Κωνσταντίνος Φρουζής: Ουδέποτε έδωσα χρήματα σε πολιτικό - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Κωνσταντίνος Φρουζής: Ουδέποτε έδωσα χρήματα σε πολιτικό

frouzisΔεν διακίνησε «μίζες» σε πολιτικούς, ορισμένους από τους οποίους δεν έχει καν συναντήσει, λέει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, κεντρικό πρόσωπο της πολύκροτης υπόθεσης. O κ. Φρουζής φέρεται σύμφωνα με καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων να έχει διακινήσει μίζες σε δέκα πολιτικά πρόσωπα.
– Υπήρξε το Project Harvard (στο πλαίσιο του οποίου οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούν για τις μίζες) και αν ναι, σε τι συνίστατο; Ηταν απλά «χαρτογράφηση» όσων επηρέαζαν τη λήψη των αποφάσεων ή προσπάθεια και με πληρωμές να επηρεαστούν αξιωματούχοι που αποφάσιζαν για το φάρμακο;
– Υπήρξε, και σκοπός του ήταν η συνεργασία όλων των φορέων της Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, με σκοπό την παροχή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στον πληθυσμό, με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους για όλους τους εμπλεκομένους. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της μητρικής Novartis, σε συνεργασία με καθηγητές, ειδικούς σε θέματα υγείας, του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard και επ’ ουδενί αποτέλεσε προσπάθεια επηρεασμού αξιωματούχων που αποφάσιζαν για το φάρμακο.
– Γιατί αναλάβατε πρόεδρος του ΣΦΕΕ ενώ ήσασταν αντιπρόεδρος –και όχι πρόεδρος– της Novartis;
– Κατ’ αρχάς επισημαίνω ότι δεν ήταν απαραίτητο να κατέχω τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Novartis Hellas, προκειμένου να καταλάβω τη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ. Στον σύνδεσμο αφιέρωσα το 80% της δραστηριότητάς μου κατά τα έτη της συνεργασίας μου με τη Novartis, δεδομένου ότι διετέλεσα τρία έτη γενικός γραμματέας και τρία έτη πρόεδρος.
– Από τα εμβόλια κάνατε τζίρο ύψους 11 εκατ. ευρώ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πολύ αργότερα ότι, όχι μόνο στην Ελλάδα, οι εταιρείες επηρέασαν τις αποφάσεις των κρατών στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης του προβλήματος. Η Ελλάδα παρήγγειλε 11 εκατ. εμβόλια για 11 εκατ. πληθυσμό, η Γερμανία 50 εκατ. για 80 εκατ. πληθυσμό. Αργότερα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ακύρωσε ένα μέρος της παραγγελίας. Επηρεάσατε την πολιτική με αποτέλεσμα να υπερεκτιμηθεί ο κίνδυνος;
– Απ’ όσο θυμάμαι, το ελληνικό κράτος παρήγγειλε τα εμβόλια από τρεις εταιρείες και όχι μόνον από τη Novartis. Ο τζίρος της Novartis στην Ελλάδα, σε σχέση με την παραγγελία των εμβολίων, συγκρινόμενος με άλλων χωρών, ήταν πολύ μικρός. Μάλιστα, θυμάμαι ότι αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε έστω και τις ελάχιστες ποσότητες εμβολίων από τα εργοστάσια της Novartis, γιατί η ζήτηση εκείνη την εποχή ήταν τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκείνο που κυρίως μας ενδιέφερε στη Novartis ήταν η ταχύτητα στον εφοδιασμό, ώστε η χώρα να αρχίσει να καλύπτεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
– Μοριακός έλεγχος του αίματος: διάδοχοι του κ. Αβραμόπουλου όπως ο κ. Γεωργιάδης έκριναν τέσσερα χρόνια αργότερα ότι η σύμβαση ήταν πανάκριβη και τη μείωσαν από τα 50 στα 6 εκατ. ευρώ. Γιατί ήταν τόσο ακριβή η σύμβαση αυτή;
– Δεν γνωρίζω το θέμα του μοριακού ελέγχου, καθώς ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων μου. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, δεν συνέπεσε καν με τη θητεία μου στη Novartis.
– Αλλες εταιρείες του κλάδου (π.χ. Μπέρινγκερ) λένε ότι η Novartis κατά την περίοδο της προεδρίας σας στον ΣΦΕΕ είχε καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και στην ταχύτητα αποζημίωσης. Βρέξει χιονίσει παίρνατε, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο και πληρωνόσασταν στους έξι μήνες ενώ άλλοι περίμεναν. Είχατε πιο ευνοϊκή μεταχείριση στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου…
– Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρείας –όπως και όλων των άλλων, άλλωστε– ήταν οι πολύ υψηλές οφειλές του Δημοσίου. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τη Novartis ήταν μακράν οι υψηλότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η οικονομική έκθεσή της σε εκατομμύρια ευρώ ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλης εταιρείας.
– Συναντήσατε ποτέ τον κ. Σαμαρά στο Μαξίμου για τα οφειλόμενα από τα Ταμεία; Yπό ποιες συνθήκες έγινε αυτή η συνάντηση; Πώς αποζημιωθήκατε το 2012-2013;
– Συνάντησα τον κ. Σαμαρά μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Ηταν μια ολιγόλεπτη συνάντηση, με θέμα τις οφειλές του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές.
