'Όχι' συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης στην πρόταση ΝΔ για προανακριτική - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

'Όχι' συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης στην πρόταση ΝΔ για προανακριτική

Η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική συγκέντρωσε μόλις 86 – 88 ψήφους με τη συζήτηση να διεξάγεται σε άδεια έδρανα και τους πολιτικούς αρχηγούς να αντιπαρατίθενται για τα ελληνοτουρκικά.
Άκαρπη σε αριθμητικό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο απέβη η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατά τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε την υποστήριξη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η πρόταση της ΝΔ για την παραπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη σε προανακριτική που θα ερευνούσε ενδεχόμενες ευθύνες τους για την πολιτική τους στο χώρο του φαρμάκου απορρίφθηκε χθες από τη Βουλή καθώς μόλις 86 βουλευτές ζήτησαν παραπομπή των Π. Πολάκη και Π. Κουρουμπλή και 88 την παραπομπή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθούν. Το εξαιρετικά χαμηλό αποτέλεσμα της πρότασης οφείλετα στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία «δεν έβαλαν πλάτη» στην προσπάθεια της ΝΔ να απαντήσει στην προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis με μια νέα προανακριτική για τα υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι επέλεξαν το άκυρο εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το κείμενο της πρότασης που βασίζεται εν μέρει σε ανώνυμες καταγγελίες. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων επέλεξαν την αποχή.

Διαφοροποίηση Βενιζέλου από τη στάση της ΔΗ.ΣΥ
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε, πάντως, από τη στάση του κόμματός του και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της πρότασης της ΝΔ. «Η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι τρείς υπουργοί που στοχοποιήθηκαν από τη ΝΔ απέρριψαν ως αντιπερισπασμό την πρόταση της ΝΔ και πέρασαν στην αντεπίθεση καταγγέλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να συμψηφίσει τις ευθύνες της για τη Novartis με αστήρικτες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που και ο ίδιος δεν έδωσε έμφαση στην γαλάζια πρόταση αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στο σκάνδαλο Novartis, κατηγόρησε από την πλευρά το τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εξαιρέσει τις δικές του ευθύνες. Καταλόγισε, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα και άσκησε κριτική εφ’ όλης της ύλης καταγγέλλοντας έκρηξη της βίας, αθρόες προσλήψεις και στήσιμο κομματικού κράτους.

Μηνύματα στους γείτονες
Η συζήτηση που διεξήχθη κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε άδεια έδρανα άναψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την υπόθεση της ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Πάντως ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί να παίζει παιχνίδια μαζί της. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους έλληνες πολίτες ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτα όπως είναι και η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο». Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι οι  Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. «Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανέναν. Αλλά και δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης» τόνισε.

Τσίπρας: Να αφήσουμε τα εθνικά θέματα έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης
Όμως ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση ότι έχει βαριές ευθύνες για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Κατηγόρησε, δε την κυβέρνηση ότι υποτίμησε την υπόθεση όπως έκανε και στα περιστατικά των Ιμίων. Απαντώντας ο πρωθυπουργός έψεξε τον κ. Μητσοτάκη για μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος. «Καλό θα ήταν να τα αφήσουμε τα εθνικά θέματα έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη» του διεμήνυσε. Καταλόγισε, όμως, και ανευθυνότητα στη ΝΔ επικαλούμενος δήλωση του αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ που απέδωσε την  τουρκική παραβατικότητα στην "προκλητικότητα" της Ελλάδας στο Αιγαίο. news247.gr