Milliyet: Γερμανικό σκάφος ζήτησε άδεια που τρελαίνει Ελλάδα και Κύπρο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Milliyet: Γερμανικό σκάφος ζήτησε άδεια που τρελαίνει Ελλάδα και Κύπρο

Milliyet: Γερμανικό σκάφος ζήτησε άδεια που τρελαίνει Ελλάδα και ΚύπροΆδεια από την Τουρκία ζήτησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία γράφει ότι χθες, Δευτέρα, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

Σε άρθρο της με τίτλο «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.

Σύμφωνα πάντα με την Milliyet, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για μια περιοχή μήκους 580 χλμ και 25 χιλιομέτρων πλάτους σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), ενώ δεύτερη Νavtex εκδόθηκε σε πεδίο 25 χλμ νοτίως της Κρήτης. 

Εξαιτίας των Νavtex που εξέδωσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή, είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, ενώ Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε Γερμανία και Βρυξέλλες για αυτό το γεγονός, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Ωστόσο, τώρα το γερμανικό πλοίο ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να προβεί στις δικές του έρευνες στην περιοχή, συμπληρώνει η Milliyet.



«Οι Τούρκοι πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση»

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ζήτησε ξεχωριστές άδειες από τα τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο) για να κάνει επιστημονικές έρευνες σε μια περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Οι ξεχωριστές άδειες ζητήθηκαν για το κομμάτι της ΑΟΖ που αναλογεί σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τον Αρχιπλοίαρχο Φυτιρή, το γερμανικό πλοίο ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια για τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της ΑΟΖ, η οποία και δόθηκε. 

Από ελληνικής πλευράς δόθηκε επίσης δεύτερη άδεια στο ερευνητικό πλοίο για μια περιοχή νοτίως της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΚΣΕΔ, εάν τυχόν τμήμα της περιοχής μεταξύ Κύπρου και Κρήτης εμπίπτει στην ευθύνη της Τουρκίας, το πλοίο θα μπορούσε να ζητήσει άδεια και από την Τουρκία, η οποία θα είχε την υποχρέωση να εκδώσει Navtex μόνο για αυτό το τμήμα.

Το πλοίο έχει πάρει κανονικά όλες τις άδειες, όμως «οι Τούρκοι πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» βγάζοντας Νavtex για όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, σημείωσε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.