– Στείλατε χρήματα στον κ. Γεωργιάδη με τη γραμματέα σας;
– Ποτέ δεν έδωσα χρήματα, όχι μόνο στον κ. Γεωργιάδη, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον πολιτικό.
– Πώς και γιατί εγκρίθηκε το φάρμακο Gilenya; Γιατί εγκρίνατε σύμβαση με την εταιρεία Prestige στη μέση του οικονομικού έτους 2011 (πρακτική ασυνήθιστη σε πολυεθνική εταιρεία). Χρησιμοποιήσατε την εταιρεία για να προσεγγίσετε τον κ. Λοβέρδο; Τον πληρώσατε;
– Το Gilenya εγκρίθηκε γιατί ήταν ένα πρωτοποριακό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, καθώς ήταν το πρώτο φάρμακο παγκοσμίως για την εν λόγω ασθένεια, που λαμβάνεται από το στόμα. Η διαδικασία έγκρισής του ήταν η συνήθης που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος κατάρτισης συμβάσεων ούτε στη φαρμακοβιομηχανία ούτε σε άλλον κλάδο. Το αυτό ισχύει και για τη σύμβαση με την εταιρεία Prestige. Δεν χρησιμοποίησα καμία εταιρεία για να προσεγγίσω οποιονδήποτε και, όπως προανέφερα, ουδέποτε πλήρωσα οποιονδήποτε.
– Τι συνέβη με τα ογκολογικά φάρμακα και την αποζημίωση την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου;
– Είδα τον κ. Πικραμμένο στο Μέγαρο Μουσικής σε μια εκδήλωση και μου έδωσε την κάρτα του. Δεν τον ξαναείδα. Το πρόβλημα αφορούσε ογκολογικά φάρμακα, όχι της δικής μου αλλά άλλης εταιρείας μέλους του ΣΦΕΕ. Δεν τον ξανασυνάντησα, όπως δεν έχω συναντήσει τον κ.Αβραμόπουλο και τον κ. Βενιζέλο.
– Γνωρίζετε τους κ. Κυριόπουλο, Μανιαδάκη, Στουρνάρα και την κ. Νικολοπούλου; Ποια ήταν η σχέση τής Novartis μαζί τους;
– Γνωρίζω επαγγελματικά και τους τέσσερις που αναφέρετε. Οι δύο πρώτοι είναι οικονομολόγοι της Υγείας και με αυτούς, όπως και με άλλους σε όλη τη χώρα, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους. Τον κ. Στουρνάρα τον γνώρισα ως γενικό διευθυντή του IOBE. Είχα επαφές μαζί του υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, όταν ήταν στο ΙΟΒΕ, και κάποιες όσο ήταν υπουργός Οικονομικών. Η κ. Νικολοπούλου είναι έμπειρη επαγγελματίας στον χώρο της Υγείας επί πολλά έτη και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται μαζί της.
– Γιατί χρησιμοποιούσατε εταιρείες δημοσίων σχέσεων όπως εκείνη του κ. Μαυρίκου; Ή του κ. Βουλκίδη;
– Είναι απόλυτα φυσιολογικό για μια πολυεθνική –και όχι μόνο– εταιρεία να χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες παροχής υπηρεσιών ή προσωπικού, ώστε να μη δημιουργεί εσωτερικά σταθερά κόστη.
– Γιατί φύγατε απο τη Novartis;
– Oπως και στο παρελθόν, το 2015 μου ζητήθηκε από τη μητρική Novartis να μετακινηθώ στο εξωτερικό. Eπειτα από μια «γεμάτη» θητεία οκτώ και πλέον ετών, κατά την οποία είχα διπλό ρόλο (ΣΦΕΕ – αντιπρόεδρος της εταιρείας), αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα, η οποία ήταν πάντα το επίκεντρο της δραστηριότητάς μου, για να είμαι κοντά στα παιδιά μου, των οποίων έχω την αποκλειστική φροντίδα μετά τον θάνατο της συζύγου μου.
Δεν έχω κληθεί να καταθέσω
– Τι λέτε για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ιδιαίτερα για τον «Μάξιμο Σαράφη», που μοιάζει να είναι πρόσωπο που παλαιότερα δούλευε στο περιβάλλον σας;
– Θεωρώ αδιανόητο να διακυβεύεται η τιμή μου, η υπόληψή μου, η προσωπική και επαγγελματική μου ζωή από καθ’ ολοκληρίαν ψευδείς καταθέσεις «κουκουλοφόρων». Θα χρησιμοποιήσω κάθε μέσο που μου δίνει ο νόμος προκειμένου να αποκαλύψω την ταυτότητά τους και να τους σύρω στα δικαστήρια, ώστε να λογοδοτήσουν για τον διασυρμό μου.
– Σας έχουν καλέσει οι Αρχές να καταθέσετε;
– Οχι, και αυτό είναι κάτι που μου έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη απορία. Είμαι βέβαιος ότι αν είχα κληθεί, θα είχαν διαφωτισθεί πολλές πτυχές αυτής της ιστορίας. kathimerini.gr