Σε «ανοιχτή γραμμή με Μέρκελ και Μακρόν ο Τσίπρας -Ψάχνει λύση για το χρέος - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σε «ανοιχτή γραμμή με Μέρκελ και Μακρόν ο Τσίπρας -Ψάχνει λύση για το χρέος

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΣτο κυνήγι για «καθαρή λύση» -με ρύθμιση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο- ρίχνεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τους πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Οι διαβουλεύσεις- μετά και το «ναυάγιο» του Eurogroup- γίνονται πλέον σε υψηλότατο επίπεδο με στόχο να ξεπεραστεί η διαφωνία Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά πληροφορίες του iefimerida o κ. Τσίπρας θα έχει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν άλλωστε το βράδυ της Πέμπτης, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση. Ώστε να αποφευχθεί το σενάριο να ανοίξει νέος γύρος διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Κάτι που σε πολλούς θα θύμιζε.. καλοκαίρι 2015.

«Oχι» σε σπασμένη λύση

Το μήνυμα που εκπέμπουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί σπασμένη λύση. «Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με συμμετοχή του Ταμείου ή το Ταμείο θα αποχωρήσει» σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Σημειωτέον, ότι τυχόν «σπαστή» λύση θα σήμαινε ότι το θετικό DSA του Ταμείου  παραπέμπεται στις καλένδες, άρα καθίσταται και εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Kλειδί» η ποσοτική χαλάρωση

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση θέλουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων να έχουν στα χέρια τους μια καθαρή λύση που θα προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Και βέβαια απεύχονται το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα με αστερίσκους. iefimerida.gr