Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός ελέγχου η Τουρκία - Περικυκλώνει την κυπριακή ΑΟΖ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός ελέγχου η Τουρκία - Περικυκλώνει την κυπριακή ΑΟΖ

Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός ελέγχου η Τουρκία - Περικυκλώνει την κυπριακή ΑΟΖΠροκαλεί εκ νέου η Τουρκία, καθώς με νέα NAVTEX δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελεύθερων εδαφών, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου 10, την ίδια ώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή των ερευνών της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει την περιοχή αυτή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, από τις 11 - 18 Μαρτίου και από τις 22 - 29 Μαρτίου.
navtex
Με κίτρινη σήμανση στο χάρτη, η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τουρκοκύπριοι: «Θα κάνουμε δικές μας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ»

Στο μεταξύ, οι Τουρκοκύπριοι απειλούν ότι θα κάνουν δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι είναι συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων.
«Είτε θα το κάνουμε μαζί - συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας -, είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουμε το ίδιο πράγμα: θα ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση και τις γεωτρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Κουντρέτ Οζερσάι «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση, τόνισε ότι η διπλωματία είναι το πρώτο εργαλείο.
«Σκοπεύουμε να ''παγώσουμε'' τα νερά, όχι να τα ''θερμάνουμε''. Γι’ αυτό στο τελευταίο συμβάν δεν χρησιμοποιήσαμε ισχύ. Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή», ανέφερε.
Στην επισήμανση ότι έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια του νησιού και όχι βόρεια, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό.
«Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Όχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων, αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», κατέληξε. newsbomb.gr