Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν! Ανάγκασαν τους Γερμανούς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα για να κάνουν έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο! - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν! Ανάγκασαν τους Γερμανούς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα για να κάνουν έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο!

Καμία λογική δεν υπάρχει πλέον στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI είναι εν πλω για το Μαρόκο μετά τα τουρκικά νταηλίκια ένα άλλο γεγονός προξενεί μεγάλη εντύπωση και δημιουργεί και πάλι τεταμένο κλίμα.

Αυτή τη φορά, πρωταγωνίστρια είναι η Γερμανία! Γερμανικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από την Τουρκία (!) για να κάνει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου!

Όπως μάλιστα γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να αναγκαστεί η Γερμανία να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για το γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι άκρως προκλητικός επίσης: «Η άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο». Το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για μια περιοχή μήκους 580 χλμ και 25 χιλιομέτρων πλάτους σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), όπως αναφέρει η «Μιλλιέτ». Δεύτερη NAVTEX εκδόθηκε σε ένα πεδίο 25 χμ νοτίως της Κρήτης. Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από Τουρκία για να κάνει έρευνα σε αυτή την περιοχή.

Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι εξαιτίας των ΝΑVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή, είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, ενώ Ελλάδα και Κύπρος παραπονέθηκαν στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες για το γεγονός αυτό. Ωστόσο, τώρα το γερμανικό πλοίο ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να προβεί στις δικές του έρευνες στην περιοχή.

Φεύγει η ΕΝΙ έρχεται η Exxon Mobil

Αναχώρησε από τη Λεμεσό το σκάφος πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 12000, το οποίο την περασμένη βδομάδα εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και κατευθύνεται προς στο Μαρόκο, όπου αναμένεται να φθάσει τις 9 Μαρτίου, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γεώτρησης.

Στο μεταξύ, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.

Πηγή: newsit