Μον Ρεπό: Το παλάτι που δημιούργησε ένας έρωτας και διεκδίκησαν πολλοί [εικόνες] - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Μον Ρεπό: Το παλάτι που δημιούργησε ένας έρωτας και διεκδίκησαν πολλοί [εικόνες]

Μον Ρεπό: Το παλάτι που δημιούργησε ένας έρωτας και διεκδίκησαν πολλοί [εικόνες]Καρπός έρωτα, αλλά και αντικείμενο διένεξης μεταξύ της πρώην βασιλικής οικογένειας και του κράτους, το Μον Ρεπό εκτείνεται σε 285 στρέμ., μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.
Ο έρωτας για τη Νίνα Παλατιανού
Το επιβλητικό νεοκλασικό παλάτι, στο κέντρο του χτίστηκε ως θερινή κατοικία του Αγγλου Αρμοστή Frederic Adam για χάρη της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, ενώ μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α'. Από το 1995, ωστόσο, που πέρασε στα χέρια του ελληνικού κράτους, όλοι εμείς έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε ελεύθερα στα φαρδιά χαλικοστρωμένα μονοπάτια.
Για το χατίρι της αγαπημένης του, πανέμορφης Νίνας Παλατιανού, που ονειρευόταν να ζήσει σε ένα μικρό παλάτι στην εξοχή, ο sir Frederick έπεισε τη Γερουσία να παραχωρήσει το κτήμα του Αγίου Παντελεήμονα για θερινή κατοικία των Αρμοστών. Ετσι κτίστηκε το Ανάκτορο του Mon Repos, όπου και δόθηκαν στους κήπους του δεξιώσεις για τις οποίες μιλούσαν όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και στο Λονδίνο και στις Ινδίες. Εκεί το 1832 διορίστηκε Κυβερνήτης των Ινδιών ο λόρδος Adam και έφυγε μαζί με τη Νίνα και με τη θετή τους κόρη, τη λογία Μαργαρίτα Albana Μηνιάτη.
Το Mon Repos βρίσκεται στην περιοχή Κανόνι, στην έκταση όπου σύμφωνα με τον Θουκυδίδη τοποθετούνταν η Παλαιόπολη. Το πάρκο μέσα στο οποίο είναι χτισμένο έχει συνολική έκταση 258 στρέμματα και καλύπτεται από πλούσια βλάστηση.
Παραδόθηκε στον Ελληνα βασιλιά
Χτίστηκε το 1831 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Σκοπός της ανέγερσής του ήταν η λειτουργία του σαν θερινό ανάκτορο των Άγγλων αρμοστών. Μετά την προσχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα παραδόθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α', ο οποίος το ονόμασε Mon Repos. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια μέχρι την εκθρόνισή της.
Το κτήμα Μον Ρεπό έχει έκταση 258 στρέμματα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου της Ανάληψης όπου βρίσκονταν η Παλαιόπολη, η αρχαία δηλαδή πόλη της Κέρκυρας. Απέχει 3 χλμ. από το ιστορικό κέντρο και το συναντάμε σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού.
Εδώ έμεινε η Σίσσυ
Στο παλάτι αυτό, στα 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία μαγεμένη από τις ομορφιές της Κέρκυρας λίγο καιρό αργότερα θα χτίσει το Αχίλλειο.
Στο Μον Ρεπό γεννήθηκε ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Στα 1864 μετά την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, ο Δήμος της Κέρκυρας θα παραχωρήσει το παλάτι αλλά και το κτήμα όλο στη δυναστεία του Γεωργίου του Α' για να το χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια σαν θερινή κατοικία. Εξάλλου ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν αυτός που έδωσε στο παλάτι το όνομα Μον Ρεπό.
Η απόλαυση των Ελλήνων εστεμμένων θα διακοπεί κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανοϊταλούς και το παλάτι του Μον Ρεπό θα χρησιμοποιεί ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων νήσων, Piero Parini σαν θερινή κατοικία. Με την απελευθέρωση οι Ελληνες βασιλείς θα χρησιμοποιούν και πάλι το παλάτι και το κτήμα σαν θερινή κατοικία μέχρι το 1967 που θα εκδιωχθούν από την Ελλάδα.
Ο τέως το διεκδίκησε για δικό του
Το 1974 με τη μεταπολίτευση το παλάτι αλλά και το κτήμα θα δοθούν στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θα τα διεκδικήσει σαν δική του προσωπική περιουσία. Αυτή η δικαστική διαμάχη θα διαρκέσει μέχρι το 1991 οπότε η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας.
Οι αρχαιότητες του Μον Ρεπό
Στο κτήμα του Μον Ρεπό, εκτός από το παλάτι, βρίσκονται και τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούσε το κέντρο της Παλαιόπολης. Η αρχαία πόλη εκτείνονταν από την περιοχή του Ανεμόμυλου ως το Κανόνι και περιλάμβανε δύο λιμάνια. Το λιμάνι του Αλκίνοου και το Υλλαϊκό λιμάνι.
Οι σημαντικότερες αρχαιότητες της Παλαιόπολης που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι: τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της Αγίας Κέρκυρας, που χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αιώνα και λέγεται ότι οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια του ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδο σώζονται οι δυο ραβδωτές κολόνες Κορινθιακού ρυθμού. Παρ' όλες τις καταστροφές που υπέστη ο ναός στο ρου της ιστορίας, σώζονται αρκετά μέρη του και κυρίως πολλά γλυπτά και τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Στην περιοχή της Παλαιόπολης βρίσκεται και ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ναός της Κέρκυρας. Είναι ένας μικρός δωρικός ναός που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και αποτελείται από 11 μονόλιθους κίονες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Οι αρχαιολόγοι όμως, πιστεύουν ότι ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό ή στον Απόλλωνα.
Ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Κέρκυρας, όπως φαίνεται από τα ερείπιά του ήταν αυτός της Ηρας που βρίσκεται στα δεξιά του ανακτόρου. Δυστυχώς όμως έχει υποστεί μεγάλες φθορές.


Πηγή: Μον Ρεπό: Το παλάτι που δημιούργησε ένας έρωτας και διεκδίκησαν πολλοί [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/105171/%CE%BC%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82#ixzz3jWZKrdgA