Η «Ιοκάστη» σαρώνει τη χώρα - Που είναι απαραίτητες οι αλυσίδες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η «Ιοκάστη» σαρώνει τη χώρα - Που είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Η «Ιοκάστη» σαρώνει τη χώρα - Που είναι απαραίτητες οι αλυσίδεςΗ επέλαση της «Ιοκάστης» συνεχίζεται και την Κυριακή με την κακοκαιρία να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις αλλά και ισχυροί άνεμοι ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα.
Την Κυριακή το πρωί από τα ίδια φαινόμενα θα επηρεαστούν η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα πλήξουν Ιόνιο, Ήπειρο, ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Πυκνή χιονόπτωση θα υπάρχει στα ορεινά και πάλι, ενώ τα χιόνια θα “κατέβουν¨στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία ως τα 600 μέτρα υψόμετρο.
Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένεται σήμερα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν 6 με 7 μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νοτιά ενώ θα υπάρξει και πτώση της θερμοκρασίας. Από τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά η υποχώρηση της κακοκαιρίας – εξπρές.
Πάντως, σύμφωνα με το trikalavoice.gr έως και μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. «Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.
Στα πεδινό τμήμα του νομού υπάρχει έντονη βροχόπτωση, έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Γύρω στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε ρέμα στην περιοχή της Σωτηρίτσας στην Αγιά (γνωστό ως «ρέμα του ΟΤΕ»), με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του να παρασύρουν αυτοκίνητο που κινούνταν στην παραλιακή οδό και να το φθάσουν μέχρι τη θάλασσα!
Ευτυχώς περαστικοί που είδαν το πρωτοφανές συμβάν έσπευσαν για βοήθεια και έβγαλαν από το αυτοκίνητο τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγιάς.

Με αλυσίδες στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας

Το χιόνι που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου στην Δυτική Μακεδονία έχει δημιουργήσει μικροπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας αυτή την ώρα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες η χρήση ειδικών ελαστικών, από το 15ο έως το 30ό χλμ της Εθνικής Οδού Γρεβενών-Τρικάλων καθώς και σε ολόκληρο το ορεινό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο. Επίσης στην Π.Ε. Καστοριάς χρειάζονται αλυσίδες από το 14ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 26ο έως το 35ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς-Αμυνταίου και από το 35ο έως το 45ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης). 

Στην Π.Ε. Κοζάνης για την κυκλοφορία των οχημάτων χρειάζονται αλυσίδες, από το 75ο έως το 97ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων και από το 26ο έως το 36ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης-Βέροιας. Στην Φλώρινα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από το 15ο έως το 22ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση


Μακεδονία, Θράκη
Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία μέχρι τις πρωινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη μέχρι το μεσημέρι. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής – ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σ.σ. με υψόμετρο από τα 700-800 μέτρα). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι στη Δυτική Στερεά και πιθανόν στο Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ μέχρι το βράδυ και κατά διαστήματα στη δυτική Πελοπόννησο. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς (σ.σ. με υψόμετρο από τα 600-700 μέτρα). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικέδς βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα ειναι κατά διαστήματα ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο. Ακόμη, είναι πιθανό μέχρι τις πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά στη Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νόται τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Πρόγνωση καιρού: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά, Αττική και Θεσσαλονίκη
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου.