Email: symvolinews@gmail.com

Συμβαινει Τωρα:

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Κέρκυρα:Η Πολιορκία του 1716 σε τέσσερα λεπτά! Δείτε το φοβερό Timelapse βίντεο!

orfu Nightscapes - The Siege of Corfu 1716

Vasilis Metallinos Production
Observation team of Astronomic Society of Corfu

Πέρασαν σχεδόν 300 χρόνια απο την Πολιορκία του 1716, το βίντεο Timelapse είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε όλους όσους υπερασπίστηκαν τα ματωμένα τείχη της Κέρκυρας και είναι μια σύνθεση παλαιών φωτογραφιών με Νυχτερινά πλάνα του σήμερα όπου απεικονίζουν τα τείχη και κάποια ιστορικά σημεία της πολιορκίας.
Η επιτυχής έκβαση της πολιορκίας ενέπνευσε στον Antonio Vivaldi το εκκλησιαστικό στρατιωτικό ορατόριο Ιουδήθ θριαμβεύτρια που ετοιμάστηκε εκείνη τη χρονιά στο Ωδείο της Πιετά της Βενετίας.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1714 η πύλη κήρυξε επίσημα τον πόλεμο κατά της Γαληνότατης Δημοκρατίας, μέσω του Πρεσβευτή της στην Κωνσταντινούπολη.
Το Μάη του 1715 ο Μέγας Βεζύριος Αλής με 100 χιλ. άνδρες εισέβαλε στην Πελοπόννησο ενώ ο Τζανούμ Μεχμέτ Χότζας, ναύαρχος με 62 σουλτάνες και πολλά πλοία πολιόρκησε το Ναύπλιο, τη Μονεμβασία, την Κορώνη, τη Μεθώνη, την Πάτρα και τα Κύθηρα.
Το πρωί της 8 Ιουλίου 1716, 30χιλ τούρκοι αποβιβάζονται στα Γουβιά και στον Υψο, Η πολιορκία άρχισε. Κατάλαβαν τα οχυρά Μαντουκιού και της Γαρίτσας, έστησαν γύρω από την πόλη εννέα πυροβολεία με 46 τηλεβόλα, που έβαλαν εναντίον του φρουρίου. Με εφόδους, καταλαμβάνουν τα φρούρια Αβράμη(Γηροκομείο) και Σωτήρος(φυλακές). Στην φάση αυτή, κάλεσαν τον στρατάρχη Σαλιμβούργο να παραδοθεί.
Ο δραστήριος αυτός αξιωματικός μόνο με δυνάμεις 5 χιλιάδων της φρουράς και 3 χιλιάδων εθελοντών Κερκυραίων αρνήθηκε και τότε οι Τούρκοι εξαπέλυσαν αλλεπάλληλες σφοδρές εφόδους, κυρίως στο νέο φρούριο.
Στις 8 Αυγούστου οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του φρουρίου με σφοδρότητα, αποφασιστικότητα και με τη σιγουριά εκείνη που τους έδινε η αριθμητική τους υπεροχή. Δυστυχώς γι αυτούς ο Σαλιμβούργος, με αυταπάρνηση, με αξιοθαύμαστη ανδρεία απέκρουσε και αυτήν την έφοδο των Τούρκων προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες.
Την επόμενη μέρα τρομερή καταιγίδα έπληξε το τουρκικό στρατόπεδο, πνίγηκαν στρατιώτες, ζώα και βράχηκε η μπαρούτη των κανονιών, συγχρόνως οι δυσάρεστες ειδήσεις που έλαβαν από τον πόλεμο της Ευρώπης, επέδρασαν ψυχολογικά και στις 11 Αυγούστου έλυσαν την πολιορκία, αναχώρησαν εσπευσμένως, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 χιλ. νεκρούς, πολλά τηλεβόλα, εφόδια και μεταγωγικά.
Από την φρουρά της Κέρκυρας βρήκαν το θάνατο 1500 πολεμιστές. Σε ανάμνηση της νίκης, γίνεται η λιτανεία του Αγίου στις 11 Αυγούστου.
Γεώργιος Ζούμπος, "Η οχύρωση της Κέρκυρας και η πολιορκία του 1716"


Περισσότερα: http://www.corfuhistory.eu/?p=327
και εδω: http://www.corfuhistory.eu/?p=336
Πολλές πληροφορίες θα βρείτε στο ιστορικό έργο του Γιώργου Αθανάσαινα «Το Ασέδιο των Κορυφών 1716».
The Siege of Corfu 1716 : http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of...
Τα δικαιώματα του βίντεο ανήκουν αποκλειστικά στον κύριο Βασίλη Μεταλληνο corfu2day.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Copyright ©2018 Designed by D.P