Λίγο πριν το Eurogroup: Από το Μαξίμου μιλούν για Σύνοδο Κορυφής παρά το «άδειασμα» Σόιμπλε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Λίγο πριν το Eurogroup: Από το Μαξίμου μιλούν για Σύνοδο Κορυφής παρά το «άδειασμα» Σόιμπλε

Λίγο πριν το Eurogroup: Από το Μαξίμου μιλούν για Σύνοδο Κορυφής παρά το «άδειασμα» ΣόιμπλεΤις τελευταίες ώρες το Μαξίμου επιμένει ότι «αν δεν υπάρξει μια δίκαιη πρόταση στο Eurogroup», τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο, παρά τα όσα αναφέρουν από την πλευρά τους οι δανειστές.

Ενδεικτικό είναι πως σε δηλώσεις τους χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ. Μάλιστα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η Καγκελάριος ξεκαθάριζε κάθε φορά στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι ο θέμα αφορά τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και όχι τους ηγέτες. 

Χθες πάντως κυβερνητικά στελέχη βγαίνοντας από την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έλεγαν – με έντονο σκεπτικισμό- πως «αν χρειαστεί θα πάμε και στις 22». Προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε μάντεις για το αποτέλεσμα του eurogroup».

Η λέξη «κλειδί» που αναζητά η Αθήνα
Σημείο «κλειδί» για την Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι οι τελικές διατυπώσεις στο eurogroup. 
«Μία λέξη θα κάνει τη διαφορά» έλεγε χαρακτηριστικά στο iefimerida υπουργός που μετείχε στη συνεδρίαση. Δηλαδή: βούληση της ελληνικής πλευράς είναι γίνει αποδεκτή η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι της συνεδρίασης και να συνδέει – μέσα από έναν αυτόματο μηχανισμό- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με την ανάπτυξη, προκειμένου η εκτίμηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο τελικό κείμενο της απόφασης του Eurogroup είναι θετική. Σημειωτέον ότι μια θετική εκτίμηση του Ταμείου -ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από θετικό DSA-, ενδεχομένως, να αφήνει περιθώρια στον Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανοίγοντας το δρόμο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Τσίπρας συνεχίζει τα τηλέφωνα
Τέλος, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο. Μετά το τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σειρά είχαν και άλλες επαφές.
Πάντως από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές συνομιλίες του αναφέρει πως αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup τότε το ελληνικό ζήτημα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής,. Ουσιαστικά την πρόθεση του πρωθυπουργού την επιβεβαίωσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως πρόσθεσε πως η Ανγκελα Μέρκελ έχει πει ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι στον κ.Τσίπρα. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι ουδείς διέψευσε πως η Καγκελάριος παραπέμπει τον πρωθυπουργό στους υπουργούς οικονομικών όταν εκείνος θέτει θέμα για τη Σύνοδο. iefimerida.gr