίσκεται η απομονωμένη χώρα στην κατασκευή λειτουργικού διηπειρωτικού βλήματος.

Οι πληροφορίες για τη νέα δοκιμή έλαβε χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ απεύθυναν νέα έκκληση στην Κίνα – μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό εταίρο του Βορρά – να ασκήσει αυξημένη πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς ώστε να διακόψει τα εξοπλιστικά του προγράμματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος «μεγάλης, μεγάλης σύρραξης» στην Κορεατική Χερσόνησο, αν και έχει καταστήσει σαφές πως θα προτιμούσε διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αποκαλέσει τον κ. Τραμπ «ψυχοπαθή» και έχει πραγματοποιήσει σειρά πυραυλικών τεστ τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο προσπαθειών να αναπτύξει όπλα που θα μπορούν να απειλήσουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμάχους της.

Οι ηπειρωτικές ΗΠΑ απέχουν περίπου 9.000 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα. Οι ICBMs έχουν ελάχιστο βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων, όμως ορισμένοι τύποι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν 10.000 χιλιόμετρα ή περισσότερο.

Η ένταση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον έχει κλιμακωθεί την τελευταία εβδομάδα λόγω του θανάτου του αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος κατέληξε λίγες ημέρες αφού αφέθηκε ελεύθερος από τους Βορειοκορεάτες σε κωματώδη κατάσταση.