Άγνωστο το πόσο θα παραμείνουν υπό κράτηση οι Έλληνες στρατιωτικοί - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Άγνωστο το πόσο θα παραμείνουν υπό κράτηση οι Έλληνες στρατιωτικοί

Άγνωστο το πόσο θα παραμείνουν υπό κράτηση οι Έλληνες στρατιωτικοίΈντονα προβληματισμένοι έφυγαν οι βουλευτές που άκουσαν την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας κι Εξωτερικών υποθέσεων.
Κι αυτό γιατί συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος των δυο στρατιωτικών, δίνοντας την αίσθηση ότι η δικαστική τους περιπέτεια θα πάρει αρκετό διάστημα, ίσως και αρκετούς μήνες. Μέχρι στιγμής οι δυο στρατιωτικοί παραμένουν στην Αδριανούπολη, χωρίς κατηγορητήριο και άγνωστες τις προοπτικές αποφυλάκισής τους. 

Κι όλα αυτά, ενώ είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση - με βάση τα όσα συνέστησε χθες ο Πρωθυπουργός - επενδύει σε μια τακτική υπομονής, ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή ανώτερων κλιμακίων (πχ. επίπεδο επικοινωνίας Πρωθυπουργών) ώστε να μην πολιτικοποιήσει το θέμα και να μην συρθεί σε ένα παιχνίδι ανταλλαγής με την γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή, ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούν από τις δυο χώρες να βρουν μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε χωρίς να λαμβάνουν ανοιχτά θέση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

 Όπως προέκυψε πάντως από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Κοτζιάς, το υπουργείο εξωτερικών προτίθεται να στείλει έλληνες τεχνικούς κι εμπειρογνώμονες ώστε να διαπιστώσουν εάν τα κινητά τηλέφωνα των δυο ελλήνων στρατιωτικών περιέχουν πράγματι υλικό που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορία πέραν αυτής της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή. Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης εστίασαν στην υποτίμηση από πλευράς κυβέρνησης του συμβάντος - ενώ βουλευτές υποστήριξαν ότι οι διαβεβαιώσεις που έδιναν το Μαξίμου και η Βασ. Σοφίας, μιλούσαν για κλείσιμο της υπόθεσης μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα. Ο αρμόδιος τομεράρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επανήλθε στην συνολική κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση για το συνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο εξωτερικών ότι μετά την επίσκεψη Ερντογάν, δεν λειτουργούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον τούρκο Πρέσβη ρηματική διακοίνωση, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση απέναντι στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Η συνεδρίαση της επιτροπής - που συνοδεύτηκε από φραστικές επιθέσεις του κ. Κασιδιάρη στον μουσουλμάνο βουλευτή Μουσταφά - κράτησε περισσότερο από τεσσεράμισι ώρες - ενώ ο κ. Κοτζιάς έδειξε την ενόχλησή του για τις διαρροές που ακολούθησαν την ενημέρωση που έκανε στη βουλή.

Πηγή: reader.gr