Novartis: Ανοίγουν λογαριασμοί σε Ελβετία και Κύπρο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Ανοίγουν λογαριασμοί σε Ελβετία και Κύπρο

Novartis: Ανοίγουν λογαριασμοί σε Ελβετία και Κύπρο Αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για διακίνηση πολιτικού χρήματος, ώστε να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνά παράλληλα εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η κυβέρνηση θεωρεί πως θα υπάρξει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπου το σκάνδαλο Novartis θα συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης και αμέσως, επειδή πρόκειται για ακραιφνώς ποινικό ζήτημα, ο φάκελος θα επιστρέψει στον εισαγγελέα για να συνεχίσει η ερευνητική διαδικασία. 

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες το βράδυ στο zougla.gr πως το σκάνδαλο έχει να κάνει με διακίνηση μαύρου χρήματος, αδίκημα το οποίο δεν παραγράφεται ποτέ, και πως η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τους δύο πρωθυπουργούς και τους έξι υπουργούς, θα είναι πολύ, μα πάρα πολύ σύντομη, ώστε να επιστραφεί αμέσως ο φάκελος στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. 

Οι βαλίτσες, το μαύρο χρήμα και τα πρόσωπα
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis.

Η δικογραφία που περιλαμβάνει μαρτυρίες, αλλά και τα έγγραφα από την έρευνα του FBI αποκαλύπτουν το μέγεθος του σκανδάλου που «αγγίζει» ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να έλαβε και ο ίδιος χρήματα.

Κοινή συνισταμένη των πληροφοριών αυτών είναι ότι οι μίζες διακινήθηκαν σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες, τσάντες, ακόμη και Samsonite.

• Πληροφορίες από τις καταθέσεις αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με το περιβάλλον του.

• Στη δικογραφία, οι μάρτυρες τονίζουν τη στενή σχέση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis. Σε μία κατάθεση αναφέρεται πως συνεργάτιδα του τότε υπουργού, η οποία κατονομάζεται, είχε αναλάβει το έργο της παραλαβής χρημάτων. Αυτά δόθηκαν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις μέσα σε κίτρινους φακέλους.

Κ. Φρουζής
Κ. Φρουζής
• Επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τους μάρτυρες, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork - ήταν αυξημένες. H Mindwork, βάσει της δικογραφίας, αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε δυσθεώρητα ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

• Οι πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis. 

• Το όνομα του Αβραμόπουλου αναφέρεται στη δικογραφία για μίζες περί τα 40 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται ως αποδέκτης και ο Καλογερόπουλος. 

• Για τον Λοβέρδο σημειώνεται ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας κομπιούτερ.

• Για τον Άδ. Γεωργιάδη αναφέρεται ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

• Για τον Σαμαρά σημειώνεται ότι του πήγαν χρήματα σε δεσμίδες μέσα σε ένα κίτρινο-μοβ βαλιτσάκι.

• Για τον Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

• Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού Δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Παραδέχθηκε τη συνάντηση με Φρουζή ο Χατζηνικολάου
Ο εκδότης Νίκος Χατζηνικολάου μετά τη συνέντευξη του Κ. Φρουζή στο zougla.gr παραδέχθηκε πως είχε συναντήσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε: «Ο κ. Φρουζής λέει ότι συναντήθηκε μαζί μου. Η μόνη περίπτωση αυτό να συνέβη είναι αν με επισκέφθηκε στη Realnews, στο γραφείο μου, παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών, για ενημέρωση για τα αιτήματά τους. Προσωπική συνάντηση δεν υπήρξε ποτέ».

Βέβαια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο εκδότης ανέφερε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τον κ. Φρουζή και τον είχε δει για πρώτη φορά σε φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε μετά την ανάδειξη του σκανδάλου της Novartis. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis σε συνέντευξή του στο zougla.gr ανέφερε πως είχε δύο συναντήσεις με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μάλιστα, ο κος Φρουζής στη συνέντευξή του τόνισε πως στη συνάντηση με τον Ν. Χατζηνικολάου ήταν κι άλλα πρόσωπα, συνεργάτες του εκδότη.

Διαβάστε επίσης: