NYT: Ο Τραμπ συζήτησε με μάρτυρες τι κατέθεσαν στον εισαγγελέα για τις σχέσεις με τους Ρώσους - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

NYT: Ο Τραμπ συζήτησε με μάρτυρες τι κατέθεσαν στον εισαγγελέα για τις σχέσεις με τους Ρώσους

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε μέχρι στιγμής στο αίτημα που του υπέβαλε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα των NYT.
Ο Ρόμπερτ Μάλερ, ο ειδικός εισαγγελέας που διεξάγει έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, έχει ενημερωθεί για συζητήσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ με μάρτυρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος απαίτησε να μάθει τι διεμοίφθη όταν κατέθεσαν, ανέφερε την Τετάρτη στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται τρεις πηγές ενήμερες για το θέμα, χωρίς να τις κατονομάζει, σε μία περίπτωση ο Τραμπ είπε σε συνεργάτη του πως ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ ΜακΓκαν, θα όφειλε να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση διάψευσης ενός δημοσιεύματος των Times τον Ιανουάριο, κατά το οποίο ο ΜακΓκαν κατέθεσε ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα πως ο αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε κάποια στιγμή να απαλλάξει τον Μάλερ από τα καθήκοντά του.

Ο ΜακΓκαν δεν εξέδωσε δημόσια διάψευση και «αργότερα αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στον πρόεδρο πως πράγματι του είχε ζητήσει να φροντίσει ο κ. Μάλερ να αποπεμφθεί» από την έρευνα, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σε μια δεύτερη περίπτωση, ο Τραμπ ρώτησε τον πρώην προσωπάρχη του, τον Ράινς Πρίμπους, πώς πήγε η κατάθεσή ου και εάν τα μέλη της ομάδας του Μάλερ τον αντιμετώπισαν «όμορφα».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε μέχρι στιγμής στο αίτημα που του υπέβαλε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα των NYT.

Κατά τους NYT, ειδικοί σε νομικά ζητήματα δεν πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων.

Όμως ο Μάλερ ερευνά επίσης το εάν και κατά πόσον ο πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει την έρευνα, ιδίως εάν αυτός ήταν ο λόγος που καθαίρεσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.

Μέχρι σήμερα ο Μάλερ έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος διαφόρων πρώην συνεργατών του Τραμπ και δέκα και πλέον Ρώσων.

Εν μέρει η έρευνα του Μάλερ οφείλεται στην κρίση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών με βάση την οποία η Ρωσία πράγματι αναμίχθηκε στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα το 2016 και ο στόχος της Μόσχας ήταν να βοηθήσει τον Τραμπ, τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο που κατήγαγε μια για πολλούς απροσδόκητη νίκη απέναντι στην υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι αναμίχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ λέει πως δεν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του και τη Μόσχα και έχει καταγγείλει επανειλημμένα ένα «κυνήγι μαγισσών».