Συναγερμός στην Αθήνα - Οι Έλληνες στρατιωτικοί «ενέχυρο» στα χέρια του Ερντογάν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Συναγερμός στην Αθήνα - Οι Έλληνες στρατιωτικοί «ενέχυρο» στα χέρια του Ερντογάν

Συναγερμός στην Αθήνα - Οι Έλληνες στρατιωτικοί «ενέχυρο» στα χέρια του ΕρντογάνΘρίλερ με την υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο - Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής τους - «Ενέχυρο» στα χέρια του Ερντογάν οι Έλληνες στρατιωτικοί - Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας και οι επόμενες ημέρες - Συναγερμός στην Αθήνα

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν καθαρά ψυχολογικό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (05/03/2018), απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής τους, την οποία κατέθεσαν λίγες ώρες νωρίτερα οι δικηγόροι τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων συλληφθέντων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία είχε διαταχθεί με το σκεπτικό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο Ελλήνων το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ώστε να αποφυλακιστούν, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Αυτό, όμως, δεν έγινε αποδεκτό και έτσι τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Θρίλερ με το κατηγορητήριο
Στο μεταξύ, λίγη ώρα αργότερα, σαν «βόμβα» έσκασαν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους της γείτονος χώρας ανέφερε: «Αυτοί οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας, και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή».

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η Τουρκία βάζει για πρώτη φορά στο… τραπέζι την κατηγορία της κατασκοπείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τη συνέχεια αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης. Η κατηγορία της κατασκοπείας, έστω και σαν εν εξελίξει έρευνα και ανάκριση, δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει ο Ερντογάν  κι αν θα πιέσει την… ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής»
«Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα», ανέφερε, επίσης, ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή, ούτε από την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.

«Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της», συνέχισε ο Μποζντάγ.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι ο 25χρονος υπολοχαγός Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης και 29χρονος λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κουκλατζής, οι οποίοι υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, οι φυλακές που κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι υψίστης ασφαλείας. Σημειώνουν, δε, ότι κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

Κοτζιάς: Να μην εξελίξει η Τουρκία μία καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πρόβλημα
Μήνυμα στην Τουρκία «να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα και από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ε.Ε.», τόνισε.

Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση «ομηρείας» ουστιαστικά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το μεσημέρι της Τρίτης (06/03/2018) έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Και φυσικά να χαραχτεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα υποδεχθεί σήμερα στο Μαξίμου τον Πάνο Καμμένο ο οποίος σπεύδει στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του NATO, Ρόουζ Γκοτμέλερ, οπότε θα ενημερωθεί και η Συμμαχία, έστω έξι μέρες μετά το περιστατικό.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Handelsblatt: Η Τουρκία κρατά ως «ενέχυρο» τους Eλληνες στρατιωτικούς
Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία παραμένει θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο.

Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η Handelsblatt εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.

Με αφορμή την απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο της ένστασης στην απόφαση προφυλάκισης των δύο συλληφθέντων, η εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογούν οι αρθρογράφοι της Handelsblatt και επισημαίνουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».

Στο θέμα αναφέρεται με ρεπορτάζ της και η Tageszeitung του Βερολίνου, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει και πάλι φασαρία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» με αφορμή τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Και η TAZ προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες ως ενέχυρο προκειμένου να πιέσει για απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών (σ.σ. στην Ελλάδα)».

Η TAZ κάνει επίσης λόγο για επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, αλλά και το επίμαχο ζήτημα των γεωτρήσεων στα νοτιοανατολικά της Κύπρου. newsbomb.gr