Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Με λαϊκό προσκύνημα το ύστατο χαίρε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Με λαϊκό προσκύνημα το ύστατο χαίρε

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Με λαϊκό προσκύνημα το ύστατο χαίρεΤη σορό υποδέχθηκε η οικογένειά του στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 7 - Στις 15.00 η εξόδιος ακολουθία - Επικήδειοι θα εκφωνηθούν από Προκόπη Παυλόπουλο, Νίκο Αναστασιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη - Συγκινούν τα μηνύματα των 3.000 πολιτών που πήγαν στην Πειραιώς για τα συλλυπητήρια

Η Αθήνα σήμερα, Τετάρτη, και η Κρήτη αύριο, Πέμπτη, αποχαιρετούν τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με πάνδημες εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του μακροβιότερου Έλληνα πολιτικού, ο οποίος με την παρουσία του στη δημόσια ζωή σημάδεψε ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού έφτασε καλυμμένη με την ελληνική σημαία στη Μητρόπολη, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 3 μετά το μεσημέρι. Τη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υποδέχθηκε η οικογένειά του λίγο μετά τις 7, με επικεφαλής τον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη και την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού είναι μεγάλη τόσο ανάμεσα στους οπαδούς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ευρύτερα από πολίτες, που έσπευσαν να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Πειραιώς, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον πολιτικό ηγέτη που «έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας πίσω το δικό του έντονο αποτύπωμα στα πολιτικά δρώμενα και πολλές παρακαταθήκες για τις νεότερες γενιές.  

Συγκίνηση και σιωπή κατά την άφιξη της σορού του πρώην πρωθυπουργού στη Μητρόπολη


Η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού μπροστά στη σορό του





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον πατέρα του


Συγκίνηση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Βρακοφόροι από την Κρήτη τιμητικό άγημα δίπλα στη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στην Μητρόπολη με τη σύζυγό του Μαρέβα



Η εγγονή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αλέξια Μπακογιάννη



Δακρυσμένη η Ντόρα Μπακογιάννη



Ο εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστας Μπακογιάννης μαζί με την αδερφή του Αλεξία



Το τιμητικό άγημα δίπλα στο φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού



Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο  Μητσοτάκη



Γαλάζιες πηγές υπολογίζουν σε πάνω από 3.000 τους πολίτες όλων των ηλικιών που επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο και έγραψαν συγκινητικά μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Την ίδια ώρα, περίπου αντίστοιχος αριθμός πολιτών επισκέπτονταν το γραφείο του εκλιπόντος στην οδό Αραβαντινού, όπου επίσης υπάρχει ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εγρήγορση, καθώς ήταν δέκτες του «ζωηρού» ενδιαφέροντος πολιτών από όλη την επικράτεια που επιθυμούσαν να πουν από κοντά το «ύστατο χαίρε» στον πρώην πρωθυπουργό συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις αποχαιρετισμού που θα γίνουν στην πρωτεύουσα, αλλά και στα Χανιά, στην ιδιαίτερη πατρίδα του εκλιπόντος.

Τα συγκινητικά μηνύματα για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ












Στη Μητρόπολη Αθηνών

Με βάση το πρόγραμμα, η σορός του πρώην πρωθυπουργού θα τεθεί το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει έως τις 13:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου που αναμένεται να συρρεύσει στο μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας.

Το παρών δίνουν από νωρίς το πρωί, νέοι - μέλη συλλόγων Κρητών από όλη την Αττική που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές βρίσκονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να τιμήσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Επικηδείους, κατά πληροφορίες, πρόκειται να εκφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιος του εκλιπόντος Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο και τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή θα γίνει με την απόδοση στον εκλιπόντα τιμών εν ενεργεία πρωθυπουργού.



Δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη

Η οικογένεια Μητσοτάκη, ωστόσο, με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη εξέφρασε την επιθυμία να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο με τα έξοδα  της κηδείας όπως ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις τελετών που προβλέπεται να γίνονται δημοσία δαπάνη.

Επιθυμία, εξάλλου, του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ALPHA BANK, IBAN – GR6901401770177002002000045, SWIFT - CRBAGRAAXXX.
*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ALPHA BANK,
GR 6301401200120002002011.
*WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση - WWF Ελλάς»: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 - SWIFT: ETHNGRAA.

Δίπλα στη Μαρίκα και με θέα το Κρητικό πέλαγος

Μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων. 

Τη σορό θα υποδεχθεί ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, μέλη του οποίου στο παρελθόν είχαν μεταφέρει τις σορούς των δύο Βενιζέλων.

Κατόπιν, με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, η σορός θα μεταφερθεί από τη Σούδα στον ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας, όπου θα εκτεθεί εκ νέου σε λαϊκό προσκύνημα και θα γίνει αγρυπνία. 

Την επομένη και αφού ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση θα μεταφερθεί στις 15.00 στην «τελευταία κατοικία» που επέλεξε για τον εαυτό του ο ίδιος ο εκλιπών, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.
Ο τάφος του ζεύγους Μητοστάκη βρίσκεται σε ένα μικρό, ολοπράσινο κοιμητήριο με θέα που ξεπερνά τον κόλπο της Σούδας και χάνεται στον ορίζοντα του Κρητικού πελάγους, όπως περιγράφουν όσοι τον έχουν επισκεφθεί. Η κατασκευή του τάφου, αλλά και η διαμόρφωση του κοιμητηρίου, έγιναν με την προσωπική επιμέλεια του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει από ετών αποφασίσει ότι σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο θα γινόταν η ταφή η δική του και της συζύγου της.