Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις απειλές Γιλντιρίμ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις απειλές Γιλντιρίμ

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις απειλές ΓιλντιρίμΟι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα ότι αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβαν την πάγια θέση τους για το ζήτημα των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του realfm και του ΑΝΤ1, προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ.Γιλντιρίμ σχετικά με τις έρευνες των πλοίων της Exxon Mobile στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του σχολίασε:

«Η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». 

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Στο στόχαστρο της Άγκυρας και η Exxon Mobil: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας
Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Προκλητικές δηλώσεις και από τον Γιλντιρίμ
Προκλητικές δηλώσεις για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ έκανε και ο Μπ. Γιλντιρίμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «Πρωθυπουργό» των κατεχόμενων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους και οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Αγκυρα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση λύσης και δημιουργίας κοινού κράτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων.

«Εκτός από αυτό, τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα έχουν την κατάλληλη απάντηση» τόνισε ο ίδιος.

Απειλεί και τις ΗΠΑ ο προκλητικός σύμβουλος του Ερντογάν: Και ο 66ος στόλος να έρθει δεν μπορεί να μας γονατίσει
Όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία, δήλωσε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. euro2day.gr