Ο Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα

Φόρο τιμής στα θύματα της αμερικανικής ατομικής βόμβας απέτισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα. Στη φωτογραφία, ο Αμερικανός πρόεδρος ανταλλάσσει χειραψία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, στο κενοτάφιο της μαρτυρικής πόλης.Φόρο τιμής στα θύματα της αμερικανικής ατομικής βόμβας απέτισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα. Στη φωτογραφία, ο Αμερικανός πρόεδρος ανταλλάσσει χειραψία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, στο κενοτάφιο της μαρτυρικής πόλης.
Σε μία από τις επισκέψεις του που έχουν ήδη γράψει Ιστορία, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε χθες ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που απέτισε φόρο τιμής στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο Αμερικανός ηγέτης κατέθεσε λουλούδινο στεφάνι στο κενοτάφιο, προτού κλείσει τα μάτια και χαμηλώσει το κεφάλι του, τιμώντας τα θύματα της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη, στις 6 Αυγούστου του 1945.

«Πριν από 45 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε» δήλωσε, στην αρχή της συγκινητικής ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ηρθαμε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100.000 Ιάπωνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χιλιάδες Κορεάτες και κάμποσοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου. Οι ψυχές τους μας μιλούν», προσέθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και –τρεις μέρες αργότερα– στο Ναγκασάκι, τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν εν καιρώ πολέμου, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η ομιλία του στο Πάρκο Ειρήνης περιελάμβανε ισχυρές εκκλήσεις για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες που οδήγησαν στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα αντήλλαξε χειραψίες και είχε σύντομη συνομιλία με δύο επιβιώσαντες της ατομικής βόμβας, τον ηλικίας 91 ετών Σουνάο Τσουμπόι και τον 79χρονο Σιγκεάκι Μόρι, ο οποίος αναλύθηκε σε λυγμούς, για να εισπράξει τον θερμό εναγκαλισμό του Αμερικανού προέδρου.

Η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα προκάλεσε αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, προτού ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς αρκετοί φοβούνταν ότι θα στείλει λάθος μηνύματα μεταμέλειας της Αμερικής για το παρελθόν της.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ανησυχούντες, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε χθες την αμερικανική στρατιωτική βάση του Ιουακούνι, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα, όπου φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας». Στην ομιλία του, ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων, τόνισε επίσης ότι με την επίσκεψή του στη Χιροσίμα τιμά «τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και εξήρε τη συμμαχία της χώρας του με τη σημερινή, δημοκρατική Ιαπωνία.

Επικριτές Πεκίνου

Η επίσκεψη Ομπάμα προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στο Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «αξίζει να εστιάζει κανείς στη Χιροσίμα, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο να μη λησμονούμε τη Ναντζίν», παλιά πρωτεύουσα της Κίνας, όπου οι Γιαπωνέζοι εισβολείς κατέσφαξαν 300.000 ανθρώπους, το 1937. kathimerini.gr