Πεντάωρη καθημερινή «εκεχειρία» στην Ανατολική Γούτα με ρωσική σφραγίδα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Πεντάωρη καθημερινή «εκεχειρία» στην Ανατολική Γούτα με ρωσική σφραγίδα

Πεντάωρη καθημερινή «εκεχειρία» στην Ανατολική Γούτα με ρωσική σφραγίδαΚαθημερινή πεντάωρη παύση των επιχειρήσεων της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας είναι η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο την ντροπιαστική σφαγή αμάχων.

Η πεντάωρη «εκεχειρία» θα αρχίσει σήμερα και περιλαμβάνει και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, με εγκλωβισμένους 393.000 πολίτες, βομβαρδίζεται ανελέητα από τις κυβερνητικές δυνάμεις και με ρωσική υποστήριξη, όπως μεταδίδει το BBC.

Μέσα σε οκτώ ημέρες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 560 άνθρωποι.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu έκανε την ανακοίνωση για την «ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών», εξηγώντας πως θα ισχύει καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος θα βοηθήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Δεν είναι βέβαια αυτή η 5ωρη κατάπαυση του πυρός ίδια με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούσε όλες τις πλευρές να παύσουν χωρίς καμία καθυστέρηση τις εχθροπραξίες για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει η εκεχειρία να αρχίσει άμεσα, προειδοποιώντας πως η Ανατολική Γούτα δεν μπορεί να περιμένει και πως είναι ώρα να τερματιστεί αυτή η «κόλαση επί γης».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η εκεχειρία θα ξεκινούσε όταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνήσουν στον τρόπο εφαρμογής της.